NAKIĆ UKINUO PROGRAM 72 SATA: / Tvrdi da nije zaživio, neke pacijentice se ne slažu

Image
Foto: PIXSELL, Filip Brala

Novi ministar zdravlja Dario Nakić ukinuo je program '72 sata' koji je uveo bivši ministar Siniša Varga.

13.2.2016.
22:16
PIXSELL, Filip Brala
VOYO logo

Od dijagnoze do liječenja u 72 sata. Tako je bivši ministar zdravlja promovirao program za teško oboljele onkološke pacijente. Novi ministar zdravlja o ovom programu ima potpuno suprotno mišljenje, javlja Nova TV.

Nakić tvrdi da program nije zaživio te da on "nema što obustaviti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MINISTAR ZDRAVSTVA O BOLJEM STANDARDU ZA PACIJENTE: /

"Tko želi više, morat će platiti"

Image
MINISTAR ZDRAVSTVA O BOLJEM STANDARDU ZA PACIJENTE: /

"Tko želi više, morat će platiti"

Dodaje kako maligni bolesnici ionako dolaze u primjereno vrijeme na operaciju.

"To nisu bolesnici koji imaju 20 godina, pa su to mladi ljudi koji nemaju nikakvih drugih bolesti pa idete na operaciju. Već se radi o starijoj populaciji koji su često srčani bolesnici, teški kardiopati, bolesnici sa bubrežnim bolestima, plućnim bolestima, dijabetičari...Vi njih zapravo i morate pripremiti do te operacije da bi oni zapravo mogli sigurno otići na tu operaciju", dodaje ministar Nakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ramljak: Mnoge žene bile su oduševljene programom

Vesna Ramljak, predsjednica Udruge Europa Donna, iz osobnog iskustva zna kakva je učinkovitost programa 72 sata.

"Od tog dana kad shvatite da imate malignu bolest, za svakog pacijenta je neobično važno da bude obrađen što prije. Ako je nemoguće u ta 72 sata napravit operaciju, jer naravno, nije kod svih pacijenata to izvedivo, ali je jako važno da se u ta 72 sata u biti zna plan liječenja i sudbina takvog pacijenta koji se osjeća spokojan, koji se osjeća mirnije i bolje, ako zna da će biti operiran vrlo brzo", kazala je Ramljak i dodaje da su mnoge žene oboljele od karcinoma dojke prošle kroz ovaj program te da su bile oduševljene. Tvrdi kako su one bile operirane u roku od tri dana te su se psihički puno jače držale u odnosu na one koje su morale duže čekati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragan Korolija Marinić, bivši pomoćnik tadašnjeg ministra Varge, kazao je da brojke pokazuju da se taj program itekako provodio.

"Od travnja prošle godine do prosinca, zbrinuto je negdje 2300 pacijenata u pet hrvatskih KBC-ova", kazao je za Novu TV dr. Dragan Korolija Marinić i dodao da bi ukidanje značilo korak unazad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo