krivci nepoznati / 'Najsnažniji nasilni čin u povijesti države': Ubojstvo Ive Pukanića i nakon 10 godina je misterij

Image

Ni nakon čitavog desetljeća od počinjenja zločina, još se uvijek ne zna tko je i zašto naredio likvidaciju Ive Pukanića i Nike Franjića

23.10.2018.
11:51
VOYO logo

S današnjim danom obilježava se deseta obljetnica ubojstva poznatog hrvatskog novinara i vlasnika Nacionala Ive Pukanića. 

Kobnog 23. listopada 2008. godine u središtu Zagreba ispred redakcije Nacionala, Ivo Pukanić i njegov suradnik iz Nacionala Niko Franjić poginuli su prilikom ulaska u automobil pored kojeg je bila podmetnuta eksplozivna naprava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deset godina nakon najveće tragedije na hrvatskoj medijskoj sceni, ubojstvo Ive Pukanića još je uvijek obavijeno velom misterije. Hrvatsko tužiteljstvo je kao naručitelja likvidacije optužilo srbijanskog državljanina Sretena Jocića, no nakon suđenja provedenog u Beogradu Jocić je oslobođen krivnje zbog nedostatka dokaza. 

Ni nakon čitavog desetljeća od počinjenja zločina, još se uvijek ne zna tko je i zašto naredio likvidaciju Ive Pukanića i Nike Franjića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnici Uskoka okarakterizirali su ovo hladnokrvno ubojstvo kao 'najsnažniji nasilni čin u povijesti hrvatske države'.

Pukanić je inače, zbog brojnih prijetnji smrću, od 2005. godine uz sebe uvijek nosio pištolj, a jedno vrijeme bio je i pod policijskom zaštitom. U jednom javnom istupu, Pukanić je tvrdio kako su ga u jednom navratu pokušali likvidirati nožem u Vlaškoj ulici, a drugi put je pak tvrdio kako je na njega iz vatrenog oružja zapucao 'visok i nabildani muškarac', no uspio je izbjeći smrt. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj slučaj Pukanić je prepričao 9. travnja 2008. godine, no mediji i javnost su njegov istup popratili kao 'sumnjiv, senzacionalistički' i općenito kao čin samopromocije. 

Po svemu sudeći bili su u krivu. Iste godine, samo šest mjeseci nakon toga, Pukanić je sa svojim suradnikom Franjićem ušao u svoj Lexus i na mjestu poginuo uslijed velike eksplozije koja je opalila pokraj automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je policija blokirala promet, a sumnjiva osoba bila je uočena, ubojica je ipak uspio pobjeći. Nakon istražnih radnji u velikoj akciji “Balkan Express” utvrđeno je da je za ubojstvo primarno odgovoran Željko Milovanović koji je postavio bombu, uhićeni su još i Robert Matanić, Bojan Gudurić, Luka Matanić, Amir Mafalani te Slobodan Đurović.

Svi redom naposlijetku su osuđeni na zatvorske kazne - Matanić je dobio 40 godina, Gudurić 33, a Luka Matanić i Amir Mafalani 16 godina kazne. Slobodan Đurović je prvo dobio 25 godina, da bi mu kasnije sud umanjio kaznu na 23 godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, ni desetljeće nakon ovog strašnog zločina, naručitelji i glavni odgovori za ovaj zločin još uvijek nisu pronađeni. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo