REAKCIJA NA ZABRANU / Mrsić kritizirao uklanjanje snjegovića u Velikoj Gorici: 'To je jednoumlje. To je kulturni fašizam!'

Image
Foto: Pixsell, vijesti.hr

Građani su se navodno pobunili na Facebooku i Grad je odlučio udovoljiti im zabranom

7.12.2019.
16:58
Pixsell, vijesti.hr
VOYO logo

Snjegovići, autorsko djelo umjetnika Zdenka Bašića, uklonjeni su ispred Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici nakon prigovora nekih građana i svećenika koji su tvrdili da snjegovići vrijeđaju osjećaje vjernika. Jedna od reakcija jest ona predsjednika Demokrata Miranda Mrsića.

"Nije normalno da se u Hrvatskoj, 2019. s javnog prostora uklanjaju umjetnička djela pod izlikom da vrijeđaju vjerske osjećaje građana!! Slučaj uklanjanja snjegovića u Velikoj Gorici alarm je da se u Hrvatskoj događa ozbiljna cenzura na javnom prostoru pod izlikom vrijeđanja vjerskih osjećaja. Kultura, umjetnost su uvijek u povijesti propitkivali društvo i na neki način provocirali jer to i jest zadaća umjetnosti", napisao je na svom Facebook profilu Mrsić pa nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidim što to u snjegovićima vrijeđa vjerske osjećaje i kako su snjegovići dio vjerske kulture. Ovo podsjeća na zemlje u kojima je vlast u rukama vjerskih vođa, a vjerska policija uvodi ćudoređe po ulici. Hrvatska mora biti daleko od toga! Ako se nastavi ovako, već sutra možemo očekivati popiszabranjenih knjiga, zabranjene glazbe i sl. Već sutra možemo očekivati da ćemo kao društvo umjesto naprijed, napraviti korak unatrag. Uklanjanje snjegovića pod izlikom vrijeđanja vjerskih osjećaja nije kultura, to je jednoumlje, tiranija i kulturni fašizam. Protiv toga se treba boriti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica muzeja Margareta Biškupić Čurla zbog suradnje s Gradom oko izložbe morala je poslušati naredbu o uklanjanju snjegovića.

"Grad nam se javio informacijom da na društvenim mrežama ima jako puno negativnih komentara na snjegoviće i da se njima ljudi javljaju s pritužbama pa su procijenili da je najbolje da ih maknemo. Meni je osobno žao što su snjegovići uklonjeni jer to je umjetnost i to su samo snjegovići, ali djelomično razumijem Grad, kao organizatora, da je takvu odluku donio ako ima puno pritužbi građana", kazala je ravnateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo