NAKON NEZAPOSLENIH, SADA ODLAZE I NAJSPOSOBNIJI: / 'Imam odličnu zaradu, sve beneficije, a sada za mnom dolaze i prijatelji'

Image
Foto: PIXSELL, Krunoslav Petrić

Masovno iseljavanje Hrvata 'trbuhom za kruhom' već je postala normalna pojava, posebice iseljavanje Slavonaca.

28.10.2016.
22:40
PIXSELL, Krunoslav Petrić
VOYO logo

Ne iseljavaju se samo oni koji su u krajnjoj nuždi, oni koji u Hrvatskoj nemaju priliku za posao koji bi im plaćao režije, stanovanje i hranu. Sada odlaze i oni kojima nije dovoljno puko preživljavanje, piše Deutsche Welle. Žele ići nekamo gdje će im biti bolje i gdje će ih se cijeniti. Jedan od njih je 21-godišnji elektrotehničar Dario Šabalić koji je posao u struci, u Ericsonu, izgubio, a imao je i drugog radnog sikustva pa se s prijateljem uputio u Irsku. Iskustvom koje tamo stječe je zadovoljan.

'Imao sam sve beneficije, sada su sa mnom došli i prijatelji'

'Otišao sam 12. veljače i ostao do 1. srpnja, posao sam našao u prvih deset dana. Radio sam kao pomoćni kuhar u Googleovoj menzi i to mi je mnogo pomoglo jer sam imao tri obroka dnevno, besplatnu teretanu, besplatan ulaz na bazen, sve beneficije koje uživaju njihovi zaposlenici', rekao je Dario za Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

Sviđa mu se zarada, ali i odnos prema radu: ako netko dobro radi, to se primijeti i nagradi, kaže Dario, a 'naših' ljudi mu ne nedostaje jer je i u Irskoj već upoznao puno Hrvata.

Image
ISKUSTVA IZ PRVE RUKE: /

'Irci cijene rad, a uz dobar rad plaća brzo raste. Zašto da se vratim u Hrvatsku?'

Image
ISKUSTVA IZ PRVE RUKE: /

'Irci cijene rad, a uz dobar rad plaća brzo raste. Zašto da se vratim u Hrvatsku?'

Kada je u Irskoj zaradio nešto novca, potrošio ga je na putovanja, a sada se vraća u Irsku kako bi zaradio još. Sa sobom ovaj put vodi i dvojicu prijatelja. Nije namjeravao otići iz Hrvatske, ali situacija je takva da mu je sada bolje raditi u Irskoj nego u Osijeku, pa čak i u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlazi cijela obitelj: 'Želimo dostojanstven život'

Dario je u Irsku sa sobom poveo prijatelje, no odlaze i cijele obitelji. 43-godišnji Ivan Sili je shvatio da je za svoj rad u Hrvatskoj bio potplaćen i odlučio da više ne želi živjeti tako. Dao je otkaz na svom poslu i najprije otišao u Njemačku, a zatim i u Irsku. Za njim dolazi i supruga s djecom. Ivan kaže da nisu bili životno ugroženi u Hrvatskoj, no primanja su i njemu i suprugi bila premala za dostojanstven život. Računica je jasna: onoliko koliko je u Hrvatskoj zaradio za mjesec dana, u Irskoj zaradi za tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo