Glazba u štali /

Muzikom do mlijeka: zagorski farmeri kravama puštaju domaću glazbu i dobivaju više mlijeka

Barišićevi imaju 60-ak krava, kažu da su mirnije dok svira glazba, a i istraživanja su pokazala da krave uz muziku daju više mlijeka.

12.6.2017.
22:45
VOYO logo

Krave koje slušaju Coloniju i zagorske popevke daju bolje i kvalitetnije mlijeko. To su shvatili vlasnici farme u mjestu Dubravica, na granici sa Slovenijom, koji svojim kravama od 6 ujutro do 8 navečer puštaju domaći radio. Da nisu u krivu, tvrde i stručnjaci jer glazba potiče i rast bilja i razvoj djece u majčinom trbuhu.

Popodnevna fjaka u staji u selu Dubravica iza Zaprešića znači vrijeme tijekom kojeg krave uživaju u domaćim hitovima. Barišićevi imaju 60-ak grla, kažu da su krave mirnije dok svira glazba, a i istraživanja su pokazala da krave uz muziku daju više mlijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledajte svi veliki proizvođači mlijeka vam imaju glazbu u štali. To nije slučaj samo kod mene, tu ste nas možda takve zatekli, to je užitak za nas koji uživamo u tome i blago koje uživa u glazbi.", kaže vlasnik krava Zvonko Barišić.

Dnevno proizvedu 500 litara mlijeka, a jedan dio pretvore u sir i vrhnje. Ono što se sluša u štali, sluša se i u sirani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veselo je dok se radi, ja i snaha radimo. Muzika svira, ponekad i zapjevamo ako je dobra glazba", kaže Đurđica Barišić, proizvđačica sir i dodaje kako su joj najdraže njene zagorrske pjesme. 

Za razliku od krava koje vole domaću glazbu, znanstvenici tvrde da biljke vole klasiku. Naime, puštali su im klasičnu glazbu i nakon toga tvrde da su davale puno bolji prinos.
Najdraži im je Mozart, a biljke koje su slušale Mozarta imale su bolji okus, bile su hranjivije i otpornije.

Glazba pomaže i ljudima i to od samih početaka. Bebe koje su muzici bile izložene još u majčinom trbuhu lakše će razvijati govor kad se rode. 

Psiholog i terapeut Baldo Mikulić ljude liječi pjesmom. Cijela priča svodi se na disanje, a pjevanje upravo uči čovjeka kako pravilno disati pa tako rješava brojne probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Recimo to se jako može fino radit s astmom, mucanje, probava. Migrena čak i to može da. Pogotovo to se može radit s osobama s posebnim potrebama da se njihova stresna stanja smire.", tvrdi Mikulić.

Postoji čak i posebna vježba koja rješava problem s nedostatkom cirkulacije u stopalima. Baldo tvrdi, hladna stopala zimi, nakon te vježbe, su prošlost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu piše MVRS. Dovoljno je da se mi zakotrljamo na dolje, pustimo da glava padne. Na povratku se samo dignemo. Na tom putu izgovaramo ove glasove mvvvrrrssss. I kad je gotovo samo se vratimo otvorenih ustiju.", kaže Baldo. 

Rješenje svih problema je, čini se, u glazbi i pjevanju. Po tome Mišo Kovač nije samo kralj hrvatske glazbe, nego i liječnik. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo