sjajna priča iz međimurske policije! / Na maratonu za Vukovar udario u stijenu, pukla mu je kičma. No Marijan opet može pedalirati zahvaljujući kolegama

Image

Marijan Janušić je cijeli život bio strastveni biciklist, a ona je skoro poginuo kod Zagvozda. U nesreći je slomio 17 rebara, ona su mu se i zabila u pluća, dobio je 27 doza krvi, odrezali su mu dio plućnog krila... Ovaj otac troje djece od kolega policajaca dobio je poseban dar

13.4.2023.
13:52
VOYO logo

"Moji kolege su u tajnosti prikupljali sredstva i iz Poljske mi dovezli specijalizirani bicikl. Iznenadili su me. Skupljali su novac godinu dana jer je takav bicikl dosta skup. Baš im hvala", kaže nam Marijan Janušić, umirovljeni policajac Policijske uprave međimurske i otac troje djece.

Naime, jučer mu je u dvorištu Policijske postaje Mursko Središće načelnik Miljenko Vrbanec predao specijalizirani bicikl namijenjen osobama s poteškoćama u kretanju, vrijedan nekoliko tisuća eura. Sad može i dalje biciklirati, što je godinama bila njegova velika ljubav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PU Međimurska

"Kako je Marijan Janušić početkom ove godine otišao u zasluženu mirovinu, kolege iz PU međimurske uz podršku udruge IPA Međimurje-Čakovec, policijskih sindikata, jedinica lokalne samouprave te Marijanovih prijatelja i poznanika, odlučili su učiniti dobro djelo. Sakupili su novac kojim je kupljen specijalizirani bicikl namijenjen osobama s poteškoćama u kretanju", poručili su međimurske policije.

Marijan je cijeli život bio predani biciklist, a u rujnu 2021. umalo je poginuo udarivši u stijenu kod Zagvozda. Bio je jedan od sudionika biciklističkog maratona od Dubrovnika do Vukovara "Da se ne zaboravi", kad je s kolegama krenuo na put dug 800 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo nakon izlaska iz Zagvozda, na jednom od mnogobrojnih zavoja dogodila se tragedija. Marijan je pao i svom snagom se zabio u stijenu.

"Bio je to lijevi zavoj, a s njegove vanjske strane bilo je betonsko proširenje. Vozio sam po tom betonu, već sam gotovo svladao zavoj. No, beton je najednom završio, nestao i ostao sam bez ceste. Okrenulo me i odletio sam i leđima udario u stijenu", ispričao nam je Marijan koji je kao policajac radio 30 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
USKORO IM IZLAZI FILM /

Jedan električni bicikl, jedan čovjek i dva psa: 'U 45 dana smo prešli 2100 kilometara'

Image
USKORO IM IZLAZI FILM /

Jedan električni bicikl, jedan čovjek i dva psa: 'U 45 dana smo prešli 2100 kilometara'

Jedva je ostao živ. Odmah je hitno operiran u KBC Split. Uspjeli su mu spasiti život, no zbog ozljeda, ostao je prikovan za invalidska kolica.

"Slomio sam 17 rebara, rebra su mi se zabila u pluća, dobio sam 27 doza krvi. Odrezali su mi dio plućnog krila. Nakon te operacije u Splitu, operiran sam još jednom u Zagrebu", prisjetio se Marijan za Danas.hr. Prekinuta mu je leđna moždina, dijagnoza je paraplegija, oduzetost ispod pojasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oduvijek se bavio biciklizmom, godinama je s kolegama biciklirao po cijeloj Hrvatskoj. Kako je radio u Murskom Središću, a živi u Čakovcu kad god su mu vremenski uvjeti dopuštali biciklom je išao na posao.

"Potrebno mi je bilo 50 minuta biciklom do posla i 50 minuta nazad. Ali to mi nije bio problem. Kako bi bio 12 sati za kompjuterom to bi mi fantastično 'sjelo'. Ostajao bi u formi'. priča nam Marijan koji ističe da su njegovi kolege policajci pravi prijatelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PU Međimurska

"Kolege su mi pomogle financijski i dok sam bio na bolovanju, i pri kupnji auta i oko voćnjaka što god je trebalo učiniti. Oni su tu za mene u svakom trenutku', naglasio je.

A što se novog bicikla tiče Marijan nam kaže da sad mora trenirati i uhodati se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neobičan je, ima i elektropogon za pripomoć. Odlično će mi doći za razgibati se. Moram se sad na njega samo priviknuti. Bitno mi je da sam u pokretu, a položaj tijela mi odgovara radi cirkulacije. Mislim da ću uživati vozeći ga" zaključio je naš sugovornik.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo