Najopasnije ulice grada Zagreba!

Na ulicama Zagreba od 45.322 derutne zgrade prijete oronula fasada, crijep, dimnjaci ili nepričvršćene ploče. Ujedno je objavljeno kojim ulicama glavnoga grada je najopasnije šetati.

7.5.2011.
13:20
VOYO logo

Derutne stare zgrade koje su opasnost za sve prolaznike načelno - ničija su briga. Grad u privatno vlasništvo neće ulagati, stanari jedva da plaćaju i pričuvu, a Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo ionako nema ovlasti za kažnjavanje nemarnih stanara i vlasnika. Tako u krug, sve dok na ulici netko ne strada od točno 45.322 derutne zgrade s kojih prijete oronula fasada, crijep, dimnjaci ili nepričvršćene ploče.

Najopasnije je šetati Medveščakom, Črnomercem, Vrapčem, Donjim gradom, jugom Trešnjevke i istočnim dijelom Novog Zagreba, gdje je ujedno najviše neodržavanih zgrada. Prava su opasnost, kaže pročelnik za hitne intervencije Pavle Kalinić, one zgrade sagrađene u metropoli od 1920. do 1945. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tek kad se nešto dogodi ili sruši sa zgrade mi reagiramo. Stanari trebaju popraviti oštećenja, ali to nikada ni ne pokušaju. Treba se jednostavno prekopirati vanjski model kažnjavanja i ovlastiti komunalce da to provode, i to je sva mudrost'', kaže Kalinić.

Kao pravi model kažnjavanja navodi vlastitu lekciju u Americi - nije pokosio travu, umjesto njega to je učinio drugi, pozvonio mu na vrata i 'uslugu' naplatio 80 dolara. Žaliti se nije ni stigao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U neboderu u Braće Domany prokišnjava i nema šanse da se svi stanari dogovore o popravku krova, jer oni s nižih katova sigurno neće dati novac. Njima ne prokišnjava'', objašnjava način razmišljanja Kalinić, navodeći da upravo zbog toga zgrade postaju potencijalna opasnost.

Zagrepčanka, spomenuti neboder u Braće Domany 2, neboder u Ilici 1, zgrade su s kojih su pale, ili već godinama lete i otpadaju stvari, pa nikom ništa. Podsjetimo, u Braće Domany, kad su lani za nevremena letjeli drveni i limeni dijelovi oplate fasade, jasno je poručeno stanarima - svaki vlasnik stana bio je dužan učvrstiti limene dijelove oplate i tako bi se otklonila opasnost. Možda su vlasnici to i učinili, no nitko nije provjerio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa Zagrepčanke, također, već desetljećima otpada, a s nebodera u Ilici padale su čak i staklene stijenke. Nitko nije stradao, a prolaznici su sreće imali i neki dan, kada se s jedne 150 godina stare zgrade u Jurišićevoj survao kip sa krova.

Vezani članak:

arti-201105030192006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo