Svjetske metropole / Najveći grad na svijetu prema broju stanovnika

Image

Mnogo je svjetskih metropola, ipak samo se jedna od njih ističe kao najveći grad na svijetu kada gledamo prema kriteriju broja stanovnika i mnogoljudnosti.

11.5.2018.
10:37
VOYO logo

Ako ste se pitali koji je najveći grad na svijetu, radi se o japanskoj prijestolnici koja ima najveći broj stanovnika na cijeloj Zemlji. Naime, najveći je grad na svijetu Tokio, a podatak o broju stanovnika ovog grada zapanjuje.

Nastanjuje ga nevjerojatnih gotovo 38 milijuna stanovnika, što prema kvadratnom kilometru u samoj jezgri grada znači 6200 stanovnika!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakva je situacija u najvećem gradu na svijetu vrlo problematična budući da je uzrokovala zagađenost zraka, nedostatak privatnosti i slične probleme koji uvelike umanjuju kvalitetu života stanovnika ove metropole.

Neke od zanimljivosti vezanih za najveći grad na svijetu su te da, osim što je Tokio dom za vise od 37 milijuna stanovnika, tamo se nalazi i samo sjedište japanskog cara i Vlade Japana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tokio je postao središtem japanske vlasti još početkom 17. stoljeća, no nekoć je bio poznat pod nazivom Edo. Nažalost, život stanovnika u ovoliko mnogoljudnom gradu jako je narušen skučenošću.

Naime, običan jednosobni stan u Tokiju u prosjeku nije veći od samo 15 metara kvadratnih! O hotelskim sobama svjedoči činjenica da ih stanovnici i turisti popularno nazivaju "hotelskim kapsulama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se stvara ironija u činjenici da jedan od najvećih gradova u svijetu u stvarnosti svojim stanovnicima i gostima pruža daleko najlošiji komfor u cijelom svijetu.

Stanovi su nepojmljivo mali za standarde kakvi postoje na zapadu pa bi se neka mjesta gdje ljudi žive mogla okarakterizirati nedovoljnima za osnovne ljudske potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Na kraju je zanimljivo spomenuti najveće gradove svijeta po određenim drugim kriterijima. Primjerice, Hong Kong kao najviši svjetski grad, New York kao najveće metropolitansko područje i Daku kao najgušće naseljeno područje svijeta.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo