INTEGRACIJA U DRUŠTVO / Muslimani u Hrvatskoj: 'Nikad nisam imao neugodnosti, mislim da smo ovdje jako sigurni'

Diljem zapadnog svijeta muslimanski vjernici traže bolju zaštitu džamija

19.3.2019.
9:22
VOYO logo

Tri dana nakon pokolja tijekom molitve u džamiji Christchurchu u zagrebačkoj džamiji nema straha.

Dok su mnoge džamije u svijetu stavile zaštitare i policajce na ulaze - u zagrebačkoj je ulaz slobodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Toga nije bilo i nadam se da neće biti. Normalno, strah među vjernicima postoji. Ludi su još pod dojmom ovog terorističkog čina, ali sada da poduzmemo takve rigorozne mjere, mislim da do toga neće doći'', nada se Mevludi ef. Arslani, zamjenik muftije.

U Hrvatskoj po posljednjim podacima ima 63.000 muslimana i potpuno su integrirani u društvo. Linda Djouab iz Zagreba djevojka je koja je kao polaznica islamske srednje škole odlučila živjeti pokrivena u Zagrebu: ''Za 18. rođendan sam se odlučila pokriti, nisam, hvala bogu, nikada imala neugodnosti. Naravno, ima uvijek pogleda. Bilo jest da su neke djevojke došle u situaciju da im trube iz automobila ili nešto dovikuju''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Rođen sam ovdje i cijeli život živim u Hrvatskoj, nikada nisam osjetio ništa slično, nikakav oblik islamofobije niti mržnje upućene meni. Mislim da se nikako ne razlikujemo od bilo kojeg građanina bilo koje nacionalnosti ili vjere u Hrvatskoj, mislim da smo jako sigurni'', kaže Imran Srebreniković iz Zagreba.

No, tako nije u ostatku svijeta. Džamije, sinagoge, crkve. Sve su ih napadali bjelački supremacisti posljednjih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devetero Afroamerikanaca ubijeno je u crkvi u Charlestonu 2015. Iste godine i troje imigranata u srednjoj školi u Švedskoj. Preklani je u džamiji u Kanadi ubijeno šestero za vrijeme molitve, a lani 11-ero vjernika u sinagogi u Pitssburghu.

''To je posljedica porasta ksenofobije i islamofobije na zapadu općenito. To je i posljedica migrantskog vala koji se događa zadnje tri, četiri godine, ali i retorika političara na zapadu ovo potiče'', upozorava Mevludi ef. Arslani, zamjenik muftije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer sada i zemlje koje su mnogi gledali kao jedne od najsigurnijih na svijetu, postaju opasne za određene religije.

''Ja sam 21 godinu bio policajac u Afganistanu, radio sam za vrijeme talibana. I došao sam ovdje zbog sigurnosti'', kaže Mohamad Nazir, očevidac pokolja u Christchurchu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern zato je odmah nakon tragičnog događaja krenula u reformu zakona o oružju'': ''Ako želimo i dalje brinuti za sigurnost naših muslimanskih zajednica i drugih 200 nacionalnosti koje žive na Novom Zelandu, moramo osvijestiti činjenicu da postoje oni koji ne dijele naše vrijednosti otvorenosti, različitosti i suosjećanja. I to je nešto s čime ćemo se kao nacija morati suočiti''.

Za sve poginule u pokolju u Christchurchu i za njihove obitelji u petak će se u zagrebačkoj džamiji klanjati molitva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo