Poticanje domaće proizvodnje / Nakon dugih 16 godina porinut prvi domaći vojni brod

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Krajnja primopredaja prototipa broda očekuje se krajem 2017. godine, a novi ophodni brod treba u potpunosti biti hrvatski proizvod

2.6.2017.
10:46
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Posljednji vojni brod u nekom od naših brodogradilišta porinut je prije 16 godina, u Kraljevici. Radilo se o raketnoj topovnjači RTOP “Kralj Dmitar Zvonimir”.

Ove subote dogodit će se novo porinuće, u splitskom brodogradilištu “Brodosplit” kada će javnosti biti prikazana po prvi put “Novogradnja 540”, odnosno prototip Obalnog ophodnog broda za Obalnu stražu RH, javlja Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Hrvatski paradoks - nedostaje nam radne snage i pored 220.000 nezaposlenih

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Titov Vis prvi brod u Hrvatskoj koji je potopljen da postane ronilačka atrakcija!

Radi se o tzv. radnom porinuću, što znači da će brod biti dovršavan u moru još dva mjeseca poslije toga, nakon čega slijede daljnji testovi tijekom ove godine, prije krajnje primopredaje koja se očekuje krajem 2017. godine. Posebna ispitivanja bit će nastavljena i nakon toga, a ona će se provoditi u najtežim vremenskim uvjetima na Jadranu kako bi se ocijenila izdržljivost i optimalnost tehničkih rješenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor između Ministarstva obrane RH i Brodosplita za gradnju pet obalnih ophodnih brodova potpisan je 2. prosinca 2014., a vrijednost mu je gotovo 400 milijuna kuna. Novi ophodni brod treba u potpunosti biti hrvatski proizvod. Na prototipu je recimo od ukupne ugrađene opreme 80% od hrvatskih proizvođača, a rad je 99% Brodosplitov, piše Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo