NEMA OLUJE TIJEKOM 'OLUJE' / Produljeni vikend je pred nama, a Vakula upozorava kakvo nas vrijeme čeka: 'Opasnost za zdravlje će biti još veća'

Image
Foto: Pixsell

Dok će u većini unutrašnjosti tek početi - na Jadranu i ponegdje uz njega već traje ovogodišnji treći toplinski val koji može utjecati na zdravlje

3.8.2022.
18:54
Pixsell
VOYO logo

Dok će u većini unutrašnjosti tek početi - na Jadranu i ponegdje uz njega već traje ovogodišnji treći toplinski val koji može utjecati na zdravlje. Sljedećih će vedrih dana biti još izraženiji - opasnost za zdravlje veća, javlja HRT.

Upozorenjima zbog visoke temperature zraka potkraj subote priključit će se i ona za na sjevernom Jadranu često jaku buru, mjestimice na udare i olujnu, koja bi u nedjelju mogla pridonijeti prometnim gužvama i zastojima. Nakon nje povećava se vjerojatnost pljuskova s grmljavinom, kojih će u unutrašnjosti gotovo sigurno ponegdje biti i prije - uz granicu sa Slovenijom možda već potkraj subote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, ove godine meteooluje neće biti tijekom obilježavanja ratne "Oluje". Ali hoće vrućine - u Kninu i okolici gotovo i 40 °C u hladu!

Image
PROGNOZE NISU DOBRE /

Ova europska zemlja se stoljećima borila s poplavama, a sada je proglasila nestašicu vode

Image
PROGNOZE NISU DOBRE /

Ova europska zemlja se stoljećima borila s poplavama, a sada je proglasila nestašicu vode

U četvrtak pretežno sunčano i vruće, ponegdje uz novi toplinski val

Četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčan, djelomično i vedar, s uglavnom slabim vjetrom, te najnižom jutarnjom temperaturom zraka od 14 do 16 stupnjeva i najvišom poslijepodnevnom oko 33.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznadprosječno toplo, štoviše - vruće, nekima i sparno - već oko podneva bit će i u pretežno vedroj središnjoj Hrvatskoj. Srećom za mnoge, osjetno svježije slijedi tijekom noći i jutra, kada će temperatura još biti oko uobičajene za početak kolovoza.

Naravno, u gorju još svježije, ali samo u noći i ujutro. Danju uglavnom vruće. Još više na sjevernom Jadranu, gdje će postojati i velika opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Oblaka će biti malo ili nimalo, a vjetar slab i umjeren - danju s mora, noću i ujutro bura, koja samo lokalno podno Velebita može biti jaka, na udare i olujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji većinom burin pa maestral, uz more malo valovito, temperature oko 25 stupnjeva. Zrak malo manje topao samo ujutro i ponegdje, a tijekom sunčanog poslijepodneva vruće, osobito u unutrašnjosti uz osjet ugode i "vrlo vruće".

Podjednako i na vedrom jugu Hrvatske, uz veliku opasnost štetnog djelovanja vrućine na zdravlje, te uz more malo valovito, samo prema otvorenome i umjereno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do subote još toplije i većinom suho, pa promjenjivije i manje toplo

U petak i subotu u unutrašnjosti još većinom stabilno i sunčano, gdjekad i vedro, te još toplije, uz vrućinu i u nižem gorju, te uz sve češću i veću opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. No, tijekom subote u zapadnim krajevima povećava se vjerojatnost za lokalne pljuskove, uglavnom uz granicu sa Slovenijom, što je uvod u promjenjivije i manje tople dane od nedjelje.

Na Jadranu će pljuskovi do kraja tjedna izostati, ali će opasnost od djelovanja vrućine na zdravlje biti još veća nego u većini unutrašnjosti, posebice u subotu, pa prilagodite aktivnosti u najtoplijem dijelu dana. A u nedjelju i putovanje podno Velebita, jer će vrlo vjerojatno zapuhati jaka bura s mjestimice olujnim udarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo