Na današnji dan prije 15 godina raketiran Zagreb

Na današnji dan prije 15 godina pobunjeni Srbi napali su Zagreb raketnim sustavom 'Orkan' s kasetnim punjenjem s područja Banovine te sutradan istim oružjem ponovili su napad na Zagreb.

2.5.2010.
12:30
VOYO logo

Raketiranje Zagreba je bila osveta za vojni poraz u akciji 'Bljesak' u zapadnoj Slavoniji, a odgovornost za taj napadi pred televizijskim kamerama otvoreno je priznao tadašnji vođa pobunjenih Srba Milan Martić. On je, zbog zapovijedi da se napadne Zagreb i ratnog zločina, od Međunarodnog suda u Haagu pravomoćno osuđen na 35 godina zatvora.

U napadu na Zagreb, 2. i 3. svibnja 1995., poginulo je šestero ljudi, 205 je teže ili lakše ranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon napada na središte grada 2. svibnja i sutradan, 3. svibnja, projektili su također pali na uže središte grada i to na dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika Centar te HNK u kojem su vježbali baletani i balerine, a među kojima je bilo i nekoliko stranaca.

Posebnu opasnost su predstavljali i brojni neeksplodirani 'zvončići', njih oko 500, koje su deaktivirali djelatnici policije, a u tom poslu, nažalost je poginuo i djelatnik MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U spomen na taj dan glavni grad od 2007. godine ima Trg svibanjskih žrtava 1995 koji se nalazi blizu križanja Vlaške i Draškovićeve ulice, mjesta gdje su 'zvončići' ubili nekoliko građana tijekom tog napada na Zagreb.

Prethodni članak:

arti-201005010167006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo