vrijedna skoro tisuću eura / Ministar Banožić traži titulu izvanrednog profesora. Predao zahtjev na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Čini se da je i tijekom ministarskih dana bio znanstveno produktivan s obzirom na to da je ministrom državne imovine postao 2019., a ministrom obrane 2020. Što se tiče izvođenja nastave u određenom opsegu sati, to za ministra Banožića ne bi trebao biti problem s obzirom na njegov angažman na vukovarskom Veleučilištu

26.7.2023.
11:55
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Izgleda da bi se hrvatski ministar obrane Mario Banožić uskoro mogao pohvaliti titulom izvanrednog profesora, ali ako nadležna tijela odluče da je zadovoljio uvjete, doznaje Telegram.

Inače doktor znanosti iz područja ekonomije i docent, ministar Banožić nedavno je od Ekonomskog fakulteta u Osijeku zatražio pokretanje postupka izbora u viši stupanj, odnosno naslovnog izvanrednog profesora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je ministar obrane te će se novom titulom moći tek pohvaliti, dugoročno će mu omogućiti zaposlenje na nekom visokom učilištu i to kao izvanredni profesor ako pobijedi na nekom takvom natječaju za posao.

O Banožićevim znanstveno-nastavnim planovima nakon ministarske karijere, iz MORH-a poručuju da je odgovor sada bespredmetan, kao i da Banožić ispunjava sve uvjete za ovu titulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nakon nevremena /

Banožić obišao stradalu Cernu: 'Ostat ćemo na terenu dok god to bude potrebno'

Image
nakon nevremena /

Banožić obišao stradalu Cernu: 'Ostat ćemo na terenu dok god to bude potrebno'

Kada je riječ o uvjetima koje te osobe trebaju zadovoljiti, oni su jednaki onima koje moraju zadovoljiti profesori koji su zaposleni na fakultetima. O svemu su se oglasili i iz Uprave osječkog Ekonomskog fakulteta te potvrdili da je Banožić podnio zahtjev za provođenje postupka izbora u naslovnog izvanrednog profesora. Banožić nije njihov zaposlenik pa je Ekonomija u Osijeku tijelo preko kojeg će Banožić provesti postupak, ali tako je mogao odabrati i neki drugi fakultet.

Fakulteti u ovakvim postupcima - za ljude koji nisu njihovi zaposlenici - naplaćuju u skladu s propisanim naknadama. Uprava osječke Ekonomije rekla je da je Banožić uz podnesenu prijavu uplatio i 929 eura, odnosno sedam tisuća kuna. Nakon toga je Fakultetsko vijeće prema pravilima pokrenulo postupak i imenovalo povjerenstvo za provjeru ispunjava li Banožić kriterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fakultetsko bi povjerenstvo potom trebalo provjeriti Banožićev zahtjev, sastaviti izvješće i nakon usvajanja na Fakultetskom vijeću, poslati u proceduru nacionalnom Matičnom odboru za polje ekonomije. Banožić onda mora zadovoljiti i uvjete kao zaposleni profesori koji se biraju u izvanredne profesore. Točnije, mora imati objavljen određeni broj klasificiranih znanstvenih radova od kada je docent - 2017. godine.

Čini se da je i tijekom ministarskih dana bio znanstveno produktivan s obzirom na to da je ministrom državne imovine postao 2019., a ministrom obrane 2020. Što se tiče izvođenja nastave u određenom opsegu sati, to za ministra Banožića ne bi trebao biti problem s obzirom na njegov angažman na vukovarskom Veleučilištu gdje je naveden kao vanjski nastavnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banožić je prema dostupnim informacijama nositelj i izvođač triju kolegija - Gospodarstvo Hrvatske, E-Marketing te Tržište i distribucija poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Ministarstvo obrane poručilo je da ministar Banožić ispunjava sve uvjete za pokrenuti postupak izbora u naslovnog izvanrednog profesora. Kazali su i da je Banožić odlukom Matičnog odbora za polje ekonomije 2015. izabran u znanstvenog suradnika pa potom i u docenta na osječkom Ekonomskom fakultetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slijedom ispunjenih uvjeta Rektorskog zbora 2022. godine izabran je u višeg znanstvenog suradnika, znanstveno područje društvenih znanosti, polje ekonomija", rekli su iz MORH-a i dodali da je od 2009. samostalno i u suautorstvu objavio 19 znanstvenih radova, četiri stručna rada te je mentorirao i diplomske radove na Veleučilištu "Lavoslav Ružička" u Vukovaru gdje je održavao nastavu, kao i na Ekonomiji u Osijeku.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Spisi se gomilaju na sudovima, ali oni su imali sreće. Je li ministar Banožić preko reda sredio papire unatoč štrajku?'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo