Na Srđu radovi, a nitko ništa ne zna...

Na 'zelenu liniju” Eko-fon Udruge Eko-Omblići, građani Dubrovnika prijavili su građevinske radove pokraj križa i žičare na Srđu.

31.5.2014.
9:22
VOYO logo

Prve pritužbe stigle su još prije šest dana, nakon čega su upozoreni Ministarstvo okoliša i prirode te Državni zavod za zaštitu prirode, s obzirom da je područje Srđa i tvrđave Imperijal zaštićeno ekološkom mrežom HR 2000498 i HR 200081. Građani pritom nisu znali koga prijavljuju jer na gradilištu nema znaka s podacima o investitoru, izvođaču radova ni ishođenim dozvolama, piše Slobodna Dalmacija.

"Građani nas i dalje zovu. Zabrinuti su jer se očito radi nešto golemo, ali ne znamo što", kaže Jadranka Šimunović, voditeljica Eko-Omblića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu samo građani zbunjeni i bez saznanja o kakvim je radovima uopće riječ, tko ih i zašto izvodi.

"Građevinska inspekcija nije zaprimila prijavu vezanu uz navedenu lokaciju, no u što skorije vrijeme utvrdit će sve činjenice i okolnosti spomenutih radova", obećali su iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, prijavu su im proslijedili iz Udruge Eko-Omblići, kao i kolege iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Ništa bolje o radovima na Srđu nisu informirani ni u gradskoj upravi.

"Nismo dobili nikakav zahtjev za dozvolu ni najavu početka radova na tom području", kaže pročelnica za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Grada Dubrovnika Silva Vlašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, ako su za ove radove uopće potrebne dozvole, one nisu ishođene od resornog gradskog odjela, vrlo jasno kaže pročelnica Vlašić.

Dosad je raskopan dio puta od parkirališta pokraj gornje postaje dubrovačke žičare prema kamenom križu na Srđu. Uređena je i manja površina pored ugostiteljskog objekta smještenog u prostorima postaje žičare s vanjskim terasama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovi nemaju nikakve veze s vlasnicima žičare, tvrtkom “Excelsa nekretnine” obitelji Lukšić. Direktor društva Anto Rusković kaže kako oni ne izvode nikakve radove te da zemljište oko same postaje nije u njihovu vlasništvu. Nakon što su začuđeni građani počeli postavljati pitanja tko i zašto radi na Srđu, radovi su utihnuli. Očekuje se da će na postavljena pitanja uskoro odgovoriti dubrovačka građevinska inspekcija.

Bageri preko vikenda U većini slučajeva izvođenja građevinskih radova bez dozvole, bageri počnu kopati preko vikenda. I u samoj povijesnoj jezgri Dubrovnika događalo se da građevinske aktivnosti krenu i ubrzano se završavaju tijekom vikenda kad ne rade građevinska inspekcija ni Konzervatorski odjel Ministarstva kulture. Ako je točna informacija građana Dubrovnika koji su se javili na Eko-fon, na Srđu su radovi počeli u petak, a tko ih izvodi i jesu li uopće potrebne dozvole za tu vrstu radova, tek treba utvrditi građevinska inspekcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo