vremenska prognoza /

Nakon paklenog tjedna provjerite kakvo vas vrijeme očekuje za vikend

Image
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell

Srušeni su brojni apsolutni temperaturni rekordi što znači da na tim postajama nikada nije izmjerena tako visoka temperatura!

4.8.2017.
15:20
Marko Mrkonjić/Pixsell
VOYO logo

Iznimna vrućina cijeli je tjedan dominirala Hrvatskom i punila stupce novina i portala. Srušeni su brojni apsolutni temperaturni rekordi što znači da na tim postajama nikada nije izmjerena tako visoka temperatura! Među njima su Knin, Imotski, Sinj, Split aerodrom, Zadar aerodrom, Pula aerodrom, Delnice, Otočac, Parg, Plitvice, Pazin… Neki od rekorda koji su srušeni stariji su od 15 godina!
Uz to, splitski aerodrom je s 42,3 °C zasjeo i na visoko treće mjesto najviših temperatura ikada izmjerenih u Hrvatskoj! Ispred njega i dalje ostaju Ploče s 42,8 °C iz 1980. te Karlovac s 42,4 °C iz daleke 1950. Hoće li to biti srušeno ovih dana? Moguće je, i danas i sutra, ali je vjerojatnost za to ipak mala! Što očekujemo?

UNUTRAŠNJOST

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Na kopnu će u subotu biti pretežno sunčano te i dalje vrlo vruće. Najniža jutarnja temperatura bit će malo iznad 20 °C te će brzo rasti, pa već rano ujutro postaje neugodno toplo. Najviša dnevna temperatura bit će oko 36 °C! Iako će sunce dominirati tijekom većine dana, kasno poslijepodne i navečer može biti lokalnih pljuskova, osobito u Gorskom kotar, Lici te u sjeverozapadnoj Hrvatskoj uz granicu sa Slovenijom. Takvi pljuskovi, gdje dođu, bit će kratki, ali jače izraženi te mogu donijeti tuču!
U nedjelju većinu dana sunčano i vrlo vruće. Temperatura će biti malo niža nego u subotu, ali još uvijek neugodna, oko 34 °C. Poslijepodne će biti lokalnih pljuskova i grmljavine – veća je mogućnost za njih nego u subotu. Prema kraju dana će se i jače naoblačiti pa je lokalno, na zapadu kopna, moguće nevrijeme s tučom!
Dobra vijest je da će u subotu te još jače u nedjelju puhati sjeverni vjetar koji će donijeti olakšanje od visokih temperatura, a krajem vikenda i završetak ovog jako izraženog toplinskog vala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

JADRAN

Na Jadranu će vikend biti sunčan te i dalje vrlo vruć. U subotu temperatura oko 36 °C, u nedjelju oko 37 °C. Puhat će slab do umjeren maestral. Na sjevernom su dijelu u nedjelju poslijepodne mogući pljuskovi s grmljavinom, a navečer i jače nevrijeme s tučom! Tada će zapuhati umjerena do jaka bura. U Dalmaciji ostaje većinom suho, samo su u njenoj unutrašnjosti mogući kraći, lokalni pljuskovi i u subotu i u nedjelju, no vjerojatnost za njih je manja od 30%.
Temperatura mora je duž cijele obale vrlo visoka, iako ne rekordna, većinom između 25 i 28 °C. Rekord je inače izmjeren 2015. na Rabu te iznosi 29,5 °C! Prognoza za temperaturu mora za iduća dva dana je daljnji rast tako da ćemo se u njemu zbilja teško moći osvježiti!
Ipak, pravo osvježenje, i zraka i mora, se nazire i to početkom idućeg tjedna, preciznije u noći s nedjelje na ponedjeljak! Stiže nam jedna fronta, atmosfera će se destabilizirati pa će biti kiše i pljuskove, prije svega na kopnu i sjevernom Jadranu. Idući tjedan će zato biti znatno ugodniji, povremeno uz kišu i pljuskove, uglavnom na kopnu. 
Više detalja o vremenu možete pronaći na našoj FB stranici RTL Vrijeme https://www.facebook.com/RtlVrijeme/ te u našim prognozama, svaki dan u 16:30, 18:25 te u 19:10! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo