Zatvaraju se restorani /

Poslodavci izgubili nadu: Na svaki peti natječaj u Slavoniji javi se jedan radnik

Glavni razlog tomu je prilično jednostavan - radnika se u ostatku Hrvatske, ali posebno u inozemstvu, plaća puno više

24.7.2018.
19:09
VOYO logo

Zatvaraju se restorani jer nema kuhara. Na vodoinstalatera se ponekad čeka danima. Kafići muku muče s konobarima. Liječnici odlaze u inozemstvo. Ponuda je nadmašila potražnju, u Hrvatskoj nedostaje radne snage.

No, najveći nedostatak radnika u Slavoniji je u građevinskom sektoru. Glavni razlog tomu je prilično jednostavan - radnika se u ostatku Hrvatske, ali posebno u inozemstvu, plaća puno više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvuk brusilice u Slavoniji čuje se sve rijeđe. Potraga za radnicima, pogotovo onima vezanim uz građevinski sektor sve je veća. Na Zavodu za zapošljavanje govore, na svakih pet natječaja, javi se tek jedan radnik.

"Zadnjih godina se nedostatak javlja još u šest takozvanih područja, a to su metalurgija, bravari, strojobravari, tokari, imamo nedostatak diplomiranih inžinjera strojarstva", otkriva nam Beba Madunović, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer obrtnici u građevini; stolari, parketari, keramičari, odlaze u druge dijelove Hrvatske gdje se njihov rad plaća više, ili u inozemstvo s kartom u jednom pravcu. A hrvatski radnici, tvrde, ne traže previše.

"Od svog budućeg poslodavca bih tražio prvo da plaća bude korektna i na vrijeme", ističe Sven iz Osijeka.

"Mislim da smo potplaćeni kao prvo. Da malo zarađujemo, da treba mijenjati količinu novca koju zarađujemo, ali isto tako i rasteretiti poslodavce brojnih davanja zbog kojih su i oni u nemogućnosti povećati plaće", rekao nam je Goran.

U Slavoniji platežna moć je mala i tu je razlog problema. A koliko je velika brojka traženih poslova teško je i izračunati, jer I poslodavci su pomalo izgubili nadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina poslodavaca kod nedostatka zanimanja, oni više niti ne prijavljuju zavodu za zapošljavanje potrebu za radnikom jer znaju da na evidenciji ne postoje radnici koji su im potrebni", otkriva nam Beba Madunović, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Osijek.

Pa će, nako što zatvore svoje tvrtke, možda i poslodavci naći rješenje - u odlasku iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja su najtraženija zanimanja

Image
Foto: RTL Danas

A kako brojke izgledaju na Zavodu za zapošljavanje? U ovom trenutku broj nezaposlenih u Hrvatskoj je 137.219. U istom razdoblju prošle godine bilo ih je 193.967.

Trenutačno je na razini Hrvatske slobodno gotovo 16 tisuća radnih mjesta.

Tijekom lipnja najtraženija su bila sljedeća zanimanja: prodavač, radnik u održavanju, čistačica, radnik na proizvodnoj liniji, konobar, skladištar, medicinska sestra, čuvar,  diplomirani ekonomist te radnik za pomoć u kući.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo