NOVA ČETIRI SLUČAJA ZARAZE U PLOČAMA; / Afrikanci u Kini se žale da ih malteratiraju zbog koronavirusa, crni dani za SAD

Image
Foto: Pixsell

Prema službenim podacima, u Hrvatskoj je 1534 osoba zaraženo koronavirusom. Od virusa Covid-19 u Hrvatskoj preminuo je 21 zaraženi.

11.4.2020.
9:04
Pixsell
VOYO logo
  • U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je 39 novozaraženih, ukupno 1534, a 92 osobe su ozdravile
  • Beroš se na presici zahvalio građanima koji poštuju mjere kazavši kako su zbog toga brojke ovakve
  • 12 novih slučajeva u Domu za starije u Pločama
  • U Domu za starije u Splitu 7 je novozaraženih
  • Jedna osoba zaražena je u Domu za starije u Dubrovniku
  • U Domu za starije u Pločama zaraženo je svih 12 korisnika i 5 od 6 djelatnika
  • Kraj tjedna donio je najcrnji dan za SAD - preminulo je više od 2000 osoba, u New Yorku se preminuli sahranjuju u masovne grobnice
  • SAD je prestigao Italiju po broju smrti

Sumnja na koronavirus na Hvaru

23.22 - Kod sva štićenika za starije i nemoćne u Starom Gradu na Hvaru, koji je ispostava splitskog doma, pojavila se sumnja na koronavirus, javlja Slobodna Dalmacija. Doznaju kako je jedan štićenik negativan, a drugi je helikopterom prevezen u Split, a rezultati testiranja trebali bi se znati oko ponoći.

Liberalnije izdavanje propusnica u Krapinskoj županiji više ne vrijedi

23.15 - Sporazumi o liberalnijem sustavu propusnica za lakše kretanje mještana koje je sklopilo više gradova i općina na području Krapinsko-zagorske županije ipak ne vrijede, izvijestio je u subotu navečer županijski Stožer civilne zaštite. Tu svoju odluku su ranije donijeli na temelju dopune Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH Nacionalnog stožera od 8. travnja kojom se građanima dopušta kretanje bez propusnice između općina i gradova koji su prostorno povezani kao bi im se olakšao svakodnevni život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u subotu su od Nacionalnog stožera dobili Uputu kojom se određuje da se takvi sporazumi mogu potpisati samo na temelju odluka predstavničkih tijela. Radi se o Uputi o načinu dostave i primjeni sporazuma koje zaključe jedinice lokalne samouprave radi zajedničkog obavljanja poslova civilne zaštite, pojašnjava se u priopćenju kojeg su potpisali načelnik županijskog Stožera Anđelko Ferek Jambrek i župan Željko Kolar.

U Županiji izražavaju žaljenje zbog novonastale situacije i ispričavaju se svima koji su zbog odluke, koja se pokazala nevažećom, imali neugodnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri nova slučaja u Udbini

22.30 - Nakon što je jučer dijagnosticiran u Udbini jedan slučaj covida 19, u subotu su potvrđena četiri nova slučaja zaraze, sve bliski kontakti zaražene osobe, svi iz Udbine, odnosno iz dvije susjedne obitelji. Uzeto je ukupno devet briseva, te traje daljnja epidemiološka obrada, a Ivan Stanić, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo iz Gospića rekao je Hini da dva dana rade bez prestanka kako bi ustanovili put zaraze i spriječili da itko zaražen, možda potpuno bez simptoma, raširi žarište.

„Mala je to sredina i dajemo sve od sebe da ustanovimo sve kontakte, mislim da smo bili uspješni, a koliko znat ćemo za 5 do 6 dana. Zarazu je na Udbinu vjerojatno donijela supruga prvooboljelog, koja nema izražene simptome, ali je potvrđeno zaražena, no redoslijed zaraze nemamo, jer osim muškarca koji je sa srednje teškim simptomima u bolnici ostali nemaju simptome ili su slabo izraženi“, rekao je Stanić. Zbog činjenice da su potvrđeno zaražene osobe dobrog zdravstvenog stanja nalaze se na kućnoj njezi, ali u strogoj samoizolaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova četiri slučaja u Pločama

21.39 - U Pločama su registrirana još četiri slučaja zaraze novim koronavirusa, objavio je večeras Stožer civilne zaštite Grada Ploča, javlja Ploče online.

Potvrđena je zaraza kod jednog korisnika i dvoje djelatnika Doma za starije te još jedne osobe koja nije vezana uz Dom. Tako je domu za starije sada zaraženo svih 12 štićenika i 5 od 6 djelatnika, a rezultat za šestog djelatnika se još čeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručne službe su već kontaktirale sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima te im je određena mjera samoizolacije.

Afrikanci u južnoj Kini žale se na diskriminaciju zbog koronavirusa

20.40 - Afrički stanovnici južnog kineskog metropolisa Guangzhoua požalili su se da se suočavaju s diskriminacijom i optužbama da šire koronavirus, što je uzrokovalo diplomatske napetosti. Građani afričkih korijena izbačeni su iz svojih domova bez najave, prebačeni u hotele i nasumično testirani ili stavljeni u 14-dnevnu karantenu unatoč tome što nisu dugo napuštali zemlju, prenose mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guangzhou je dom najvećoj afričkoj zajednici u Kini. Šef delegacije Afričke unije Moussa Faki Mahamat pozvao je kineskog ambasadora pri toj organizaciji Liu Yuxija i izrazio "veliku zabrinutost zbog pritužbi na loše postupanje prema Afrikancima u Guangzhou", napisao je Mahamat na Twitteru. Pozvao je Peking da poduzme "hitne korektivne mjere."

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je prošli tjedan da "u Kini sve strane nacije tretiramo jednako". "Odbacujemo navode o različitom tretmanu i imamo nultu toleranciju za diskriminaciju", dodao je. No priznao je da se "povremeni incidenti i nerazumijevanje" događaju u pokušajima da se pobijedi virus i spriječi uvoz novih slučajeva. Strah od drugog vala zaraze koronavirusom u Kini, gdje se virus pojavio, sve više okreće ljude protiv stranaca, s obzirom na to da je najveći broj novih zabilježenih slučajeva uvezen izvana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović: U Hrvatsku je iz inozemstva došlo svega nekoliko tisuća građana tijekom posljednja četiri dana

20.28 - Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u subotu kako je tijekom zadnja četiri dana u Hrvatsku iz inozemstva došlo svega nekoliko tisuća građana dok je prijašnjih godina za Uskrs stizalo njih 170 tisuća.

"Naši podaci govore da zadnja četiri dana u prosjeku je oko 700 i nešto hrvatskih državljana koji su ušli u Republiku Hrvatsku, a u isto vrijeme taj je prosjek dnevnih ulazaka bio 42 tisuće. Dakle, u zadnja četiri dana smo mi mogli očekivati 170 tisuća Hrvata koji dolaze za Uskrs doma, a sada ih je svega par tisuća", rekao je Božinović za Dnevnik Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U taj broj, istaknuo je, uključeni su i oni koji su u sklopu organizirane repatrijacije koju je provodilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ušli u Hrvatsku. "Kod svakog ulaska je i granična policija zajedno sa sanitarnom inspekcijom, uz dirigentsku palicu epidemiologa provela sve mjere koje je nužno provesti u takvom slučaju i svi ti ljudi su dobili rješenja ili o samoizolaciji ili o karnateni", pojasnio je Božinović. Građani su, zaključio je, poslušali apele Stožera da zbog epidemije koronavirusa za uskrsne blagdane ne dolaze u Hrvatsku.

Štićenici splitskog doma idu u karantenu ili samoizolaciju

19.30 - Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije u subotu popodne donio je odluku o samoizolaciji 86 korisnika Doma za starije i nemoćne, dok će ostali, odnosno njih 105, biti smješteni u karantenu na Duilovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su naveli u priopćenju, odlučeno je da 86 teže pokretnih korisnika Doma ostane po jedan u sobi u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj, dok će ostali korisnici biti izmješteni u karentenu sa zasebnim sanitarnim čvorom, svatko u svojoj sobi, u hotelu Zagreb na Duilovu.

Iz preventivnih razloga svaki od korisnika biti će pojedinačno testiran i ostaje u samoizolaciji. "S obzirom na osoblje koje je pozitivno na koronavirus ili se nalazi u samoizolaciji dio njih će se zamijeniti sa sedam medicinskih sestara Županijskog Doma zdravlja te u dogovoru s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sa osam njegovateljica i više medicinskih sestara. Izmještanje korisnika biti će obavljeno tijekom sutrašnjeg dana", navodi se na kraju priopćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Švedskoj zaraženo više od 10.000 ljudi

18.47 - Prema službenim podacima objavljenima u subotu, u Švedskoj, koja se odlučila za blaži pristup u borbi protiv epidemije, koronavirusom je zaraženo više od 10.000 osoba, uz veliku smrtnost među obobljelima. Ukupno 887 osoba u Švedskoj, zemlji s oko 10,3 milijuna stanovnika, umrlo je od koronavirusa. Prema podacima sveučilišta Johns Hopkins, zaraza je potvrđena kod 10.151 osobe.

Za razliku od drugih europskih zemalja, izuzev Bjelorusije, švedske vlasti nisu uvodile restriktivne mjere za suzbijanje epidemije. Tako su u Švedskoj otvoreni restorani i kafići, dok škole i vrtići rade, a dopuštena su javna okupljanja do 50 osoba. U susjednoj Danskoj, koja ima oko 5, 8 milijuna stanovnika, koronavirus je potvrđen kod 6000 osoba, uz 260 smrtnih slučajeva. Još oko 200 osoba zaraženo je na Farskim otocima i Grenlandu koji su dio Kraljevine Danske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koronavirus je potvrđen kod oko 6300 osoba u Norveškoj, zemlji s 5,4 milijuna stanovnika, a 114 je osoba umrlo. U Finskoj, koja ima oko 5,5 milijuna stanovnika, potvrđeno je oko 2600 slučajeva zaraze te 42 smrtna slučaja. Na Islandu, koji je proporcionalno proveo najviše testiranja, koronavirus je potvrđen kod 1700 osoba, a umrlo ih je 19.

Njemački predsjednik: Naše društvo je na prekretnici

18.30 - Pandemija koronavirusa dovela je Njemačku na prekretnicu koja će odrediti hoće li zemlja krenuti u smjeru straha ili postati "pažljivije i optimističnije" društvo, riječi su kojima će se naciji obratiti predsjednik Frank-Walter Steinmeier. "Ne želimo biti plašljivo i nepovjerljivo društvo", Steinmeier će reći u obraćanju koje će prenositi najveće televizijske kuće. "Možemo postati povjerljivije, brižnije i optimističnije društvo - možemo rasti od ove situacije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ili će biti svaki čovjek za sebe, gurati se, panično kupovati i gledati na sebe i svoje, ili ćemo iskoristiti ovu situaciju kako bismo se posvetili drugima i društvu", riječi su njemačkog šefa države koji se uobičajeno naciji obraća samo za Božić. Koronakriza je "test naše čovječnosti", smatra njemački predsjednik.

Steinmeier se također dotiče restriktivnih mjera koje vlada provodi proteklih tjedana, te kaže da njihov uspjeh ovisi "ne o političarima i stručnjacima, nego o svima nama - našem strpljenju i našoj disciplini, osobito sad kad se čini da je najteže." Njemačka je jedna od najteže pogođenih zemalja u Europi. Preko 120.000 ljudi pozitivno je na koronavirus, a ukupno je 2736 ljudi umrlo od covida-19, respiratorne bolesti uzrokovane virusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Steinmeier u govoru poziva na solidarnost unutar Europe, rekavši da "Njemačka ne može izići iz krize snažna i zdrava ako njezini susjedi nisu snažni i zdravi." Također, u subotu je nova anketa pokazala da su dvije trećine Nijemaca zadovoljne time kako se vlada nosi s krizom u pokušaju zaustavljanja koronavirusa. Oko 66 posto ispitanika pozitivno je reagiralo na odgovor njemačke vlade predvođene kancelarkom Angelom Merkel, pokazala je anketa.

SAD prestigao Italiju po broju umrlih

18.20 U Italiji je u jednom danu umrlo 619 ljudi. Ukupno je od koronavirusa preminulo 19.468 ljudi, a zaraženo je 152.271 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj umrlih Amerikanaca od koronavirusa prešao je u subotu 19.600, najviše na svijetu, pokazuju podaci Reutersa, dok ima naznaka da se epidemija približava vrhuncu.

Italija je prema broju umrlih druga sa 19.468 a Španjolska treća sa 16.353 smrtnih slučajeva. U SAD-u živi pet puta više ljudi nego u Italiji i sedam više u odnosu na Španjolsku. Amerika četvrti dan zaredom bilježi približno 2000 umrlih. Po najnovijim podacima, u svijetu je 1.6 milijuna zaraženih i 103.000 umrlih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indija će produžiti karantenu

18.10 - Indijska vlada produžit će trotjednu karantenu koja je trebala završiti u utorak, objavio je u subotu premijer saveznog teritorija Delhi Arvind Kejriwal, nakon sastanka s indijskim premijerom Narendrom Modijem.

"Premijer je donio ispravnu odluku da produži karantenu", napisao je na Twitteru Kejriwal netom nakon sastanka Modija i premijera indijskih saveznih država i teritorija. "Danas je Indija u boljoj poziciji nego mnoge razvijene zemlje jer smo rano uveli karantenu. Ako sada s time prekinemo, izgubit ćemo sve što smo dobili", napisao je Kejriwal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada Narendre Modija je 24. ožujka uvela trotjednu karantenu kako bi suzbila širenje zaraze u zemlji s 1,3 milijarde stanovnika. Preko tisuću novih slučajeva zaraze potvrđeno je u posljednja 24 sata u Indiji te ukupan broj zaraženih iznosi 7529, prema podacima ministarstva zdravstva. Ukupno su umrle 242 osobe.

Na zadarskom području šest novozaraženih, ukupno 72

17.36 - Na zadarskom području u posljednja 24 sata registrirano je šest osoba pozitivnih na koronavirus pa je sada ukupni broj oboljelih 72, izvijestio je u subotu županijski Stožera civilne zaštite. Svi novooboljeli kontakti su sa Specijalnom bolnicom za ortopediju u Biogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na COVID odjelu zadarske Opće bolnice trenutno je šest pacijenata, a dvoje ih je na respiratoru. Stanje pacijenta koji je u srijedu pri padu s prvoga kata COVID odjela zadobio teške tjelesne ozljede je stabilno i premješten je iz jedinice intenzivnog liječenja na odjel. U ovome trenutku u samoizolaciji je 857 osoba, a nadzor izolacije završio je nad 1416 osoba, izvijestio je Stožer.

U Krapinsko-zagorskoj županiji tri nova oboljela

17.20 - Na području Krapinsko-zagorske županije zabilježene su tri novooboljele osobe od COVID-19 i sada ih je ukupno 96, objavio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite. Od tri novozaražene osobe, jedna je iz Tuhlja, jedna iz Desinića, a jedna iz Lobora. Čekaju se nalazi za još 52 osobe, od kojih je 26 u samoizolaciji u svojim kućama. Ukupno je dosad testirano 590 osoba.

Od ukupno 96 oboljelih, gledano prema gradovima i općinama s područja Krapinsko-zagorske županije, 36 pozitivnih osoba na koronavirus je na području Pregrade, 16 na području Krapine, sedam u Humu na Sutli, po šest osoba je u Oroslavju, Zaboku i Desiniću, po četiri u općinama Jesenje i Petrovsko, po dvije osobe su u Donjoj Stubici i Loboru te po jedna osoba na području općina Bedekovčina, Đurmanec, Krapinske Toplice, Radoboj, Gornja Stubica, Stubičke Toplice i Tuhelj.

Iz županijskog Stožera javljaju i kako je u posljednja 24 sata evidentirano 19 kršenja mjere Odluke o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka u Hrvatskoj.

U New Yorku će škole biti zatvorene do kraja školske godine

17.06 - Gradonačelnik New Yorka BIll de Blasio rekao je u subotu da će javne škole u New Yorku ostati zatvorene do kraja školske godine zbog epidemije koronavirusa. "Teško mi je što vam moram reći da nećemo moći osposobiti škole do kraja ove godine, ali vam mogu reći da je to ispravna stvar", rekao je De Blasio na novinskoj konferenciji.

De Blasio je 16. ožujka zatvorio javne škole kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, a prvotno je bilo planirano da se škole otvore do 20. travnja. Međutim, gradonačelnik je rekao kako je jasno da je postavljeni cilj bio nerealan, budući da je New York glavno žarište epidemije u SAD-u. Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins u SAD-u je koronavirus potvrđen kod 501.680 osoba, dok ih je 18.780 umrlo. U gradu New Yorku od koronavirusa umrlo je 5820 osoba.

Koronavirus utišao Istanbul

16.47 - Istanbul, grad s više od 16 milijuna stanovnika, rijetko je tako tih: stanovnici najvećeg turskog grada subotu provode kod kuće, prvog dana iznenadno proglašenog policijskog sata kojim se želi zaustaviti širenje koronavirusa. Slavni istanbulski trg Taksim i avenija Istiklal, poznata kao „turski Champs-Elysees“, uobičajeno prepuni ljudi, u subotu su potpuno prazni.

U četvrti Eminonu, u povijesnoj jezgri Istanbula, policija patrolira kako bi bila sigurna da se mjera poštuje. Mirno je i na Bosporu, prolazu kojim između azijske i europske strane grada svakodnevno putuju brodovi i trajekti. Tišinu prekidaju samo zvukovi motora dostavljača. Ministarstvo unutarnjih poslova je u petak objavilo kako stanovnici trideset najvećih turskih gradova ne smiju izaći iz kuće do nedjelje navečer.

Cilj te 48-satne karantene za vikend jest spriječiti građane da iskoriste dobre vremenske uvjete i odu u šetnju ili na piknik, kao što se to događalo prošlih tjedana, usprkos širenju koronavirusa. U Turskoj je trenutno oko 47 tisuća zaraženih, s tisuću smrtnih slučajeva. Tišina u subotu snažan je kontrast buci i panici koja je nastala u petak navečer nakon objave naredbe o 48-satnoj izolaciji koja je stupila na snagu dva sata kasnije.

Nekoliko stotina tisuća ljudi pohrlilo je u dućane kako bi se opskrbili kruhom, cigaretama i drugim potrepštinama. Mnogi kritičari vlade i korisnici društvenih mreža osudili su činjenicu da je odluka objavljena u posljednji trenutak. Ekrem Imamoglu, oporbeni gradonačelnik Istanbula, rekao je kako nije znao da će doći do mjere.

Image
Foto: Profimedia

ISTANBUL, TURKEY - APRIL 1, 2020: A worker disinfects a public office against COVID-19, the novel coronavirus. Days of coronavirus in Istanbul, Turkey - 01 Apr 2020, Image: 512253759, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Sahan Nuhoglu/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

U Velikoj Britaniji umrlo 917 ljudi u jednom danu

16.22 - U Velikoj Britaniji je u posljednja 24 sata od koronavirusa umrlo 917 ljudi, a ukupno je 9875 preminulog, javlja BBC. Britanski premijer Boris Johnson je zaražen koronavirusom i dobro se oporavlja.

U Srbiji 275 novozaraženih u jednom danu

15.15 - U posljednja 24 sata u Srbiji se brojka novooboljelih od koronavirusa popela na 275, javlja Kurir. Tri su osobe preminule, a ukupna brojka preminulih je 47. Na respiratoru se nalazi 145 osoba.

U Srbiji je koronavirusom dosad zaraženo ukupno 3380 osoba, a preminula su 74 pacijenta, priopćio je u subotu srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar, navodeći da su u protekla 24 sata umrla tri pacijenta. U istom vremenskom razdoblju, uz povećan broj testiranih, registrirano je 275 novih slučajeva zaraze.

Na snazi je 60-satna karantena i apsolutna zabrana kretanja koja će počela u petak u 17 sati i trajat će do ponedjeljka u 5 sati ujutro. Ministar Lončar je rekao da je za 24 sata testirano 2159 osoba, što je dosad ukupno 16.339 testiranih od početka epidemije 6. ožujka. U covid bolnicama i privremenom bolničkom smještaju je ukupno 2436 pacijenata, dok je na respiratorima 145 oboljelih s teškom kliničkom slikom.

Koronavirusom je u Srbiji zaraženo i dvadeset sedmero djece, rekao je ministar Lončar i potvrdio da su "sva djeca dobrog općeg stanja, na promatranju i njihovo stanje se izravno prati". Ministar Lončar je na video konferenciji za medije rekao da je u Srbiji koronavirusom dosad zaražen ukupno 441 djelatnik u zdravstvenom sustavu, u domovima za starije zaraženo je 13 zaposlenih, a dva korisnika jednog umirovljeničkog doma u Smederevu su preminula od covida-19.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se "struka suglasila" s odlukom vlade Srbije da novinari od subote, 11. travnja, ne dolaze na konferencije u 15 sati, već da pitanja postavljaju on-line. "Razlog je što se po raznim redakcijama pojavio virus. To je razlog bio da se pristane na on-line pitanja. Nije se mnogo razmišljalo, to se radi i u drugim zemljama", rekao je Kon, nakon što je vlada u petak izvijestila redakcije da će Radiotelevizija Srbije ubuduće izravno prenositi redovite dnevne konferencije za medije, a da novinari pitanja mogu postavljati elektroničkom poštom do 14,30 sati.

Stanje Borisa Johnsona 'jako dobro napreduje'

14.57 - Zdravstveno stanje britanskog premijera Borisa Johnsona koji boluje od Covida-19 "jako dobro napreduje", objavio je u subotu njegov ured. Johnson je u četvrtak premješten s intenzivne njege na kojoj je proveo tri noći, a njegov ured u Downing Streetu u petak je objavio da je premijer sposoban hodati, iako je njegov oporavak tek na početku.

Image

Foto: Scott Heppell/PA Images/Profimedia

"Premijerovo stanje nastavlja jako dobro napredovati", objavila je Johnsonova glasnogovornica u subotu.

U Zagrebu 11 novih pozitivnih na koronavirus, ukupno 393

14.52 - U Zagrebu se broj pozitivnih na koronavirus u protekla 24 sata povećao za 11, tako da je sada 393 oboljelih, a u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež nema novih zaraženih - pozitivno je petero djelatnika, a niti jedno dijete, izvijestio je u subotu gradski Stožer civilne zaštite.

Sloveniji će za kolektivni imunitet na koronavirus trebati više godina

14.51 - Nekoliko godina bit će potrebno da se u Sloveniji stvori kolektivni imunitet na koronavirus, ocijenio je u subotu direktor klinike koja prima oboljele od Covida-19.

"Za stvaranje kolektivnog imuniteta svih uz ovaj tempo zaraze će nam trebati više godina", kazao je Aleš Rozman, direktor klinike "Golnik", jedne od četiriju bolnica u Sloveniji koje primaju oboljele od covida-19.

Egipćani ne daju da se pokopaju žrtve koronavirusa u njihovim selima

14.01 - Stanovnici dvaju egipatskih sela u subotu su zbog straha od zaraze zaustavili pokop liječnice koja je preminula od koronavirusa, što je posljednji u nizu takvih incidenata u toj državi, prenose egipatski mediji.

Image

Egyptians are pictured inside a school that was turned into a centre to receive residency violators wishing to avail an amnesty Kuwait announced for April, amid the coronavirus COVID-19 pandemic crisis, in Kuwait City on April 6, 2020., Image: 512542716, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: YASSER AL-ZAYYAT / AFP / Profimedia

Tijelo 64-godišnje liječnice koja je preminula u bolničkoj karanteni prvo je odneseno u selo njezinog supruga u provinciji Dakalija na delti Nila, što je pokrenulo ulične prosvjede, prenose novine al-Masri al-Jum.

Prosvjednici su tražili da se žena pokopa u svom selu koje je u istoj provinciji.

34 novooboljela u Hrvatskoj, ukupno 1534

14.00 - Nacionalni stožer na presici objavio je nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj. Trenutno je 39 novozaraženih, što znači da u Hrvatskoj ukupno imamo 1534 bolesnika. Na respiratoru je 32 bolesnika, dva su skinuta, a hospitaliziranih je 357 odnosno 14 više nego jučer. Otpuštenih je 241, a oporavljenih 323. U posljednjem danu su se se oporavila 92 osobe.

Ministar Vili Beroš se na početku zahvalio svim građanima koji svojim ponašanjem doprinose da rezultati budu ovakvi kakvi su danas. Zahvalio se i onima koji primjedbama pomažu da mjere budu još bolje.

Ministar unutarnjih poslova i šef Stožera Davor Božinović zahvalio se svima koji danas rade i građanima koji se pridržavaju mjera. "Međutim, još uvijek ima među nama onih koji su neodgovorni i koriste situaciju kako bi izbjegli ono što propisuje Stožer i zdrav razum. Možda mogu izbjeći predstavnike institucija koji brinu o zdravlju, ali teško da će izbjeći virus. A tada će ugroziti ne samo sebe, nego i svoje najbliže", kazao je Božinović.

Podijelio je i apel Gorske službe spašavanja, kazavši kako ljudi u grupama odlaze u planine te im je poručio: "Nemojte to raditi". Molba HGSS-a je "ostanite doma, kako bi i oni mogli ostati doma", kazao je.

Krunoslav Capak je kazao kako je dočekan autobus iz Tirola - uzet je 91 bris te je 1 osoba bila pozitivna. Na pitanje jesu li požalili što su dopustili procesiju na Hvaru, Capak je kazao kako je otok izoliran i nemaju niti jednog slučaja te su im propisali vrlo stroge mjere. Ako su ih se pridržavali rizik je bio blizu nuli kazao je Capak, naglasivši kako govori o epidemiološkim segmentima, a o drugima ne želi govoriti.

Na pitanje dolazi li do manipulacija e-propusnicama, Božinović je kazao kako se sustav na dnevnoj bazi analizira i unapređuje. "Nadam se da će taj sustav trajati kratko jer se nadam da će se cijela ova situacija završiti u kraćem razdoblju ako se budemo svega ovog držali", kazao je i dodao kako sustav ispunjava svoju svrhu.

Na pitanje mogu li komarci prenijeti koronavirus, Capak je kazao kako je službeni stav kako komarac ne može prenijeti koronavirus.

Vili Beroš nije htio komentirati situaciju s plaćama zdravstvenih djelatnika koji su, prema pitanju novinara, bile značajno umanjene. "Svi će biti adekvatno plaćeni", rekao je Beroš i kazao kako stoji na raspolaganju svima koji misle da su zakinuti, ali kako su za to primarno zaduženi ravnatelji i financijske službe zdravstvenih institucija.

Alemka Markotić je kazala kako nemaju podataka da je netko tko je ozdravio ponovno dobio koronavirus te kako treba biti oprezan s tom definicijom. Objasnila je kako bolest može ići u dvije faze - u prvoj se čini da imaju blaži simptom bolesti, a potom u drugoj razviju jaču upalu pluća. Pojasnila je kako u tim slučajevima nije riječ o novoj bolesti, nego o drugoj fazi te kako nema potvrda da oni koji su potpuno ozdravili ponovno mogu dobiti virus. Ipak, poziva na oprez jer je još uvijek puno nepoznanica.

Na pitanje hoće li se zatvoriti Bundek, Jarun i Sljeme ako se gužve nastave, Božinović je kazao kao ne zna za tu neslužbenu informaciju. Kazao je kako je obaviješten kako vani ima ljudi, ali se uglavnom pridržavaju mjera - drže razmak i nema grupiranja više od pet ljudi. "Službe daju jedan dodatni napor kako bi se utjecalo na ljude da drže razmak i poštuju ono što je struka odredila kako ne bi morali pribjegavat mjerama poput zatvaranja određenih prostora", kazao je Božinović.

Na kraju je kazao: "Možda će zvučati grubo, ali bih pozvao sve da ne posjećuju roditelje, da se ne pozivaju gosti na druženja i da se ne ide u goste .Jednostavno ostanimo sutra doma, tako ćemo se najbolje nositi sa ovom situacijom. Zajednom moramo i možemo pobijediti".

Austrijski kancelar poziva ljude da poštuju mjere

13.49 - Austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz ponovno je u subotu pozvao građane da drže međusobni razmak, te izbjegavaju okupljanje članova obitelji za uskrsne blagdane kako bi se zadržali postignuti pomaci u borbi protiv koronavirusa.

"Ostanite doma, odreknite se susreta s prijateljima i članovima obitelji za Uskrs kako ne bi došlo do širenja zaraze koronavirusa", glavna je poruka za Uskrs kancelara Sebastiana Kurza Austrijancima koju je uputio u razgovoru za austrijski radio ÖRF1.

U Španjolskoj u danu preminulo 510 ljudi, najmanje u posljednjih 19 dana

12.53 - U Španjolskoj je u subotu preminulo od koronavirusa 510 osoba, najmanje u posljednjih 19 dana, pa vlada od ponedjeljka namjerava dopustiti radnicima u građevini i industriji vraćanje na radna mjesta. Ukupno su preminule 16.352 osobe čime Španjolska ima najviše žrtava nakon Italije i SAD-a. U subotu je oboljelo novih 4.830 stanovnika čime se broj inficiranih popeo na 161.852. To je 3 posto više nego dan ranije.

U Dubrovačkoj županiji 15 zaraženih, od toga 12 u Domu u Pločama

12.41 - Jedna osoba je zaražena i u Domu za starije u Dubrovniku, potvrdio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić. "U odnosu na jučer imamo nažalost povećan broj pozitivnih. Imamo ih 15. To je učinak korisnika doma zdravlja iz Ploča", rekao je Dobroslavić. "Očito da ne držimo posve epidemiju pod kontrolom", kazao je župan Dobroslavić.

Novinarima se obratio i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić, javlja Dubrovački dnevnik. "Dvije osobe su kontakti šire obitelji iz Ploča, to su oni prvi slučajevi iz Ploča. Jedna osoba je dakle štićenik doma za starije i nemoćne u Dubrovniku. Svi ostali, njih 12, su štićenici ili djelatnici doma iz Ploča. Što se tiče Dubrovnika, osoba iz doma za starije je smještena u Opću bolnicu Dubrovnik. Radi se o nepokretnoj osobi, koja je bila u sobi s još jednom osobom, koja je u dobrom općem stanju. Njemu će se danas uzet bris, još jedna štićenica je sinoć imala temperaturu, danas je prebačena u bolnicu i bit će testirana. Svim djelatnicima koji su bili u kontaktu s dokazano pozitivnim je uzet ili će biti uzet bris. Oni će biti u samoizolaciji", rekao je ravnatelj županijskog zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić.

Kazao je da je pretpostavka da je netko iz vani donio virus u Dom za starije Dubrovnik, hitnih službi ili zaposlenika Doma. Na pitanje je li se brisevi djelatnicima Doma za starije osobe uzimaju na otvorenom što se ne smije, Lakić je kazao kako je to nadležnost Doma zdravlja Dubrovnik i da ne zna više o tome. Kazao je i kako je zaraženo 90 posto Doma u Pločama.

U Domu u Splitu 7 novih slučajeva zaraze, u Županiji ukupno 17

12.30 -U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja 24 sata je 17 novooboljelih od koronavirusa, od kojih je sedam štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici te dva zdravstvena djelatnika iz Doma, priopćio je u suboti županijski Stožer Civilne zaštite. Novooboljeli su iz Splita, Solina, Muća, Sinja i Makarske. U splitski KBC je hospitalizirano 54 štićenika Doma, jedna osoba je umrla, te se trenutno u toj bolnici nalaze 53 umirovljenika, navodi se u priopćenju županijskog Stožera CZ.

Nakon provedenog testiranja 51 korisnika Doma na koronavirus, utvrđeno je da je još njih sedam, koji se nalaze na bolničkom liječenju pozitivno, te je ukupno 47 korisnika Doma pozitivno na COVID- 19. Testiranje kod još dvoje korisnika koji se nalaze na bolničkom liječenju, je u tijeku. "Obavljeno je testiranje i četiri korisnika doma za starije i nemoćne osobe, a koji nisu pacijenti KBC Split, već se nalaze u Domu i njihovi nalazi su negativni na koronavirus. U odnosu na jučerašnje stanje nema značajnijih promjena kod pacijenata pristiglih iz Doma u bolnicu", priopćio je županijski Stožer.

Većina bolesnika, dodaje se imaju blaže i umjerene simptome, dok jedna osoba ima teže simptome bolesti. "Riječ je o osobama starije životne dobi i s kroničnim bolestima te su kao takvi u ovoj situaciji osjetljiviji i ugroženiji na ovu akutnu infekciju i zbog toga se s njima postupa sa osobitim oprezom u odnosu na osobe bez kroničnih bolesti", ističu iz Stožera. Među novooboljelima su i dva zdravstvena djelatnika Doma za starije osobe, dodaje se u priopćenju. U Splitsko-dalmatinskoj županiji je ukupno 313 oboljelih osoba.

Osječko-baranjska županija bez zaraženih

12.00 - Iz Osječko-baranjske županije u subotu su izrazili zadovoljstvo jer nakon dužeg vremena nemaju nijednog novog slučaja zaraze koronavirusom što je, ističu, potvrda da se zadnjih dana bilježi osjetno smanjenje broja oboljelih.

U Sloveniji još pet mrtvih od koronavirusa i 28 novozaraženih

11.43 - U Sloveniji je testiranjem 1232 osobe u petak potvrđeno 28 novih slučajeva zaraze koronaviirusom, čime je broj inficiranih povećan na 1188, a još je pet zaraženih umrlo, čime se broj ukupno preminulih povećao na 50, objavili su u subotu slovenski službeni izvori.

Zaraženi i vlasnica i još jedan korisnik Doma za starije u Pločama

11.40 - Vlasnica i još jedan korisnik Doma za starije u Pločama pozitivni su na koronavirus, objavljeno je u subotu na internetskoj stranici Grada Ploča, a još ranije je zaraza potvrđena kod njegovateljice i korisnice, pa su sada ukupno četiri zaražene osobe iz tog doma.

Image

03.04.2020., Dubrovnik - Konferencija za medije Zupanijskog stozera Civilne zastite. U Dubrovacko-neretvanskoj zupaniji ukupno je 50 zarazenih. Josko Cebalo Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ostali korisnici doma tijekom noći s petka na subotu evakuirani su i smješteni u dubrovačku Opću bolnicu i dubrovački Studentski dom te im se čekaju rezultati testiranja.

U četvrtak navečer u dubrovačkoj bolnici hospitalizirana su dva korisnika, kojima se još čekaju rezultati testiranja, a tijekom petka i zaražena korisnica.

Od 46 ispitanih uzoraka u Puli svi negativni; Istranin iz Austrije pozitivan

11.31 - U Istri u subotu nema novooboljelih od koronavirusa - od ukupno ispitanih 46 uzoraka brisa svi su negativni, no jedna je osoba iz Istre, koja je u četvrtak doputovala iz Austrije, pozitivna na COVID-19, a njoj je bris uzet na graničnom prijelazu Bregana, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Image

08.04.2020.., Pula - Redovna konferencija za medije Stozera civilne zastite Istarske zupanije na temu koronavirusa (COVID-19). Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

"Kod osobe koja je u samoizolaciji, a došla je organizirano iz Austrije, odnosno iz Tirola, potvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus. Taj je uzorak uzet još u četvrtak navečer na graničnom prijelazu Bregana", rekao je je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović.

U Zagrebačkoj županiji nove četiri zaražene osobe, ukupno 105

11.22 - Nova četiri slučaja zaraze koronavirusom bilježi u subotu Zagrebačka županija u kojoj je dosad zaraza ukupno potvrđena kod 105 osoba od kojih je 14 izliječeno, a dvije su umrle.

Image
Foto: Ilustracija: Ivica Galović/PIXSELL

03.04.2020., Slavonski Brod - Kako bi se zastitili od infekcije koronavirusom gradjani nose zastitne maske za lice.

Iz županije navode kako su tri nova slučaja potvrđena na području Samobora, gdje je sada ukupno šestero zaraženih, te jedan u Zaprešiću s čijeg je područja sada 24 oboljelih.

U BiH broj zaraženih koronavirusom veći od 900, umrlih 37

11.08 - Broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovine do subote je premašio 900 nakon što je u prethodna 24 sata potvrđeno 16 novih slučajeva zaraze a broj umrlih povećan je na 37.

Na Kliničkom centru u Banjoj Luci potvrdili su kako je tamo testiranjem utvrđena zaraza kod još 11 osoba pri čemu je testirano nešto više od 800 uzoraka. Najveći broj novozaraženih su upravo stanovnici tog grada gdje je potvrđeno 8 novih slučajeva.

Novi video pokazuje kako Bolsonaro krši mjere karantene

11.04 - Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro ponovno je izazvao pomutnju ne poštujući vladine preporuke o socijalnom distanciranju za vrijeme pandemije koronavirusa.

Image
Foto: Profimedia

Handout picture released by the Brazilian Presidency showing Brazilian President Jair Bolsonaro during a meeting with governors of the Amazon region at Planalto Palace in Brasilia on August 27, 2019. Bolsonaro and governors discussed solutions to combat the exponential growth of the Amazon forest fires., Image: 467522149, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BRAZILIAN PRESIDENCY / MARCOS CORREA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS, Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP

Bolsonarov sin Eduardo na Twitteru je objavio videosnimku na kojoj se vidi kako njegov otac ulazi u pekarnicu u glavnome gradu Brasiliji u četvrtak navečer.

Na toj snimci moglo se vidjeti kako desničarski predsjednik jede, pije te je fotografiran s nekoliko ljudi koji stoje tik uz njega. I dok neki od prisutnih nose maske, Bolsonaro je nema.

U Virovitičkoj županiji već deseti dan bez novih slučajeva zaraze

10.26 - Već deseti dan zaredom nema novih slučajeva zaraze koronavirusom u Virovitičko-podravskoj županiji, u kojoj su i dalje zaražene dvije osobe koje su i dalje u kućnoj samoizolaciji. Iz županijskog Stožera civilne zaštite u subotu navode kako se za uskrsne blagdane iz inozemstva u županiju vratilo 98 hrvatskih državljana i svi su u samoizolaciji. Dosad je na virus testirano 110 osoba, a 108 nalaza se pokazalo negativnima.

U Vukovarskoj županiji nema novozaraženih

10.18 - Na području Vukovarsko-srijemske županije, u posljednja 24 sata, nema novozaraženih koronavirusom te je ukupan broj zaraženih i dalje 32, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite. Tijekom posljednja 24 sata testirana je 51 osoba i s time ukupan broj testiranih iznosi 450.

Ravnatelj splitskog doma: Jedna osoba ima teže simptome

9.30 - Ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović gostovao je na N1 televiziji te je komentirao stanje s koronavirusom. "Nema promjena kod pacijenata u odnosu na jučerašnje stanje. Većina bolesnika imaju blaže i umjerene simptome. Jedna osoba ima teže. Ali svaki put moramo uzeti u obzir da se radi o osobama starije dobi i s kroničnim bolestima pa su oni životno ugroženi." Devet ljudi je na respiratoru, a stanje im je nepromijenjeno.

Južna Koreja planira narukvicama pratiti kršenja samoizolacije

9.18 - Južna Koreja planira uvesti elektronske narukvice za one koji krše pravila samoizolacije u sklopu napora za ograničenje širenja koronavirusa. Premijer Chung Sye-kyun rekao je da su te mjere uvedene zbog zabrinutosti brojem ljudi koji krše pravila, objavila je novinska agencija Yonhap. Putem narukvica moći će se pratiti kretanje samoizoliranih osoba kao i preko njihovih mobilnih telefona.

U Kini 46 novooboljeloh

9.05 - Kina je u subotu izvijestila da je u zemlji zabilježeno 46 novih slučajeva oboljelih od covida-19, nekoliko više u odnosu na dan prije, dok vlasti uz ublažavanje restrikcija istodobno pokušavaju spriječiti drugi val epidemije čiji su izvor asimptomatski i uvezeni slučajevi zaraze. Nacionalno zdravstveno povjerenstvo izvijestilo je da se u 42 slučaja radilo o putnicima koji su pristigli iz inozemstva.

Pojačane kontrole parkova u Hrvatskoj

9.04 - Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list ovih će se dana pojačati kontrole popularnih parkova i šetnica poput Jaruna i Bundeka. Ako to ne smanji gužve razmatra se i zatvaranje popularnih okupljališta. Opširnije.

Image
JAČAJU KONTROLE, AKO TO NE SMANJI GUŽVE DRŽAVA ĆE POVUĆI NOVI POTEZ? /

Razmišlja se o zatvaranju najpopularnijih parkova u Zagrebu

Image
JAČAJU KONTROLE, AKO TO NE SMANJI GUŽVE DRŽAVA ĆE POVUĆI NOVI POTEZ? /

Razmišlja se o zatvaranju najpopularnijih parkova u Zagrebu

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, liječnica koja se brine za štićenike na dvije lokacije Doma u Splitu negativna na koronavirus.

Karantena u Indiji: Vrhovi Himalaje vidljivi prvi put nakon 30 godina

8.03 - Stanovnici Pundžaba na sjeveru Indije očarani su pogledom na Himalaju koja je sada vidljiva s udaljenosti veće od 200 kilometara zbog nižeg onečišćenja zraka do kojeg je došlo uvođenjem karantene u zemlji u borbi protiv koronavirusa.

Image

Digital Paintings: Chaukhamba peaks-0062 Chaukhamba, meaning four pillars is a mountain massif in the Gangotri Group of the Garhwal Himalaya. Its main summit Chaukhamba I (7138 m) is the highest peak in the group of the Gangotri Glacier located in Garhwal Himalayas in Uttarakhand (India)., Image: 506442765, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Photo Credit: Anil Sharma / Alamy / Alamy / Profimedia

Stanovnici grada Džalandhara, a pogotovo mladi koji još nikad nisu vidjeli planinu Dhauladhar bez pokrivača od smoga, kažu da se priroda liječi zbog uvođenja karantene, zatvaranja tvornica i ukidanja prometa. Fotografije planinskog lanca šire se društvenim mrežama jer mještani i aktivisti za očuvanje okoliša pričaju o pozitivnim vijestima dok se svijetom šire one mračne o covidu-19.

"Prvi put u više od 30 godina mogu jasno vidjeti snježne planinske vrhove. To je zbog drastičnog smanjenja onečišćenja zraka", rekao je za dpa tamošnji novinar Paul Singh Nauli.


Stanje u SAD-u: U jednom danu preminulo 2000 osoba

7.21 - Više od 2000 umrlih od novog koronavirusa zabilježeno je u protekla 24 sata u SAD-u, prema podacima sveučilišta Johns Hopkins, što je najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije u toj zemlji u kojoj je broj oboljelih premašio 500.000.

Image
Foto: Profimedia/Ilustracija

Employees wearing security outfits carry the coffin of a person who presumably died from the new coronavirus at a cemetery in Guayaquil, Ecuador on April 1, 2020. Residents of Guayaquil, in Ecuador's southwest, express outrage over the way the government has responded to the numerous deaths related to the novel coronavirus, COVID-19, saying there are many more deaths than are being reported and that bodies are being left in homes for days without being picked up. Ecuador marked its highest daily increase in deaths and new cases of coronavirus on Sunday, with the total reaching 14 dead and 789 infected, authorities had said., Image: 511304680, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Marcos Pin / AFP / Profimedia

Prema tom sveučilištu u SAD-u je do sada od bolesti covid-19 preminulo ukupno 18.769 ljudi. U zemlji se u ovom tjednu bilježi trend stabilizacije broja hospitaliziranih, no broj umrlih ruši dnevne rekorde.

U najpogođenijem New Yorku mrtvi se pokapaju u masovne grobnice.


Trump zapovijedio svojoj administraciji da pomogne Italiji u borbi protiv Covida-19

6.02 - Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump u petak je narediovodećim dužnosnicima administracije SAD-a da pomognu Italiji u borbi protiv novog koronavirusa slanjem medicinske opreme, humanitarne i druge pomoći.

Image
Foto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Trump je u poruci nekim od glavnih dužnosnika njegove administracije naredio niz mjera za pomoć Italiji, uključujući stavljanje na raspolaganje pripadnika vojske SAD-a u Italiji.

"Talijanska Republika, jedan od naših najbližih i najstarijih saveznika, pogođena je pandemijom Covida-19 koja je već uzela više od 18.000 života, dovela veliki dio talijanskog zdravstvenog sustava na rub sloma i prijeti talijansko gospodarstvo gurnuti u duboku recesiju", napisao je Trump u poruci.


Portugal će produžiti izvanredno stanje do 1.svibnja

6.00 - Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa rekao je u petak, nakon što je broj oboljelih od koronavirusa u zemlji prešao psihološku granicu od 15.000, da će idući tjedan predložiti produženje izvanrednog stanja do 1. svibnja.

Image

A policeman inspects a driver at the main entrance of the city asking for documentation for not staying home during the Easter holidays amid Coronavirus outbreak in Porto. Easter period, From April 9th until April 13th the movement of people outside the municipality of residence is prohibited, and people will only be able to leave their municipality of residence if they have proof of the working entity. Within this period of time the police will inspect highways and public transports, this is done to prevent the spread of coronavirus in Portugal. Prohibition of movement during Easter holidays amid Coronavirus threats in Porto, Portugal - 09 Apr 2020, Image: 513484760, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Diogo Baptista/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Portugal ima 15.472 oboljele osobe dok je njih 435 preminulo, što je osjetno niže u odnosu na susjednu Španjolsku gdje je umrlo 15.843 ljudi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo