MUP KUPUJE BLINDIRANE LIMUZINE ZA 13 MIL. KUNA: / Moraju izdržati metak od .357 Magnuma, imati nosače za strojnice, senzor za suzavac, bar 469 konja...

Image

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj putem kojeg će kupiti dvije blindirane limuzine s balističkom zaštitom, a kojima će se prevoziti domaći i strani VIP dužnosnici.

24.10.2017.
7:32
VOYO logo

Između ostalog, u natječaju stoji kako buduće limuzine trebaju imati nosače strojnica, snagu vozila od minimalno 350 kW, odnosno 469,36 KS, paket komfora za stražnja sjedala, specijalnu pneumatiku koja će omogućiti kretanje bez tlaka, ali i balističku zaštitu minimalne razine VR9 ili CEN 6/7. Zahtijeva se i sustav za nužni izlaz iz vozila, hidraulički pogon sigurnosnog stakla na svim vratima, nosači zastavica u prednjim blatobranima, senzor za suzavac i sl.

Balistička zaštita minimalne razine VR9 podrazumijeva da vozilo može izdržati vrlo ozbiljne udarce poput metka iz M60, M14 ili FAL-FN vojne puške na udaljenosti od 10 metara ili, pak, metka iz M16 puške, 357 Magnuma, 44 Magnuma pa čak i 20-milimetarski fragmentacijski metak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoka razina balističke zaštite

Zanimljivost je i to da je MUP u natječaju propisao kako buduće vozilo treba biti isključivo crne metalik boje.

Vozilo opremljeno ovakvom specijalnom opremom znači da može izdržati značajne udarce i predstavlja najvišu razinu sigurnosti, a izgledno je kako će njih koristiti najviša razina dužnosnika, premijer i predsjednica te njihovi strani gosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato je kako pojedini proizvođači automobila imaju razvijene odjele koji se bave razvijanjem vozila s najvišom zaštitom. Jedan od najboljih primjera takvog vozila je Mercedesov Maybach S600 Guard s najvišom VR10 razinom zaštite, a stoji 470 tisuća eura. U toj su kategoriji još i Audi A8 te BMW 7.

362407448-Tehnička-specifikacija by Marko Knezevic on Scribd

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Limuzine su namijenjene najvišim domaćim i stranim dužnosnicima

Spomenimo i kako u natječaju stoji da ponuđač mora obaviti obuku pet vozača po vozilu na istom ili sličnom vozilu uz izdavanje potvrde. Kriterij za odabir ponude je ekonomski najpovoljnija ponuda s time da će udio cijene biti 40% , a tehničke izvrsnosti 60% od ukupne vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznos od 13 milijuna kuna podmirit će se kroz 80% vrijednosti ugovora avansom nakon potpisa ugovora o javnoj nabavi, a 20% ili ostatak nakon pregleda i preuzimanja vozila.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo