PUTNICI NA ČETIRI NOGE / Na put s ljubimcima: Kako do odredišta ako nemate svoj automobil?

Image
Foto: Thinkstock/Arhiva

Za mnoge ljude putovanja i godišnji odmori nisu potpuni ako s njima nisu i njihovi najbolji prijatelji na četiri noge

23.6.2019.
18:02
Thinkstock/Arhiva
VOYO logo

Ako su vaši kućni ljubimci zdravi i putovanje im ne predstavlja nepotreban napor, a tamo kamo idete su dobrodošli, pitanje prijevoza jedno je od važnijih elemenata planiranja puta.

Ako imate svoj automobil, tada sami određujete pravila. U suprotnom, stvari baš nisu tako jednostavne jer različiti prijevoznici u Hrvatskoj imaju različita pravila kad je riječ o prijevozu životinja, a u praksi nerijetko ispadne i da se radi - o nemogućoj misiji.

Podsjetimo, kad je riječ o psima vodičima, rehabilitacijskim/terapijskim psima, oni mogu ulaziti u sva sredstva javnog prijevoza i u sve javne objekte. Nažalost, i dalje smo često svjedoci nerazumijevanja i ignoriranja potreba njihovih korisnika i korisnica.

No, bilo bi dobro, na što su u više navrata upozoravali i iz udruge Prijatelji životinja, da se pravila ujednače za sve i da budu liberalna i logična te da svi prijevoznici dopuštaju prijevoz pod jasno određenim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dotad, s obzirom na sezonu godišnjih odmora pred nama, provjerili smo kakvo je stanje kad je riječ o prijevozu kućnih ljubimaca autobusom, brodom, željeznicom i avionom.

Pritom, imajući na umu dosadašnja iskustva vlasnika ljubimaca, svakako je dobro tijekom planiranja puta kontaktirati prijevoznika i raspitati se o detaljima vezanima uz putovanje s ljubimcem te na vrijeme poduzeti odgovarajuće korake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstockphotos/Ilustracija/Arhiva
Image
Foto: Thinkstockphotos/Ilustracija/Arhiva

D kategorija

Prijevoznici imaju različita pravila - kontaktirajte ih prije puta (Thinkstock/Arhiva)

  • Arriva (Autotrans Rijeka, AP Požega, Panturist)

Kućni ljubimci mogu putovati autobusom sukladno Zakonu o korištenju psa pomagača. U slučaju Autotransa i AP Požega, od životinja se na prijevoz mogu primiti isključivo specijalno dresirani psi pomagači i terapijski psi u pratnji putnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o Panturistu, u autobusu se ne smiju prevoziti životinje osim onih manjih za čiji je prijevoz prijevoznik dao posebnu suglasnost te pasa pomagača i terapijskih pasa.

  • AP Varaždin

U autobusu se ne smiju prevoziti životinje, osim pasa vodiča za slijepe osobe i manje životinje za čiji je prijevoz prijevoznik izdao suglasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Životinje za koje se prijevoznik suglasio da se prevoze, tijekom prijevoza moraju biti smještene u odgovarajućim transportnim krletkama, košarama, kutijama, kavezima i slično čime se sprječava ometanje, odnosno nanošenje štete putnicima, stvarima i unutrašnjosti autobusa.

Za prijevoz životinja, osim pasa vodiča slijepih osoba, naplaćuje se usluga prijevoza u visini pune vozne karte na prijevoznoj relaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock/Arhiva
Image
Foto: Thinkstock/Arhiva

(Thinkstock/Arhiva)

  • Autotransport Šibenik

Dopušten je prijevoz kućnih ljubimaca i to: psa visine grebena do 30 cm, mačke i pitomih malih životinja koje moraju biti smještene u ručnim transportnim kutijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuti kućni ljubimci smještaju se u prtljažni prostor autobusa u adekvatnoj kutiji ili kavezu te se na taj način prevoze na odgovornost putnika.

Putnik može predati na prijevoz jednog kućnog ljubimca i za to će morati platiti sedam kuna za prtljažnu kartu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rehabilitacijski psi, terapijski psi i psi vodiči prevoze se izvan kutije, mogu se prevoziti i bez brnjice, ali pri prijevozu ne smiju biti smješteni neposredno uz djecu. Moraju imati službenu ormu i za njih se ne naplaćuje vozna karta bez obzira na smjer i dužinu puta.

  • Autopoduzeće Imotski

U većini slučajeva nije dopušten prijevoz kućnih ljubimaca, a ako pojedini prijevoznik dopušta ljubimce, kraj njegova imena ćete vidjeti oznaku životinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay
Image
Foto: Pixabay

(Pixabay)

  • Brioni Pula

Od životinja na prijevoz se mogu primiti: mačke, ptice i manje životinje kao ručna prtljaga, koje se nalaze u za to odgovarajućim krletkama, košarama, kutijama i slično kako bi se spriječilo ometanje, odnosno nanošenje eventualne štete ostalim putnicima i stvarima. Uz potvrdu veterinara o zdravstvenom stanju životinje, specijalno dresirani pas vodič slijepih osoba može putovati u pratnji slijepe osobe u svojstvu putnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Croatiabus

Prijevoz kućnih ljubimaca nije dopušten.

  • Čazmatrans

Dopušten je prijevoz kućnih ljubimaca i to: psa visine grebena do 30 centimetara, mačke i pitomih malih životinja koje moraju biti smještene u ručnim transportnim kutijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri prijevozu, kućni ljubimci smještaju se u prtljažni prostor autobusa u primjerenoj kutiji ili kavezu te se na taj način prevoze na odgovornost putnika vlasnika.

Putnik može predati na prijevoz jednog kućnog ljubimca, a za njegov prijevoz naplaćuje se prtljažna karta u iznosu od sedam kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels
Image
Foto: Pexels

(Pexels)

  • Črnja tours

Od životinja, napominju, na prijevoz se mogu primiti isključivo specijalno dresirani psi, vodiči slijepih osoba, u pratnji slijepe osobe u svojstvu putnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Fils

Vaš kućni ljubimac može u autobus s vama i u transporteru, a za njega ćete morati
platiti punu cijenu karte.

  • Flix Bus

Pozivajući se na sigurnosne razloge, navode da u njihovim autobusima nije dopušten prijevoz kućnih ljubimaca. Iznimka su psi vodiči slijepih osoba i psi u pratnji koji mogu putovati besplatno, no potrebno ih je najkasnije 36 sati prije polaska prijaviti telefonski Flixovoj korisničkoj službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Promet Makarska

Od životinja na prijevoz se mogu primiti mačke, ptice i manje životinje kao ručna prtljaga koje su u za to odgovarajućim krletkama, košarama, kutijama i slično. Time se sprječava ometanje, odnosno nanošenje eventualne štete ostalim putnicima i stvarima. Ako ima veterinarsku potvrdu o zdravstvenom stanju, prima se i specijalno dresirani pas vodič slijepih osoba koji je u pratnji slijepe osobe u svojstvu putnika.

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

(Goran Kovacic/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Jadrolinija

Kućni ljubimci smiju se prevoziti samo ako ne predstavljaju opasnost ili smetnju za putnike ili brod i ne smiju se unositi u zatvorene putničke prostorije. Vlasnici preuzimaju rizik putovanja i odgovornost za eventualnu štetu.

Psi moraju imati brnjicu (osim psa vodiča slijepe osobe) i biti na povodniku, mačke moraju biti u kutijama, a ptice u krletki. Psi i mačke moraju imati uredne dokumente o cijepljenju.

Na brzobrodskim linijama dopušten je prijevoz malih kućnih ljubimaca u salonu katamarana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay
Image
Foto: Pixabay

(Pixabay)

Mali kućni ljubimci prevoze se isključivo u torbi za nošenje i prijevoz kućnih ljubimaca maksimalnih dimenzija 45 x 35 x 25 centimetara. Dno torbe mora biti vodonepropusno.Ukupna težina torbe s kućnim ljubimcem ne smije prelaziti osam kilograma. Torba se mora držati ispod sjedala ili u krilu tijekom cijelog putovanja.

Jedan putnik smije imati samo jednu torbu s kućnim ljubimcem, a prijevoz velikih kućnih ljubimaca dopušten je samo ako su zadovoljeni tehnički uvjeti na brodu (posebni boksevi).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay
Image
Foto: Pixabay

(Pixabay)

  • Rapska plovidba

Prijevoz se ne naplaćuje kućnim ljubimcima koje se smije prevoziti samo ako ne predstavljaju opasnost ni smetnju za putnike ili brod i ne smiju se unositi u zatvorene putničke prostorije, osim ako brodar ne odredi drugačije.

  • Hrvatske željeznice

Uz predočenje veterinarske knjižice dopušten je prijevoz manjih kućnih ljubimaca, službenih pasa i pasa vodiča/pomagača (ako to nije zabranjeno veterinarskim, sanitarnim ili drugim propisima).

U vlakovima je dopušteno prevesti:

a) male pripitomljene životinje (psi visine do 30 centimetara, mačke i male pitome životinje) zatvorene u ručne transportne kutije (krletke, košare ili drugo) koje se mogu smjestiti kao ručna prtljaga

b) male pse (visine do 30 centimetara) koji se mogu držati u krilu

Image
Image

Vlak, arhiva

(PIXSELL)

c) službene pse koje vode zaposlenici MUP-a, HV-a, lovci i pripadnici Gorske službe spašavanja te registrirane spasilačke pse

d) pse vodiče/pomagače u pratnji slijepih osoba, osoba s invaliditetom i trenera koji školuju takve pse. Na temelju predočene valjane radne iskaznice navedene osobe u pratnji psa imaju pravo na slobodan pristup javnim mjestima predviđenima za putnike (peroni, čekaonice, uredi i slično).

e) ostale pse (više od 30 centimetara) ako imaju veterinarsku knjižicu iz koje je vidljivo vlasništvo psa, oznaka (mikročip) i redovitost cijepljenja. Takvi se psi moraju vezati na kratko i imati brnjicu. Prijevozna karta za te pse kupuje se na blagajni kolodvora ili u vlaku uz predočenje veterinarske knjižice. Psi bez veterinarske knjižice ne primaju se na prijevoz. Psi se ne smiju smještati na sjedala.

Image
Foto: Ilustracija/photos.com
Image
Foto: Ilustracija/photos.com

(Photos.com)

Službeni i psi vodiči/pomagači ne moraju imati brnjicu i za njih se ne naplaćuje prijevozna cijena. Psi za koje je na zadnjoj stranici veterinarske knjižice u rubrici Ostalo navedena napomena Opasan pas ne primaju se na prijevoz.

Putnik koji je uveo psa u vlak odgovoran je za njegovo ponašanje i sam će nadoknaditi eventualnu štetu koju pas nanese drugim putnicima u vlaku ili onečisti vlak. Za svu štetu koju prouzroči pas odgovoran je vlasnik psa koji će morati i nadoknaditi štetu.

Putnik koji prevozi psa u vagonu za spavanje treba rezervirati odjeljak za isključivu uporabu, tj. platiti prijevoznu cijenu za sve postelje u odjeljku. Pas se ne smije smještati na postelju. Putnik u vlak može uvesti samo jednog psa ili unijeti jednu ručnu transportnu kutiju sa životinjom.

Image
Foto: Photos.com
Image
Foto: Photos.com

(Photos.com)

Životinje se ne smiju unositi u vagone za objedovanje, a što se tiče cijene - životinje u ručnim transportnim kutijama koje se prevoze kao ručna prtljaga i mali psi izvan ručnih transportnih kutija prevoze se besplatno dok se za velike pse plaća 50 posto cijene karte u 2. razredu putničkog vlaka.

Valja imati na umu da se u autobusima koji voze umjesto vlakova mogu prevoziti samo male pripitomljene životinje zatvorene u ručne transportne kutije te službeni i psi vodiči/pomagači.

Image
Foto: Thinkstock/Arhiva
Image
Foto: Thinkstock/Arhiva

(Thinkstock/Arhiva)

  • Croatia Airlines

U kabini zrakoplova (zajedno s putnikom) mogu se prevoziti samo psi i mačke, ako to ne zabranjuje država u koju se ljubimci prevoze i ako se putnik drži propisa Croatia Airlinesa. Putnik (vlasnik životinje) dužan je sam provjeriti propise države u koju putuje te pribaviti sve potrebne dokumente. Prijevoz životinja treba unaprijed rezervirati te se uvijek dodatno naplaćuje, a to se obavlja isključivo u poslovnicama.

U putničkoj kabini istodobno se mogu prevoziti samo dvije životinje, i to dva psa ili dvije mačke. Prijevoz psa i mačke na istom letu nije dopušten. Životinje moraju putovati isključivo u torbi za nošenje i prijevoz kućnih ljubimaca (transporter soft bag).   

Jedan putnik može sa sobom imati samo jednu torbu sa životinjom, a detalje oko cijene prijevoza i veličine torbe možete provjeriti na internetskim stranicama CA, baš kao i u slučaju životinja (pasa ili mačaka) koje se zbog svoje veličine ne mogu prevoziti u putničkoj kabini pa se prevoze u prtljažniku zrakoplova ako zadovoljavaju određene uvjete.

Croatia Airlines napominje da zadržava pravo provjeriti ponašanje životinje prilikom prihvata na let, kao i provjeriti odgovara li spremnik u kojem se životinja prevozi zahtjevima i jamči li joj siguran prijevoz tijekom cijelog leta.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo