afera diplomski rad / MUP službeno potvrdio: pokrenut će se novi postupak oduzimanja diplome Milijanu Brkiću

Visoka policijska škola planira pokrenuti novi postupak oduzimanja stručnih naziva Milijanu Brkiću kao i osobama za koje su zaprimljene sudske presude, izvijestio je MUP

23.2.2016.
17:19
VOYO logo

Ministarstvo unutarnjih poslova službeno je potvrdilo kako će se pokrenuti postupak poništavanja diplome glavnom tajniku HDZ-a i kandidatu za ministra branitelja Milijanu Brkiću.

Image
brkić službeni kandidat za ministra branitelja /

Most će podržati Karamarkov prijedlog uz jedan uvjet, Brkić: 'Počašćen sam kandidaturom!'

Image
brkić službeni kandidat za ministra branitelja /

Most će podržati Karamarkov prijedlog uz jedan uvjet, Brkić: 'Počašćen sam kandidaturom!'

"Visoka policijska škola planira pokrenuti novi postupak oduzimanja stručnih naziva Milijanu Brkiću kao i osobama za koje su zaprimljene sudske presude. Novi postupak bit će proveden prema odredbama Pravilnika o postupku oduzimanja stručnog ili akademskog naziva ili stupnja koji je stupio na snagu 29. siječnja 2014.", poručili su iz MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Brkiću je prvi put ukinuta diploma Visoke policijske škole u ožujku 2014. godine te je tako izgubio zvanje diplomiranog kriminalista.

"Dana 18. ožujka 2014. godine Visoka policijska škola donijela je odluke o oduzimanju stručnih naziva za 19 osoba za koje je u provedenom postupku utvrđeno da su u znatnom dijelu ili u cijelosti plagirali diplomske, završne ili specijalističke radove na studijskim programima Visoke policijske škole, a čijom su izradom i obranom stekli odgovarajuće stručne nazive", pojašnjavaju iz MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv odluka Visoke policijske škole osam osoba podnijelo je tužbe nadležnim upravnim sudovima, a među njima je i Milijan Brkić. Upravnisud je u srpnju prošle godine nepravomoćno ukinuo rješenje Visoke policijske škole koja je zbog plagiranja poništila diplomski rad glavnog tajnika HDZ-a.

Sutkinja Tamara Bogdanović je rješenje poništila zbog proceduralne pogreške, jer je odluku u ime Visoke policijske škole donio dekan, a ne stručno vijeće koje je to trebalo učiniti po poslovniku. Sutkinja je tada rekla kako je iz dokumenata vidljivo da je 70 posto Brkićeva diplomskog rada prepisano. Visoka policijska škola se žalila, ali su izgubili i na Visokom upravnom sudu te je tako odluka Upravnog suda potvrđena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U predmetu Milijana Brkića Upravni sud u Zagrebu poništio je odluku Visoke policijske škole, a u obrazloženju presude naveo da su, s obzirom na činjenicu da je tužitelj 70 posto svog diplomskog rada prepisao iz ranijeg diplomskog rada, ispunjeni uvjeti da Visoka policijska škola ponovno pokrene postupak oduzimanja stručnog naziva tužitelja i provede ga sukladno procesnim pravilima koja su sada na snazi", poručuju iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Podsjetimo, cijela afera je buknula još 2011. godine kada se pojavila informacija da je diplomski rad gravnog tajnika HDZ-a plagijat, no Tomislav Karamarko je stao u njegovu obranu i rekao kako je Brkić samo 'kompilirao' diplomski rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo