opet ne valja / Nakon afere s arsenom, u Komletincima dobili novi vodovod, ali s prljavom vodom

U slavonskom mjestu Komletinci, gotovo 30 godina, mještani su pili vodu zatrovanu Arsenom. Kada su se konačno pobunili, probudili su se gradski oci i Komletince spojili na novo vodocrpilište

23.8.2017.
22:56
VOYO logo

No mještani su opet ogorčeni jer ni ta  voda nije dobra. Toliko je prljava da se u njoj ni rublje ne može oprati. 

Iz lokalnog vodovoda ih tješe da je voda takva jer je novi vodovod tek pušten u rad pa mu treba neko vrijeme da se pročisti. To vrijeme međutim traje već tjedan dana, koliko će još trajati, ne zna se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iva iz  Komletinaca, jutros kada se probudila i poželjela umiti, neugodno se iznenadila kada je otovrila slavinu.

"Danas kad smo krenule prati zube, potekla je narančasta, prljava, smeđa voda s talogom. Ne znamo što se dešava, nitko nas uporno ne obavještava, ovo traje više od pola godine", rekla je Iva Varga, Komletinci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavijest lokalnog vodovoda je, mišljenja su Slavonci prošla ispod radara i mnogi je nisu čuli.

Do izjava iz vinkovačkog vodovoda danas se nije noglo, no telefonskim putem doznajemo kako su mještane Komletinaca putem interneta i lokalnih medija obavjestili o mogućnosti pojave zamućene vode, i to upravo zbog puštanja u rad ovog novog vodocrpilišta u mjestu Otok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se voda ne pročisti, u centru Komletinaca postavljene su cisterne. Iva koristi tu vodu, ipak slaba je to utjeha za žedne ljude.

"Mi iskreno tu vodu ne koristimo ni za piće ni za kuhanje, ne usudimo se. Trenutno nas je troje u kući, donosimo si vodu iz cisterne iz centra sela ili idemo preko granice u Bosnu jer je tamo voda jeftinija", rekla je Iva Varga, Komletinci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer voda iz slavine ne samo da nije za piće. Nije ni za pranje rublja. Iva govori, bolje da ga je oprala u lokvi ispred kuće.

"To je rublje koje je jutros izvađeno iz veš mašine. Po svom rublju su ostale fleke, po veš mašini su ostale fleke, Da uključimo novu, da ponovo operemo? Što će se desiti kad je voda i dalje takva? Evo, jedne hlače koje više nisu vjerojatno za nositi", rekla je Iva Varga, Komletinci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novo vodocrpilište koje danas daje prljavu vodu prešlo se iz razloga što su Komletinci i prije imali problema s vodom. 28 godina pili su vodu prezasićenu otrovnim Arsenom. Zbog te toksične vode, slavonci sumnjaju i na trovanje.

"Ne znam točan broj, ali ima. Ima jako puno i umrlih i koji su trenutno bolesni. - I u vašoj obitelji i susjedi? - U mojoj obitelji suprug je umro prije sedam godina. Od karcinoma. Tumor na mozgu. I susjeda isto ovdje jedna ima tumor na mozgu, preko puta susjeda tumor dojke, jedna je umrla prije par mjeseci, tumr dojke, žena 42 godine", rekla je Ilinka Vraga, Komletinci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak računi za vodu, uredno pristižu.

"Unutra su naknade za razvoj za... ne znam ni ja za sve... naknada dosta, a ne znamo za čeg to plaćamo", rekla je Ilinka Vraga, Komletinci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No znaju jedno. Račune za ovakvu vodu ne žele više plaćati.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo