PRATITE UŽIVO / Plenković o glasanju u Saboru: 'Hrvatska nije nesvrstana niti neutralna, ovo je izbor između Ukrajine i Putinovog režima'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na stolu je i odluka o isplati namjenske pomoći za podmirivanje dijela dospjelih obveza bolničkih zdravstvenih ustanova kojima su osnivači županije

16.12.2022.
8:13
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Na dnevnom redu sjednice Vlade u petak je odluka o isplati sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, kao i odluka o isplati namjenske pomoći za podmirivanje dijela dospjelih obveza bolničkih zdravstvenih ustanova kojima su osnivači županije prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Uvodno se obratio premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jutros je na račun ministarstva financija stigla tranša od dodatnih 700 milijuna eura zahvaljujući ispunjenim kriterijima u prvoj polovici godine. Hrvatska je ukupno primila 2,2 milijarde eura, a raspisani su razni natječaji", rekao je Plenković. Čestitao je dobitnicima nagrade za sport Franjo Bučar. "Nastavit ćemo podupirati sport, osobito nakon donošenja Strategije o sportu", rekao je.

"Jučerašnji sastanak Europskog vijeća bio je jako dobar za Hrvasku. Dobili smo čestitku za članstvo u schengenskom prostoru. Mislim da je, s obzirom na činjenicu da Bugarska i Rumunjska nisu dobile potporu, ovo ostvarenje Hrvatske još značajnije", rekao je Plenković te podsjetio da je ovo rezultat napora Vlade od 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O statusu kandidata za BiH

"Druga velika promjena je dodjela statusa BiH. To je velika i značajna politička odluka. Smatram da je BiH s ovim jučerašnjim dogovorom političkih stranaka na dobrom putu da pošalje poruku ozbiljnosti i predanosti reformama", rekao je Plenković te dodao da će Hrvatska nastaviti pomagati BiH na svim područjima.

"Jučer je zahtjev za članstvo podnijelo i Kosovo i čestitamo im na tome. Nastavit ćemo pomagati da se aktivnosti približavanja EU odvijaju pozitivno. Jučer smo govorili i o energetici. Ministri se polako približavaju stajalištima koja će omogućiti ograničavanje cijena plina i poslati važnu političku poruku", rekao je Plenković te se osvrnuo na podatak o inflaciji od 13.5 posto za studeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O inflaciji

"Najviše su utjecali hrana, bezalkoholna pića...međutim dobro je da smo kumulativno na inflaciji od 10.1 posto i da će inflacija na kraju godine, kad se uračuna prosinac, biti 10.1 posto i imamo informacije da bi se taj balon trebao početi ispuhivati i da idemo prema inflaciji od 5 ili 6 posto. Mjerama Vlade doprinijeli smo da ta inflacija ne bude veća, Europska središnja banka podiže kamatne stope - sve su to napori da se suzbije inflantorni pritisak", rekao je.

"Sutra želimo uspjeh našoj nogometnoj reprezentaciji. Vlada će participirati u dočeku reprezentativaca u nedjelju predvečer", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O obuci ukrajinskih vojnika

"Dobro je i za zastupnike da shvate kontekst i širinu. Mi smo jučer na razini EU dogovorili da se ukrajini da pomoć od 18 miijardi eura makroekonomske pomoći. Imamo milijune izbjeglih, razorenu infrastrukturu - Unija je tu, a i Hrvatska, stala iza te odluke i pomagat će i dalje u ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine. Misija je samo zdravorazumska principijalna politika u interesu Hrvatske", rekao je Plenković te dodao da su 24 članice iskazale interes za ovu misiju koja će trajati nešto više od dvije godine.

Kroz europski instrument mirovne pomoći do sada je već isplaćeno 3,16 milijardi eura potpore da se pomogne konsolidirati obrana Ukrajine. "Ovo govorim da javnost shvati širinu doprinosa EU. Mislim da je ovo i moralno pitanje u kojem mi kao država, Vlada, Hrvatski sabor i narod moramo poslati poruku da li smo za to da ćemo dati potporu zemlji koja je žrtva agresije i na taj način se voditi svojim demokratskim načelima, kao što smo i mi bili žrtva '90-ih godina a i da osvijestimo da je agresija na Ukrajinu izravna prijetnja hrvatskoj sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska nije nesvrstana niti neutralna'

Hrvatska nije niti neutralna niti nesvrstana zemlja. Ponekad imam dojam da politički akteri zaboravljaju gdje smo mi. Mi smo se pozicionirali i pokazujemo solidarnost s dijelom međunarodne zajednice koji shvaća što treba učiniti. Zastupnicima poručujem da ovo nije izbor između veće ili oporbe i za iskazivati animozitet prema Vladi nego je to izbor između Ukrajine i Putinovog režima", rekao je Plenković te dodao kako misli da je odluka "prilično jednostavna".

"Vlada nikoga ne odgovara, svatko ima svoju odgovornost. Mi imamo 77 ruku. Političku odgovornost imat će oni koji ne dođu ili su protiv", rekao je Plenković te dodao kako očekuje da se 'prošire horizonti' te da je sve odrađeno po proceduri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro više…

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo