Nadbiskup će presuditi župniku koji potiče nasilje

21.10.2010.
18:57
VOYO logo

O sadržaju trodnevnog 41. zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije (HBK) koje je završeno u Lovranu, a na čijem su dnevnom redu bile i pripreme za organizaciju Dana obitelji i hrvatskog socijalnog tjedna naredne godine te pokretanje postupka kanonizacije svećenika i redovnika ubijenih tijekom totalitarnih režima 20. stoljeća, na konferenciji za novinare izvijestili su javnost članovi HBK.

Dogovoreno je da se osnuje povjerenstvo koje će se baviti pokretanjem kanonizacije nekih svećenika i redovnika, žrtava totalitarističkih režima, rekao je ličko-senjski biskup Mile Bogović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinare je najviše zanimao slučaj kastavkog župnika Franje Jurčevića, koji je na svom blogu poticao na nasilje i diskriminirao homoseksualne skupine.

Riječki nadbiskup monsinjor Ivan Devčić kazao je da Jurčević u ovom slučaju sigurno nije postupio prema evanđelju te svom pozivu i poslanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivanje na bilo kakvo nasilje je u najdubljoj suprotnosti s evanđeljem i svećeničkim poslanjem protiv bilo koga a naročito protiv onih koji su najslabiji i najnezaštićeniji," rekao je Devčić.

Jurčević je svećenik i župnik i iz toga proizlaze ozbiljna pitanja ali, napomenuo je, s druge strane Jurčević je građanin kojem se mora omogućiti sloboda govora. On može kao građanin pisati što želi, ali je za to i odgovoran te tu podliježe građanskim zakonima, rekao je Devčić. Kazao je da nije do sad stigao razgovarati s Jurčevićem i utvrditi što će poduzeti, najavivši da će to uskoro učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit da komentira pokretanje peticije neovisnog vjerskog internetskog portala "Križ života" kojom se, kako navodi taj portal, osuđuje "nasilje, diskriminacija i neoustaštvo vezano uz istupe nekih katoličkih svećenika," nadbiskup Devčić je kazao da svatko može organizirati prikupljanje peticija a Crkva na to nije obvezna reagirati.

Kazao je i da se taj portal ne može predstavljati kao katolički jer bi za to trebalo dopuštenje biskupa, a "Križ života" ga nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201010130378006 arti-201010200297006 arti-201010130538006

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo