SUSTAV SIGURNOSTI / Najpoznatiji etički haker otkrio što je najlakše, a što najteže hakirati: 'Iznenadim se ponekad...'

O poslodavcima ne smije pričati, ali kaže – haker može biti svatko

29.3.2019.
7:00
VOYO logo

Najpoznatiji etički haker na svijetu koji o sigurnosti uči ljude u NASI, Googleu i Microsoftu; a jednom je spasio Eminema. Borkinja protiv šovinizma u reklamama i autorica mnogih svjetski poznatih reklamnih kampanja. I najpoznatiji PR stručnjak na svijetu. Svi su oni u Rovinju, na Danima komunikacija.

Kad u javnost prije vremena procuri novi Eminemov album, ovaj čovjek dobije zadatak otkriti krivca. Jedan od najcjenjenih u svome poslu, po svijetu nastupa kao etički haker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Iznenadim se ponekad kako je lako hakirati u vladine sustave, mislio bih da znaju više. Neki od najtežih sustava su oni za online kockanje ili stranice za odrasle. Oni najčešće imaju najbolju sigurnost'', kaže Ralph Echemendia, etički haker.

Njega kompanije zapošljavaju da im hakira u sustav i prezentira kako je to napravio. O poslodavcima ne smije pričati, ali kaže – haker može biti svatko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Definitivno postoji dark web i nije ga teško naći. Samo treba guglati kako i naći ćete. Većina stvari koje tamo pronađete jesu ilegalne, za veći dio svijeta. Možete kupiti oružje, drogu i stvari te prirode. Dokumente, putovnice'', kaže Echemendia.

Žena koja pomiče granice u Indiji, u Rovinju je napunila dvoranu za vrijeme svog predavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva kreativna direktorica jedne komunikacijske tvrtke baš je postala sedma najuspješnija poslovna žena Indije - Swati Bhattacharya, prva kreativna direktorica u Indiji, koja kaže: ''Osjećaj je dobar, zato što tu vijest mogu reći mami. I to joj uljepša dan''.

Kroz cijelu karijeru bori se za ravnopravnost spolova, jednake plaće i potiče žene da više međusobno surađuju, a mi smo je pitali što misli o pokretu #metoo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da je pokret #metoo bio potreban zato što je sve izmaklo kontroli. Bilo je dobro malo protresti muškarce, ali smatram da je vrijeme došlo da pokret postane nešto više. Mora nešto izaći iz toga, iz tog nasilja, boli i bijesa. Mora postati nešto što će biti nježnije, mislim da mi žene u sebi imamo to'', kaže Bhattacharya.

Do plaže je s nama prošetao Aaron Sherinia, globalni komunikacijski potpredsjednik Philipa Morrisa, komunikacijski stručnjak koji je u Obaminoj Bijeloj kući rješavao krize. Tvrdi da smo svi dobri komunikatori, samo smo danas škrti na emocijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Povezani su preko mreže, ali ne licem u lice s ljudima. Kako bi to mogli promijeniti? Kao i sve, to je mješavina. Stalno razgovaram o tome doma sa svojom djecom, nema sumnje da nas je tehnologija povezala. Večeras ću imati sastanak s ljudima s druge strane svijeta zahvaljujući povezanosti. Ali u isto vrijeme moramo znati kada treba spustiti mobitel i iznijeti emociju'', kaže on.

Usput nam je dao i trik za bolju komunikaciju: ''Imamo dva uha i jedna usta, u dobroj komunikaciji ih trebamo koristiti u tim proporcijama. Dva uha i jedna usta znače više slušanja''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedmi Dani komunikacija traju cijeli vikend. Nakon godinu dana planiranja, čim sve starta organizatori lakše dišu, a Davor Bruketa, organizator ističe: '' Voljeli bismo da ljudi budu inspirirani, da se otvore novim iskustvima i budućnosti koja će doći htjeli to mi ili ne, što prije razumijemo što se u svijetu događa, to će nam biti jednostavnije''. U ambijentu sunca, mora i plaža, to se doista i čini jednostavnijim.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo