uvoz radnika / Na Zavodu za zapošljavanje je 170 tisuća Hrvata, ali Hrvatska će svejedno uvoziti radnu snagu iz drugih zemalja

U hotelijerstvu će iduće godine nedostajati čak 20 tisuća sezonskih radnika, u građevini od 4 do 5 tisuća i u brodogradnji oko dvije tisuće radnika

28.10.2017.
19:15
VOYO logo

Na Zavodu za zapošljavanje je 170 tisuća Hrvata, ali Hrvatska će svejedno uvoziti radnu snagu iz drugih zemalja jer će u hoteljerstvu, građevini i brodogradnji nedostajati deseci tisuća radnika već iduće godine. Otkrivamo odakle će Hrvatska uvoziti radnike.

Recepcionerka Jasmina zadnjih je 10 godina radila u različitim hotelskim kućama, a od ove sezone je zaposlena u novootvorenom hotelu u zadarskoj gradskoj jezgri. Do radnog mjesta kakvo sada ima, kaže,nije lako doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslodavcu nije problem pronaći radnika, ali je radniku problem pronaći dobrog poslodavca uz normalne radne uvjete i pristojnu plaću. Ja sam ovdje jako zadovoljna", kaže Jasmina Rodić, recepcionerka.

Nedostatak kvalitetne radne snage, problem većine poslodavaca u turizmu, njezinog šefa nije mučio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo teško došli do radnika zato što smo generalno radnicima ponudili stalni radni odnos, radimo cijelu godinu i plaće su ponešto više nego u prosjeku, barem tako mislimo. Ideja je bila imat zadovoljnog radnika, imat ćemo zadovoljnog gosta", smatra Vjekoslav Bobić, vlasnik hotela.

Previše rada za premalo novca, odlazak tisuća mladih u inozemstvo ili nešto treće razlozi su zašto će Hrvatska u 2018. godini vjerojatno povećati kvote za uvoz radnika.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Hrvatska ima 170 tisuća nezaposlenih, procjenjuje se da će u hotelijerstvu iduće godine nedostajati čak 20 tisuća sezonskih radnika,u građevini od 4 do 5 tisuća i u brodogradnji oko 2 tisuće radnika.

"Realno, možda ćemo i trebati osigurati povećani broj radnika, ali to ćemo tek znati nakon što prvenstveno iskoristimo domaću radnu snagu", kazao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to znači da će se pokušati prekvalificirati  nekoliko tisuća radnika sa Zavoda za zapošljevanje, a sve ostale radnike koji budu nedostajali - neće biti druge -  nego potražiti u inozemstvu 

"Prije nekoliko tjedana bio sam u Sarajevu gdje smo pokrenuli proceduru potpisivanja međudržavnog sporazuma između Hrvatske i BiH po pitanju sezonskih radnika, ali i poslanih radnika od tvrtki iz BiH u Hrvatskoj. Slične sporazume namjeravamo potpisati s još nekoliko zemalja", poručio je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.Među tim zemljama su navodno Ukrajina, Kosovo i Makedonija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo