jasno i glasno / MVEP odbacuje Krausove tvrdnje o nagovaranju veleposlanika da ne dođu u Jasenovac!

U MVEP-u kažu da su nekoliko veleposlanika pozvali na službeno obilježavanje koje će se održati u nedjelju

12.4.2019.
17:51
VOYO logo

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) odbacilo je u petak optužbe čelnika hrvatskih Židova da je zvalo strane veleposlanike i odgovaralo ih od dolaska na komemoraciju u Jasenovcu koju su, odvojeno od državne, organizirali predstavnici manjina i antifašisti.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus u petak je optužio "visokopozicionirane ljude u MVEP-u" da su zvali strane veleposlanike u Hrvatskoj kako bi ih odgovorili od dolaska na komemoraciju za žrtve ustaškog logora za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvojeni skupovi u Jasenovcu održavaju se već četvrtu godinu, jer predstavnici manjina i antifašisti zamjeraju vladi da tolerira krajnju desnicu i veličanje ustaškog režima, Hitlerova saveznika u Drugom svjetskom ratu.  

U MVEP-u kažu da su nekoliko veleposlanika pozvali na službeno obilježavanje koje će se održati u nedjelju, ali potpuno odbacuju navode da su ih odgovarali od odlaska na onu u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da u svakom slučaju treba odati počast žrtvama tog, kao i svakog drugog režima", rekli su iz ministarstva Hini. 

U petak su u Jasenovac stigli predstavnici veleposlanstava Izraela, Nizozemske, Španjolske, Velike Britanije, Srbije, Slovenije, Njemačke, Francuske i Australije te Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skup su organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Koordinacije židovskih općina, Srpsko narodno vijeće i Savez Roma u Hrvatskoj "Kali Sara“.

Službena komemoracija na kojoj će biti najviši državni dužnosnici održat će se u nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo