ON JE SVOJU DIONICU ODRADIO / Na današnji dan prije 12 godina moćni HDZ-ov premijer podnio je ostavku i šokirao hrvatsku javnost

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

"Kao što sam rekao, ja sam svoju dionicu odradio i sad je vrijeme da me drugi naslijede", rekao je Ivo Sanader

1.7.2021.
17:55
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Na današnji dan prije 12 godina, hrvatska politička scena se zatresla. Tog je 1.srpnja 2009. godine tadašnji premijer Ivo Sanader stao pred novinare i podnio ostavku na mjesto premijera Vlade Republike Hrvatske.

Moćni HDZ-ovac nije dao neke jake argumente što ga je nagnalo na taj potez, kojem su se svi čudili, rekavši da se povlači iz osobnih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam svoju dionicu odradio"

"Povlačim se iz politike jer je politika služenje narodu, a ne sebi. I da odmah preduhitrim sva moguća pitanja moram reći da hvala Bogu nisam bolestan i da, iako je bilo ponuda, nisam prihvatio ni jednu poziciju unutar institucija EU", rekao je tada Sanader, kazavši da ne može isključiti mogućnost da se jednog dana vrati u politiku.

"Odlazim zadovoljan jer su ti strateški ciljevi ostvareni. Hrvatska je postala istinski čimbenik međunarodne politike, članica smo Vijeća sigurnosti, NATO-a, na pragu smo ulaska u EU, treba samo politička odluka i mi smo s pregovorima za tri mjeseca gotovi", kazao je na svojoj zadnjoj konferenciji za medije u Banskim dvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada, na odlasku iz Banskih dvora, znam da je Hrvatska zemlja velikog međunarodnog ugleda i lider u ovom dijelu Europe i siguran sam da ima sve uvjete za daljnji razvoj u slobodi, miru i blagostanju", dodao je.

"Vjerujte, moja odluka je dobro promišljena i nije ishitrena. Kao što sam rekao, ja sam svoju dionicu odradio i sad je vrijeme da me drugi naslijede", završio je Sanader svoje obraćanje novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamijenila ga Kosor, koja ga je izbacila iz stranke

Sanadera je na mjestu predsjednika Vlade zamijenila Jadranka Kosor, koja je tad stala i na čelo stranke. Sanader je tada kazao da za postavljanje Kosor na funkciju premijerke imaju 83 potpisa saborskih zastupnika vladajuće većine.

Image
'KAKVA JE TO VANJSKA POLITIKA?!' /

Jadranka Kosor o sukobu Milanovića i Vlade: 'Ovo je prvi put da je predsjednik išao sam. Dižu sanitarni kordon prema njemu...'

Image
'KAKVA JE TO VANJSKA POLITIKA?!' /

Jadranka Kosor o sukobu Milanovića i Vlade: 'Ovo je prvi put da je predsjednik išao sam. Dižu sanitarni kordon prema njemu...'

Moćni Sanader šest mjeseci nakon što je naprasno dao ostavku, jednako se tako naprasno želio vratiti u politiku i u stranku. No, u svojem naumu nije uspio, jer ga je Jadranka Kosor, tada šefica stranke, iz HDZ-a izbacila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je predložila predsjedništvu HDZ-a da ga se isključi iz stranke, a čak 16 članova predsjedništva HDZ-a podržalo je taj prijedlog.

Život iza rešetaka

Sanader je nakon svega završio iza rešetaka, a optužen je u nekoliko predmeta. Sredinom studenog prošle godine, na zagrebačkom Županijskom sudu Ivo Sanader, Branka Pavošević i Mladen Barišić proglašeni su krivima u ponovljenom suđenju za aferu Fimi Medija, a tom je prilikom i njegova bivša stranka, HDZ, proglašena odgovornom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader dobio je osam godina zatvora, a prema nepravomoćnoj presudi njemu i obitelji treba se oduzeti stečena imovinska korist, dok je HDZ-u naloženo da mora platiti novčanu kaznu 3.5 milijuna kuna, a usput im se i oduzima 14.6 milijuna kuna nepripadajuće imovinske koristi. 

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo