Dijete zbog njih pati /

Nakon 14 godina: Zadarska bolnica mora dati 1,5 milijuna kuna odštete zbog greške pri porodu

Image
Foto: Thinkstock

Dijete se, zbog prekasne reakcije i carskog reza, rodilo s teškim oštećenjima

16.6.2021.
8:17
Thinkstock
VOYO logo

Općinski sud u Zadru donio je presudu po kojoj zadarska bolnica mora isplatiti 1,5 milijuna kuna odštete obitelji i dječaku  - slučaj je to koji se dogodio prije točno 14 godina. Dječak je najveća žrtva tog tragičnog nemara - zbog liječničke pogreške, prekasno je izveden je carski rez. Rođen je s teškim oštećenjima.

 Po presudi koja je još uvijek nepravomoćna, bolnica će morati platiti kamatu od 2007. godine do danas, troškove postupka od 306.875 kuna, a stradalom dječaku do daljnjega isplaćivati mjesečnu rentu u iznosu od 4.800 kuna, prenosi Zadarski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječak je rođen u travnju 2007. godine, malo prije ponoći, carskim rezom. U 39. tjednu upućena na Odjel ginekologije radi nadzora zbog promjena u CTG zapisu. Do tada je imala uredan tijek trudnoće. Na Odjelu je u CTG zapisu od 16,50 sati bio vidljiv pad otkucaja srca djeteta uz lošu cirkulaciju, u 19,45 sati daleko jači pad otkucaja srca djeteta, a ponajviše od 21,25 sati nadalje.

Image
'ŽELIM RADITI ZA MICROSOFT ILI GOOGLE' /

Upoznajte čudo od djeteta Patrika Čudića: Zbraja, množi, oduzima i dijeli brže od kalkulatora

Image
'ŽELIM RADITI ZA MICROSOFT ILI GOOGLE' /

Upoznajte čudo od djeteta Patrika Čudića: Zbraja, množi, oduzima i dijeli brže od kalkulatora

“Dežurni ginekolozi, međutim, nisu uočili problem ili su uočili ali nisu poduzeli niti jednu medicinsku radnju sukladnu pravilima medicinske struke, koja bi omogućila da kod novorođenčeta ne nastupi hipoksija, nego su se odlučili na hitan carski rez tek u 23:45 sati. Dijete je tada rođeno, nakon 7 sati gušenja u majčinoj utrobi, što je dovelo do teškog i trajnog pogoršanja zdravstvenog stanja. Tijekom porođaja nastupile su teške hipoksijsko-ishemijske promjene i edem mozga, zbog čega je dječak nakon poroda reanimiran, što je dovelo do trajnih posljedica na njegovo zdravlje" stoji u presudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom postupka, vještak s Medicinskog fakulteta u Zagrebu ocijenio je da je odluka o provođenju carskog reza donesena prekasno, zbog čeg je došlo do “razvoja asfiksije zbog zatezanja pupkovine oko vrata te opsežnog oštećenja mozga čije su posljedice trajno prisutne i nepopravljive”.Neželjeni ishod, prema bolnici, nastao je kao posljedica akutne hipoksije i kompresije pupkovine, a ne kao posljedica kronične hipoksije koja je trajala satima - brane se kako je sve napravljeno prema standardima, piše ovaj portal

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo