NAROD JE REKAO SVOJE / Nakon osam godina, smjena vlasti u Hrvatskoj!

Image
Foto: PIXSELL

Nakon prebrojanih svih glasova, Kukuriku koalicija osvaja 80 mandata i zasad natpolovičnu većinu u Saboru, dok HDZ odlazi u oporbu sa 47 zastupničkih mjesta.

5.12.2011.
0:55
PIXSELL
VOYO logo

Nakon osam godina HDZ-ove vladavine, u Hrvatskoj dolazi do smjene vlasti.

Prema potpunim podacima Državnog izbornog povjerenstva, objavljenih u 10 sati ujutroKukuriku koalicija osvojila je natpolovičnu većinu u Hrvatskom saboru sa 80 zastupničkih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ na čelu s dosadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor odlazi u oporbene redove s 47 mandata (tri su dobili iz dijaspore).

Veliki uspjeh polučili su Hrvatski laburisti Dragutina Lesara s osvojenih 6 mandata, koliko je dobio i HDSSB.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva zastupnička mjesta osvaja Nezavisna lista - dr.sc. Ivana Grubišića dok jedan mandat dobiva Hrvatska seljačka stranka (HSS).

U Sabor s jednim osvojenim mandatom ulazi i koalicija Pravaški kišobran koju predvodi Ruža Tomašić (HSP dr. Ante Starčević i Hrvatska čista stranka prava - HČSP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo iznenađenje izbora umalo je postala lista Ladonja kojoj je na čelu Plinio Cuccurin. Ladonja u zadnjem trenutku ostala bez mandata u Saboru.

SDSS će imati tri zastupnika, a tu su još i petorica zastupnika manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSLS se nakon prebrojenih 99.8 posto glasova ipak neće vratiti u zastupničke klupe.

Jadranka Kosor je nakon izbornog poraza održala govor u kojem nije čestitala pobjedničkoj koaliciji nego je najavila da će i u oporbi služiti hrvatskom narodu te je još jednom naglasila kako je njezina Vlada najzaslužnija za završetak pregovora s Europskom unijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nje javnosti se obratio i novi hrvatski premijer, Zoran Milanović. Najavio je politiku pravednosti te oporbenim strankama poručio kako želi ostvariti suradnju za dobrobit Hrvatske.

Pozitivne reakcije i čestitke Kukuriku koaliciji odmah su počele stizati i iz susjednih zemalja. Srpski predsjednik Boris Tadić izrazio je želju za prijateljskom suradnjom. Odlazak HDZ-a s vlasti popratili su i strani mediji, a Milanoviću je na pobjedi čestitao i njegov slovenski imenjak, Zoran Janković koji je, prema svemu sudeći, novi slovenski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 12. izbornoj jedinici (manjine) srpsku nacionalnu manjinu u novom će sazivu Sabora predstavljati Milorad Pupovac, Vojislav Stanimirović i Jovo Vuković.

Mađarsku nacionalnu manjinu predstavljat će Deneš Šoja, talijansku Furio Radin koji je bio i jedini kandidat, češku i slovačku Vladimir Bilek, austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku i rusinsku predstavljat će Veljko Kajtazi, a albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu Nedžad Hodžić.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo