odgovornost premijera i ministra / Nacional: Ministar Ćorić potpisao dokumente o Ini i vjetroelektrani, zašto ga Plenković i dalje drži?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar Tomislav Ćorić deblokirao je korupcijom impregnirani projekt vjetroelektrane Krš-Pađene

2.6.2020.
10:10
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

"Zašto premijer Tomislava Ćorića i dalje drži u svom timu", pita novi Nacional navodeći da je aktualni ministar energetike "vinovnik" dviju afera koje ukazuju da su korupcija i mutni poslovi doprli do samog vrha Vlade: 31. 7. 2017. deblokirao je korupcijom impregnirani projekt vjetroelektrane Krš-Pađene zbog kojeg je sada u akciji USKOK-a "pala" Josipa Rimac, ali i neki drugi dužnosnici. 

Image
afera vjetroelektrane /

Rimac ima pravo na plaću još godinu dana: Evo koliko joj je država plaćala stan u elitnom ZG kvartu

Image
afera vjetroelektrane /

Rimac ima pravo na plaću još godinu dana: Evo koliko joj je država plaćala stan u elitnom ZG kvartu

S druge strane, u kolovozu 2018. potpisuje da je Ina tek dio MOL Grupe, odnosno lokalna podružnica mađarskog MOL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Memorandum o razumijevanju između Ine i JANAF-a kojim se trasirao put za potajni izvoz hrvatske nafte u Mađarsku, a koji je svojim potpisom “amenovao” i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, kroz pet ključnih riječi osvijetlio je u svojoj finalnoj i potpisanoj verziji još jedan dramatični politički posrtaj vlade Andreja Plenkovića. 

Odgovor na pitanje leži u činjenici da tih potpisa ne bi bilo bez odluka vlade pa je samim time, piše Nacional, u ove skandale upleten i premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je istina da Plenković o memorandumu o Ini ne zna ništa, zašto još uvijek u vladi on drži Tomislava Ćorića", piše Nacional i objašnjava kako je Ćorić morao biti svjestan težine formulacije o Ini u memorandumu, gdje piše da će Ina kao članica MOL Grupe uložiti maksimalne napore da poveća količinu transportirane nafte od JANAF-ova terminala u Omišlju prema Mađarskoj i Slovačkoj.

Nacional piše i kako je Ćorić dokument o vjetroelektrani potpisao tek mjesec dana po dolasku na funkciju ministra pa se postavlja pitanje što ga je motiviralo da ga potpiše i tko mu je na taj projekt skrenuo pozornost. Naime, Nacional piše kako Ćorić nije imao ni približno dovoljno vremena u tom periodu od dolaska na mjesto ministra do potpisivanja saznati sve o tom projektu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko mjeseci ranije taj isti projekt stopirao je Slaven Dobrović, MOST-ov ministar koji je bio protjeran iz vlade. Upravo zbog tog projekta Uskok je prisluškivao Josipu Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo