'MUP ulaže napore' / Načelnik PU zagrebačke tvrdi da Kalinić nije u pravu: Zagrebačkom šefu sigurnosti kaznena prijava?

Rašić je kazao kako je Kalinić jedan od osumnjičenika te ponovio da će svi koji su se ogriješili o zakon biti sankcionirani

16.9.2018.
19:27
VOYO logo

Zagrebački šef sigurnosti Pavle Kalinić sinoć je za RTL kazao kako je za situaciju koja se dogodila u Porečkoj ulici na Vukomercu kriv MUP. "Ministarstvo unutarnjih poslova trebalo je pokrenuti akciju i jednostavno ići u pretrage kuća da razoruža ljude i zapriječiti određenu kaznu, da se zna, ako se nađe to i to - to je toliko i toliko.

Ja mislim da je cijeli sustav, cijela država zakazala jer nepoznato je koliko ima ilegalnog oružja po Republici Hrvatskoj, ne samo u Zagrebu nego u cijeloj RH. Mislim da se to treba riješiti, ti problemi se cijelo vrijeme guraju pod tepih", kazao je Kalinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik PU zagrebačke Mario Rašić kazao je za RTL Danas kako je događaj od 12. rujna u Vukomercu izoliran slučaj. "Policija je promptno i krajnje korektno i profesionalno odradila posao vezano uz događaje za Vukomerec i Porečku ulicu", kazao je Rašić.

Mnogi se pitaju kako nakon pretrage kuće policija nije pronašla kalašnjikov u kući romske obitelji, no Rašić je objasnio kako je policija 10. rujna imala postupanje u Porečkoj ulici te da je 5 osoba privedeno na kriminalističko istraživanje."Dvije osobe smo procesuirali za kazneno djelo prijetnje, proveli smo pretragu doma i tom prigodom nije pronađeno vatreno oružje", kazao je. Tvrdi da je u sklopu kriminalističkog istraživanja i događaja iz 12. rujan u kući u Porečkoj ulici 32 pronađeno vatreno oružje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rašić je objasnio i što se u RH čini po pitanju ilegalnog oružja te poručio kako građani nemaju razloga za brigu. "Činjenica je da još postoji puno ilegalnog oružja i minsko eksplozivnih sredstava od građana posebno na područjima koja su više zahvaćena Domovinskim ratom. 

Činjenica koju Kalinić namjerno izostavlja ili se pravi da je ne poznaje, da MUP ulaže velike napore u tom pogledu i provodi od 2007. akciju "Manje oružja, manje tragedija". U toj akciji aktivno sudjeluje PU zagrebačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije točno što govori Kalinić da po tom pitanju policija ne radi ništa i da građani ne mogu vratiti oružje bez posljedica. Mogu. Ja sam 5. rujna na Vijeću za prevenciju inicirao da idemo zajedno u još jaču kampanju vezano za povratak ilegalnog oružja", kazao je Rašić.

Na pitanje koliko je osoba prijavljeno u spornoj kući na Vukomercu, Rašić je kazao kako je tamo prijavljeno 28 osoba. "Radi se o više obitelji s više djece, sve su osobe hrvatski državljani i prijavljeni su sukladno Zakonu o prebivalištu. Sve je u redu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rašić je poručio da je Zagreb siguran grad te da se sigurnost u njemu, pozivajući se na Bandićevu izjavu, piše velikim slovima. "Sigurnost na području Vukomerca je dobra. Imamo pojačanu nazočnost policije u odori i civilu. Pozivam roditelje da djecu pošalju u školu. Mi im garantiramo sigurnost, policija će biti nazočna", kazao je. 

Objavljena je informacija da je ponađena osoba koja je pokušala napasti gradonačelnika Bandića, a Rašić je kazao kako je ona osuđena te je dobila novčanu kaznu. "Toj osobi je izrečena je zaštitna mjera približavanju školi i gradonačelniku. Za događaje od petka u kojima je sudjelovao Kalinić, imamo još dvije osobe, istraživanje je u tijeku i bit će dovršeno. Svi koji su se ogriješili u zakonu bilo da se zovu Marko ili Pavle bit će sankcionirani", kazao je Rašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje znači li to da će se podignuti prijava protiv Kalinića, Rašić je kazao kako je Kalinić jedan od osumnjičenika te ponovio da će svi koji su se ogriješili o zakon bit će sankcionirani. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo