snježno zatočeništvo /

Na Velebitu 34 dana bili bez hrane, sijena, lijekova: 'Bilo je baš gadno'

Na 800 metara nadmorske visine, visoko na Velebitu, život nije nimalo lagan

6.2.2019.
15:18
VOYO logo

Velika akcija spašavanja u mjestu Kom iznad Gračaca! Do 36 dana snijegom zametene obitelji Tojaga, koja ondje živi prvi su se prije nekoliko dana uspjeli probiti policajci iz postaje granične policije u Gračacu. Dostavili su im hranu i lijekove. 

Na 800 metara nadmorske visine, visoko na Velebitu, život nije nimalo lagan. Obitelj Tojagić tjednima je bila zametena i izolirana od ostatka svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"34 dana bio sam bez hrane, bio sam bez sijena, bez lijekova smo ostali i bilo baš gadno. Snijega je bilo na mjestima 60-70, metar i pol, na mjestima i dva, a od ceste smo udaljeni oko šest kilometara", ispričao nam je Milorad Tojagić.

Iza oca Đure mu je teška bolest, pa je majka zahvalna na brzoj reakciji policajaca iz Gračaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loš put - i kad nema snijega

"Moj sin je zvao ove iz milicije, oni su znali da nemamo lijekova i on je ponovo zvao i propisali su lijekove. Ljudi su također donosili stvari, otvorili su nam put da nam bude lakše", zahvalna je Stana Tojaga.

Po lošem planinskom putu bez terenskog vozila se ne može doći ni kada nema snijega. Policajci iz Gračaca zato su često u prilici pomagati stanovništvu po sve pustijim zaseocima.

"Bili smo ja i kolega s Općinom Gračac koja je poslala radni stroj, koji je ispred nas probijao cestu. Išlo je teško. U biti, zadnjih 600 metara smo prolazili dva i pol sata", prisjetio se Denis Golubić.

Najveći im je problem, i ljeti i zimi, loš put. "Ma makar i popraviti ako ne asfaltirati", apelira Milorad Tojagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tojage, kaže Đuro Tojaga, nisu od velikih zahtjeva i imaju dosta svoje hrane. Idući put Đuro se nada nazdraviti asfaltu. A do tada i dalje će se Tojage oslanjati na pomoć policajaca.

"Tu smo mi da uskočimo i ako im treba pomoć, pomognemo", kazao je Denis Golubić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policajci i gorštaci postali su već i više od prijatelja.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo