(Dallas) / MRTVI KANAL - Prošlost i budućnost

Image

Još jedan dobar bend iz najkreativnijeg razbdoblja riječke rock scene spašen je od zaborava.

18.1.2009.
12:01
VOYO logo

Poker iz naftalina izvučenih riječkih bendova (Fit, Grč, Ogledala) zaokružuje Mrtvi kanal, petorka opsjednuta beznađem radničke klase u tadašnjoj Jugi.

Kad su bili u formi (gadno kontroverzna "Ljetovanje u Poljskoj", "Menza" ) njihove poruke udarale su jačinom The Clasha, no dio materijala ipak moramo odbaciti kao klasičan primjer infantilnog tinejdžerskog bunta. Čak i tada, međutim, izvlačio ih je visoko energični post-punk kojem je posebno efektan pečat davala električna harmonika Srećka Gačeše, "mlađa sestra" klavijatura Davea Greenfielda iz Stranglersa, benda koji je vidno izvršio ogroman utjecaj na riječku scenu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošlost i budućnost" podijeljen je na dva dijela od kojih je onaj kasnije snimljen i objavljen na zajedničkoj kazeti sa Grčem, i u autorskom i u tehničkom smislu neusporedivo superiorniji. Neki će reći da bi Mrtvi kanal, da je bio toliko dobar, zasigurno isplivao iz jugoslavenskog rock undergrounda, ali svi prigovori nestaju već u prvim sekundama njihovog ultimativnog urlika "Samo tijelo", vjerojatno najbolje antiratne (ili ratne, ovisno o gledištu) pjesme napisane na ovim prostorima.

Mjesta za napredak je bilo i tko zna u što bi se pretvorio Mrtvi kanal da 1983. godine nije i doslovno umro. Potpisnik ovih redova je među onima koji mu iskreno žele da ponovno oživi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo