financijski problemi / Nakon pada rejtinga Agrokora premijer upozorio Todorića: 'Vodite računa o dobavljačima i hrvatskom gospodarstvu!'

Za firmu koja u Hrvatskoj zapošljava oko 40 tisuća radnika, nakon što im je agencija Moody's snizila rejting iz stabilnog u negativan, reagirao je čak i premijer Andrej Plenković

25.2.2017.
18:48
VOYO logo

Agencija Moody's snizila je kreditni rejting Agrokora iz stabilnog u negativan što će IviciTodoriću dodatno otežati put do svježeg novca za refinaciranje dugova. Jasnu poruku Agrokoru poslao je i premijer.

"Pratimo situaciju ja očekujem i od vlasnika i od menadžmenta Agrokora da obazrivo odgovore na izazove koji su ovoga trenutka pred kompanijom vodeći računa o njenoj financijskoj stabilnosti o dobavljačima i o gospodarstvu", izjavio je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agrokor je za kupovinu Mercatora 2014. izdao 485 milijuna eura tzv. Payment in kind obveznica u koje su investirali razni svjetski ulagači, a dospijevaju 2018.
Takav kredit ne otplaćuje se u ratama nego odjednom i to 2018. Moody's smatra da bi taj rok za Agrokor potencijalno mogao biti problem. Evo njihovog priopćenja:

"Naša odluka da promijenimo izglede za Agrokor na negativne odražava neizvjesnosti koje pritišću njegov kreditni profil koji je ograničen još težim pristupom kreditnim tržištima, Moody’s trenutno vidi da postoji rastući broj rizika i nesigurnosti u Agrokorovoj kreditnoj kvaliteti što dokazuje visoka izloženost malom broju banaka”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak kao pozitivnu stvar, Moody's ističe da će Agrokor u ovoj i sljedećoj godini imati dovoljno novca iz poslovanja da servisira svoje dugove.

Izvješće navodi da Agrokor ima 127 milijuna eura kratkoročnog duga te 150 milijuna koji dospijevaju 2018 plus preko 2 mlrd eura duga prema dobavljačima za čije rokove otplate kažu da su stabilni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oči svjetskih investitora biti će uprte u Ivicu Todorića.... Mnogi smatraju da će biti priseljen prodati neku od svojih vrijednih kompanija kako bi došao do svježeg novca.

Stručnjaci smatraju da je situacija u koncernu ozbiljna, ali ne i dramatična.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Agrokor nije u problemima on se sastoji od komanija koje su redom sve odlične kompanije u problemima je vlasnik koji mora vratiti zaduženja koja je uložio da bi te kompanije bile u dobrom stanju", kazala je Manuela Tašler, zamjernica glavnog urednika Lidera.

Više od trećine ukupnih dugova Agrokor je dužan ruskom Sberbanku, a nakon oštrih izjava ruskog veleposlanika spor je pokušala izgladiti i predsjednica Grabar-Kitarović sa šefom diplomacije Rusije, koja može biti presudna za budućnost naše najveće privatne tvrtke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo