NAJVEĆA NAFTNA KOMPANIJA NA SVIJETU ŽELI KUPITI INU! / Iza svega stoji Putinov 'Darth Vader', drugi najmoćniji čovjek Rusije

Image
Foto: AFP

Igor Sečin, šef najveće naftne kompanije na svijetu, potvrdio je - Rosnjeft želi kupiti Inu!

27.10.2017.
7:14
AFP
VOYO logo

Ono o čemu se naveliko pričalo početkom godine dobilo je službenu potvrdu: ruski Rosnjeft, najveća naftna kompanija na svijetu, želi kupiti Inu! Otkrio je to u razgovoru za Jutarnji list izvršni direktor Rosnjefta IgorSečin.

Vijest da je Rosnjeft zainteresiran za kupnju Ine pojavila se kada je postalo jasno da se hrvatska Vlada ne želi dodatno zadužiti kako bi od MOL-a otkupila Inine dionice, već da bi logičniji potez bio uvesti u igru novog strateškog partnera. Osim Rosnjefta, tada se u priči oko kupnje hrvatske naftne kompanije spominjao također ruski Gazprom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
GDJE NAĆI NOVAC ZA OTKUP INE OD MOLA? /

Jedino HEP može donijeti dovoljno novca bez rasta javnog duga

Image
GDJE NAĆI NOVAC ZA OTKUP INE OD MOLA? /

Jedino HEP može donijeti dovoljno novca bez rasta javnog duga

Titulu najveće naftne kompanije u svijetu Rosnjeft drži od 2013. godine kada je kupio TNK-BP, do tada treću najveću kompaniju u Rusiji. Tvrtka je osnovana 1993. godine, a nalazi se u većinskom vlasništvu ruske Vlade. Pomalo nestvarno zvuči da je tvrtka lani imala prihode od 419 milijardi kuna, dok je operativna dobit iznosila 37 milijardi kuna. Rosnjeft zapošljava ukupno 261.000 ljudi.

Na čelu Rosnjefta nalazi se Igor Sečin, čovjek za kojeg se smatra da je najbliži suradnik Vladimira Putina. Mnogi ga de facto nazivaju zamjenikom ruskog predsjednika. Putinov zamjenik doslovno je i bio od 2008. do 2012. godine kada je ovaj bio ruski premijer. Sečin je bivši obavještajac pa nije čudno da ga danas opisuju kao vođu frakcije bivših ruskih špijuna u Kremlju, a često se znalo reći da je produžena ruka obavještajne službe u energetskom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP

Zbog svoje pozicije u Rosnjeftu i bliskog odnosa s Putinom Sečin se smatra najutjecajnijim čovjekom u ruskoj energetskoj industriji. Prije nego je postavljen na mjesto šefa Rosnjefta osobno je nadgledao sve glavne energetske sporazume u Rusiji, uključujući i arktičke ugovore između Rusije, ExxonMobila i Enija i Statoila, vrijedne milijarde dolara.

Ruski mediji često su Sečina znali nazvati Putinovim "Darth Vaderom" i "najstrašnijim čovjekom na svijetu", dok su ga u američkom veleposlanstvu u Moskvi opisivali kao "sivog kardinala Kremlja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, Sečinov dobar prijatelji i poslovni partner je Rex Tillerson, Trumpov državni tajnik, zbog čega je njegov utjecaj u Rusiji dodatno ojačao. Naime, Putin vjeruje da bi njegov vjerni suradnik mogao biti as iz rukava koji bi smanjio napetosti između Moskve i Washingtona.

Sečinova moć i utjecaj mogli bi rasti u godinama koje dolaze jer pojavile su se spekulacije da bi vrlo lako mogao postati idući premijer ako Putin dobije još jedan mandat 2018. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Sečinu se vrlo malo zna, prilično je enigmatična figura ruske politike i biznisa, a on se trudi da tako i ostane. Kada su ruski mediji odlučili otkriti neke detalje iz njegova privatnog života, poput izvještaja da gradi 60 milijuna dolara vrijedno imanje kod Moskve ili 100 milijuna dolara vrijednoj jahti njegove supruge, Sečin ih je tužio bez da je trepnuo.

Image
Foto: AFP

Russia's President Vladimir Putin (L) talks to Rosneft President and Chairman of the Management Board Igor Sechin during a signing ceremony with his Venezuelan counterpart Nicolas Maduro at the Kremlin in Moscow, on July 2, 2013. AFP PHOTO / POOL/ MAXIM SHEMETOV / AFP PHOTO / POOL / MAXIM SHEMETOV

Sankcije koje su 2014. godine Sjedinjene Američke Države uvele nizu ruskih kompanija i privatnih osoba zbog vojne intervenciju u Ukrajini uključivale su i samog Sečina, iako su analitičari tada tvrdili da se zapravo radi o sankcijama na simboličkoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što se vjeruje da je bivši špijun, zna se da zarađuje 11,6 milijuna dolara godišnje, priča francuski, španjolski i portugalski jezik, strastveni je lovac i uživa u - jazzu.

"Najvažnija stvar u jazzu, kao i u životu, je improvizacija", napisao je jednom u svojoj kolumni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupi li Rosnjeft doista Inu, u zemlji u kojoj je improvizacija sveprisutna, Sečinov uspjeh ne bi trebao biti upitan...

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo