incident u bolnici u bjelovaru /

'Muškarci su bili vidno alkoholizirani. Htjeli su ući u rađaonu, ali im nisu dali. Galamili su'

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Mlađi nasilnik je otac djeteta, a kad je došao u rodilište nikome nije uputio niti riječi isprike

2.2.2019.
16:22
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Dvojica muškaraca u alkoholiziranom stanju su oko ponoći u Općoj bolnici u Bjelovaru napali medicinsko osoblje, jedan od njih je razbio staklo na vratima ginekologije i prijetio je liječniku ubojstvom. 

Medicinsko osoblje na Hitnom prijemu reklo im je da se požure s pacijenticom u rodilište, a muškarci su na to počeli žestoko i glasno protestirati, galamiti, a u jednom trenutku 27-godišnjak je fizički napao medicinskog tehničara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga su muškarci s pacijenticom otišli na Odjel djelatnosti za zdravstvenu zaštitu žena. Tamo su također vikali i galamili, a tom je prilikom 27-godišnjak uz prijetnje, fizički nasrnuo i gurnuo u prsa dvije medicinske sestre (59, 30).

Zatim je 27-godišnjak rukom razbio staklo na ulaznim vratima Odjela i pred jednom djelatnicom je izrekao neizravnu prijetnju ubojstvom jednom od liječnika ginekologa ukoliko ne bude sve u redu s trudnicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trudnica je bila u visokom stupnju trudnoće. Muškarci koji su je pratili bili su vidno alkoholizirani, htjeli su ući u prostor rađaone što primalje nisu dopustile. Bili su verbalno i fizički nasilni pa smo pozvali policiju. Srećom, nitko nije ozlijeđen", rekao je liječnik Goran Pavlović za 24sata.

Trudnica je tijekom noći rodila. 

Policija je privela muškarce i utvrđeno je da su bili pod znatnim utjecajem alkohola. Stariji muškarac imao je 3,71 promila alkohola, a mlađi je imao 1.41 promil, neslužbeno doznaju 24sata.

Image

Bjelovar: Pijani muškarci razbijali i napadali osoblje na odjelu ginekologije u OB Bjelovar

Image

Bjelovar: Pijani muškarci razbijali i napadali osoblje na odjelu ginekologije u OB Bjelovar

Mlađi nasilnik je otac djeteta te je nakon izlaska iz policije došao u rodilište kako bi se raspitao za zdravlje supruge i djeteta. Pri tome nije nikome uputio niti riječi isprike. Tijekom dana obojica su privedena na Prekršajni odjel Općinskog suda u Bjelovaru zbog remećenja javnog reda i mira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija će nakon dovršenja kriminalističkog istraživanja protiv 27-godišnjaka podnijeti i kaznenu prijavu zbog prijetnje smrću dežurnom liječniku koji mu je, nekoliko sati nakon napada i prijetnji smrću, porodio ženu. 

Treći muškarac ih je dovezao do bolnice, ali je on cijelo to vrijeme proveo u svom automobilu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oštro osuđujemo svaki napad na medicinske sestre i tehničare. Svjedoci smo stalnih verbalnih napada, a u posljednje vrijeme sve je više i fizičkih napada. Iako je ministar najavio promjene, još ih nismo vidjeli, no svi ih željno očekujemo jer smatramo da su nužne. Ono što bi doprinijelo osjećaju sigurnosti na radnom mjestu su ujedno i naši zahtjevi: tražimo zaštitu medicinskog osoblja kroz 24 - satnu nazočnost zaštitarske službe, nadzor kamerama, uvođenje tihih alarma povezanih sa zaštitarskom službom, strože kontrole ulazaka posjeta u zdravstvene ustanove, a ono što smatramo najvažnijim je adekvatna kazna za napadače ako dođe do incidenta. Svi medicinski djelatnici očekuju donošenje takvih mjera, jer situacija je doista alarmantna", kazala je Tanja Lupieri, predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara za 24sata.

"Hrvatska liječnička komora najoštrije osuđuje sve oblike napada i prijetnji prema liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima i očekuje striktnu primjenu Kaznenog zakona odnosno njegove odredbe po kojoj se napad na liječnike i zdravstvene radnike procesuira kao kazneno djelo prisile prema zdravstvenom radniku", izjavio je prvi dopredsjednik HLK-a dr. sc. Krešimir Luetić u povodu još jednog napada na medicinske radnike u bolnici u Bjelovaru.

S ciljem zaštite liječnika, liječničke struke i pacijenta, HLK zahtjeva žurno i odgovarajuće postupanje nadležnih institucija.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo