nakon nevremena / Banožić obišao stradalu Cernu: 'Ostat ćemo na terenu dok god to bude potrebno'

Image
Foto: Mario Banožić/Facebook

Banožić je kazao kako je trenutačno 250 pripadnika Hrvatske vojske angažirano na otklanjanju posljedica olujnog nevremena u vukovarsko-srijemskim općinama Cerni, Privlaci i Tompojevcima te gradu Otoku

22.7.2023.
16:01
Mario Banožić/Facebook
VOYO logo

Hrvatska vojska će na područjima stradalim u olujom nevremenu u dijelovima Vukovarsko-srijemske županije biti dok god to bude potrebno, poručio je ministar obrane Mario Banožić koji je u subotu u Cerni kod Županje obišao vojnike koji pomažu na otklanjanju posljedica nevremena.

Banožić je kazao kako je trenutačno 250 pripadnika Hrvatske vojske angažirano na otklanjanju posljedica olujnog nevremena u vukovarsko-srijemskim općinama Cerni, Privlaci i Tompojevcima te gradu Otoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušavamo pomoći kako samim građanima tako i pripadnicima ostalih službi, vatrogascima, radnicima Hrvatskih šuma, pripadnicima policije i civilne zaštite i drugima. Ostat ćemo na terenu dok god to bude potrebno", kazao je Banožić.

Image
PONOVNO OLUJA /

Nevrijeme protutnjalo Hrvatskom: Čupalo stabla, oštetilo krovove, auta. Ovo je pregled posljedica po županijama

Image
PONOVNO OLUJA /

Nevrijeme protutnjalo Hrvatskom: Čupalo stabla, oštetilo krovove, auta. Ovo je pregled posljedica po županijama

Dodao je da komunikacija mora biti isključivo preko Stožera Civilne zaštite kako bi se ispoštovao Zakon o obrani i uključenost MUP-a i Ravnateljstva Civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je kako su pripadnici HV-a od prvog dana bili uključeni u pomoć području stradalom od olujnog nevremena u Slavoniji te su već nakon prvog nevremena sudjelovali u raščiščavanju državne ceste D55 Vinkovci-Županja, kao i u Brodsko-posavskoj županiji.

"Taj dan je bilo angažirano 140 vojnika, a sada novih 250. Brzina reakcija ovisi isključivo o brzini reakcije Stožera Civilne zaštite. Ne možete dovesti vojsku u mjesto, postavit je na trg i očekivati da će ih netko pozvati da rade", pojasnio je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima načelnika Općine Cerna Josipa Štoreka, od 1350 ceranskih obiteljskih domaćinstava tek je mali broj stambenih objekata ostao neoštećen.

U prvom planu je sanacija krovišta i riješavanje problema s električnom energijom koju neka domaćinstva nemaju već četvrti dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mještani su u panici i uznemireni i problema je jako puno. Sve se službe trude, ali posla i problema je jako puno. Naših desetak timova za procjenu štete obilaze sve kuće i ulice kako bi se šteta popisala. Imamo i dvije teže ozlijeđene osobe koje su u KBC-u u Osijeku", kazao je Štorek.

Dodao kako ni najstariji mještani Cerne ne pamte ovakvo nevrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Još uvijek se saniraju posljedice stravičnog nevremena u Zagrebu: 'Čim malo vjetar počne puhati - škripi'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo