SVI DETALJI OKO POŽARA /

Na terenu oko 350 vatrogasaca: uključeno i stotinjak vojnika obučenih za takve situacije

'Jedna od fundamentalnih zadaća Oružnanih snaga je da moraju imati spremne snage za pomoć civilnom stanovništu u slučaju elementarnih ili tehničkih katastrofa', objašnjava brigadir Tihomir Kundid.

19.6.2017.
19:00
VOYO logo

Vatra se još diže iz naselja Kotišina nedaleko od Makarske, no zračna eskadrila neprestano zalijeva i najnepristupačnije dijelove Biokova.

"Ostao sam na terenu jer je požar bio stvarno katastrofalan prije pola sata, doslovno su kanaderi spasili situaciju u 5 do 12", priča Dragan.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orkanska bura kanaderima jučer nije dopuštala poletjeti, no čim su udari popustili, zračne snage uložile su maksimalne napore kako bi ugasili vatru i u teško pristupačnim dijelovima. Situaciju je jutros došao provjeriti i ministar obrane.

"Sada smo vidjeli da protupožarna eskadrila sudjeluje skupa u sinergiji sa vatrogascima i to je kroz jedan sustav, sinergiju, sustav domovinske sigurnosti, cilj nam je da se zajedničkim angažmanom može situacija držat pod kontrolom", kaže Damir Krstičević, ministar obrane 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A do je do sinergije doista došlo, svjedoče svi. Na terenu je i stotinjak vojnika, oko 350 vatrogasaca, koje će vojnici zamijeniti u čuvanju zgarišta kako bi oni nastavili s gašenjem.

"Evo 5, 6 sati smo već ovdje, ali smo imali noćas pauzu, dobro je ne smijemo se žaliti", kaže jedna od vatrogasaca.

Upravo zbog nadljuskih napora koje su vatrogasci zajedno s građanima, policijom, vojskom i kanaderima uložili, nije izgubljen ni jedan ljudski život ni kuća. 

"Vatrogasci su stvarno nadljudskim, nadvatrogasnim naporima daju sve od sebe i zaista jedno veliko hvala",  kaže Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar je zatekao i 800 turista, koji su u vrlo kratkom vremenu evakuirani iz ugroženog hotela. 

"Vidjeli smo da se požar spušta i bilo je jako vjetrovito i svi su morali izaći iz hotela i onda smo išli u drugi, i onda su nam javili da je požar pod kontrolom. Nije nas bio strah", priča jedna od turista. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, turisti su već jutros vraćeni u hotel, toliko brzo da su mogli uživati i u doručku, a u situaciji su pomogli i brojni građani.

"Šta god je trebalo priskakali su ljudi aktivno izvlačili i vozila i automobile koji su bili na požarno ugroženom području, tako da je sve to teklo pod zapovjedništvom županijskog zapovjednika bez greške i besprijekorno uz napominjem jednu orkansku buru",  kaže Jure Brkan, gradonačelnik Makarske.

Uzroci požara doznat će se za nekoliko dana, a do tada se gase ostaci požara. Zgarište će se čuvati dok se situacija potpuno ne dovede u kontrolu. 

Brigadir Tihomir Kundid, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade za RTL Danas komentirao je uključenost i spremnost Oružanih snaga u ovakvim situacijama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutačno oružane snage imaju raspoređeno oko 90 pripadnika koji u sinergiji s vatrogasnim postrojbama rade na sanaciji požara, ali ujedno čuvaju i požarište. Unatoč svim naporima koji ulažu gasitelji, kanaderi su ti koji donose prevagu s vatrenom stihijom na nepristupačnom terenu kao što je Biokovo. Važno je naglasiti da oružane snage imaju još stotine vojnika u vojarni koji su spremni na angažman da li ojačanja postojećih snaga ili zamjene istih", objasnio je Kundid. 

Naime, hrvatska vojska ima pripravne jedinice koje su baš obučavane za požar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna od fundamentalnih zadaća oružnanih snaga je da moraju imati spremne snage za pomoć civilnom stanovništu u slučaju elementarnih ili tehničkih katastrofa", objašnjava Kundid, a cijeli intervju pogledajte u videu.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo