PROBLEMATIČNI BOJLERI /

Na udaru oko 75 tisuća Hrvata! Prijeti im trošak od skoro 20 tisuća kuna zbog EU birokacije?

Hrvatska se žalila na zabranu i radi se na tome da se ona odgodi

12.4.2019.
9:55
VOYO logo

Je li obveza ugradnje novih kondenzacijskih plinskih bojlera - novi slučaj toplinskih razdjelnika? Naime, prema odluci Europske unije, od 2015. u Hrvatsku se ne isporučuju klasični turbo bojleri. Kako doznajemo, Hrvatska se žalila na tu zabranu i radi se na tome da se ona odgodi.

Unatoč europskoj direktivi, tehnički je moguće koristiti se i dalje starim bojlerima, jedini je problem što ih na tržištu ima sve manje. Ovakvi turboplinski bojleri u Hrvatskoj se više ne mogu kupiti. Prema europskojdirektivi, kada se pokvare i više se ne mogu popraviti moraju se zamijeniti kondenzacijskim bojlerima, koji manje onečišćuju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otprilike devet tisuća kuna. Sanacija ovisi o tome koliko je to posla... tako da, ako gledate u nekakvom prosjeku, mogli bismo reći cirka oko 18-19 tisuća kuna", rekao je Tihomir Mihalić, predstavnik plinoinstalatera pri HOK-u.

Velik je to trošak za oko 75 tisuća građana čiji su bojleri stariji od 12 godina. Uz kupnju novog, mora se rekonstruirati i dimnjak pa problem nastaje ako je na njega spojeno više stanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To u višekatnoj zgradi gdje su dva ili tri na istom kanalu su problem ukoliko jedan od tih uređaja zakaže i ne da se popravit", kaže Mihalić.

Zato je na prijedlog struke Ministarstvo gospodarstva predložilo da se uredba Europske komisije o zabrani ugradnje klasičnih turbo bojlera izuzme na području Hrvatske, kao što je to bio slučaj kada se radilo o atmosferskim bojlerima. Isti problem ima i Njemačka.

"Izuzeće bi bilo dok god ih ima u proizvodnji to bi trajalo dok bi god trgovci imali interesa da ih prodaju", pojasnio je Dubravko Duvančić iz Udruženja opskrbljivača i distributera plina pri HGK.

Na ovu temu u Bruxellesu će se za dva tjedna održati sastanak. Udruga predstavnika suvlasnika stambenih zgrada grada Zagreba predlaže da se putem Europskih fondova sufinancira ugradnja novih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad ljudi u nedostatku rješenja, a grijati se moraju, posežu za onim rješenjima koja su najjednostavnija, koaj ulaze u sferu i kriminala,a to je da kupuju bojlere na izvaneuropskom tržištu BiH i Srbiji", riječi su Zdravka Vladanovića iz Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada Zagreba.

Doznajemo, Fond za energetsku učinkovitost planira sufinancirati ugradnju kondenzacijskih bojlera, no kada točno, još ne znaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo