Nakon hladnoća građane 'smrznuli' računi za grijanje

Velika hladnoća i dramatično više tarife rezultirale su, logično, i dramatično višim računima.

24.2.2012.
6:59
VOYO logo

Nakon što ih je u prvoj polovici veljače smrzavala bura, Riječane čiji su stanovi priključeni na sustav gradskih toplana ovih dana smrzavaju računi za centralno grijanje za siječanj.

Od prvog su dana ove godine na snagu stupile nove tarife centralnog grijanja u Rijeci, prema kojima je isporučena toplinska energija, koja čini najveći dio računa za grijanje zimi, poskupjela za čak šezdeset posto, a instalirana snaga za 13,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dramatično više tarife rezultirale su, logično, i dramatično višim računima za većinu kućanstava. Iako na konačni račun utječu i vanjske temperature koje variraju iz mjeseca u mjesec, razlike u računima za prosinac prošle i siječanj ove godine mjere se u stotinama kuna, piše Novi list. Tako je obitelj na Vojaku, u zgradi bez ugrađenih razdjelnika troškova toplinske energije, za grijanje svog stana površine 67 četvornih metara i pripremu tople sanitarne vode u prosincu platila 570,36 kuna, dok je isti račun za siječanj narastao na 830,14 kuna, od čega čak 796 kuna otpada na grijanje.

Računi 700 kuna veći nego u prosincu

U zgradama čiji su stanari ugradili razdjelnike situacija s računima prilično je šarolika, budući da ugradnjom razdjelnika stanari ipak stječu veću kontrolu nad troškovima. Tako je u neboderu na adresi Franje Čandeka 23b umirovljenica grijanje svog stana od šezdesetak kvadrata za siječanj platila čak 700 kuna više nego za prosinac, no u istoj je zgradi vlasnica stana od gotovo 90 kvadrata uspjela račun za grijanje čak i smanjiti u odnosu na prethodni mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Distributer toplinske energije u Rijeci Energo podizanje cijena prošloga mjeseca opravdao je usklađivanjem s cijenama energenata, baš kao što i naftna industrija najnovije poskupljenje goriva naziva usklađivanjem s cijenama na tržištu. No, u usklađivanju i jest problem prosječnog hrvatskog građanina jer nije sporno usklađivanje cijena grijanja i energenata s tržištem, nego neusklađenost ovdašnjih plaća i mirovina sa stvarnim životnim potrebama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo