ona ima razloga slaviti / 'Najveća zvijezda preferencijalnog glasovanja definitivno je Anka Mrak Taritaš'

Image

'HDZ ja pametno napravio kada je rasporedom mjesta na listi napravio trku za preferencijalne glasove praktično obaveznom.'

12.9.2016.
18:20
VOYO logo

Anka Mrak Taritaš, Bruna Esih, Milijan Brkić, Zlatko Hasanbegović, Bojan Glavašević, Nikola Grmoja, Anton Kliman, Ivan Kirin. To su najveći dobitnici preferencijalnog glasovanja na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među HDZ-ovim kandidatima najviše preferencijalnih glasova dobio je Damir Krstičević (32.311), slijedi predsjednik HDZ-a Plenković (32.920), zatim Zdravko Marić (18.393), Goran Marić (15.656), Milan Kujundžić (13.986) Miro Kovač (12.591), Zlatko Hasanbegović (11.708) Tomislav Tolušić (11.153), Tomo Medved (11.148) i Ivana Maletić (11.058).

Najviše preferencijalnih glasova u Narodnoj koaliciji dobio je predsjednik SDP-a Milanović 42.048, slijede Siniša Hajdaš Dončić (20.904), Boris Lalovac (20.824), Milanka Opačić (20.586) Ranko Ostojić (19.232) Anka Mrak Taritaš (16.239), Matija Posavec (14.835), Gordan Maras (13.238) Milorad Batinić (12.535), Željko Jovanović (12.514) Peđa Grbin (12.201), Krešo Beljak (11.943) i Mirando Mrsić (11.585).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- HDZ ja pametno napravio kada je rasporedom mjesta na listi napravio trku za preferencijalne glasove praktično obaveznom. Tu se svakko ističu Milijan Brkić i Zlatko Hasanbegović koji su očekivanja ispunili, a puno glasova je osvojila i Bruna Esih, iako široj javnosti nepoznata česta izaslanica predsjednice RH. Zgodno je spomenuti da je tehnički ministar HDZ-ovac Tomislav Tolušić  u IV izbornoj jedinici osvojio više od bivšeg ministra i predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka, kaže za portal Vijesti.hr analitičar RTL-a Krešimir Macan i dodaje.

- Zvijezda preferencijalnog glasovanja je definitivno Anka Mrak Taritaš, koja se tako ponovo tim putem izborila za saborski mandat. Odličan rezultat je postigao i Bojan Glavašević, ali kod Narodne koalicije jednostavno nije bilo toliko trke i preskakanja kao kod HDZ-a, ističe naš sugovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao zanimljivost Macan ističe da je nositelj liste Jedine opcije Juro Martinović ostao bez mandata koji mu je odnio Ivan Pernar.

- Preferencijalni glasovi su se pokazali kao zgodna novina koju su birači i političari prihvatili i trebalo bi podržati inicijativu da se ubuduće dozvoli zaokružiti i više imena od jednog, ističe Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, RTL-ov analitičar Božo Skoko kaže da je preferencijalno glasovanje dobro za dodatno poboljšanje unutarstranačke demokracije.

- To je dobra stvar je nekim pojedincima daje mogućnost da unatoč željama čelnika stranaka osvoje saborski mandat. Na taj način se stranačke šefove prisiljava da na izborne liste ne stavljaju samo "svoje" ljude. Preko preferencijalnog glasovanja, kandidati su većim dijelom odgovorni isključivo prema svojoj stranačkoj bazi. Zbog preferencijalnog glasovanja kandidati su imali i jako dobre kampanje, kaže nam Božo Skoko

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo