veliki problem / Stiže mraz: evo kako usjeve i voćke zaštititi od propadanja!

Idućeg tjedna velik dio Hrvatske mogao bi poharati mraz. Jedno od rješenja za njega stiže iz Slavonije - umjetni vjetar koji proizvodi stroj protiv mraza. On će ovih dana štititi slavonske voćnjake

17.4.2017.
18:42
VOYO logo

Tek su procvjetale, a već im prijeti val hladnoće i mrazevi. Nasad od četiri i pol hektara jabuka Domagoj od ove godine štiti mobilnom vjetrenjačom.

"Radi na način da sa osam i pol metara visine spušta topao zrak dolje i miješa ga sa hladnim zrakom koji je pao na temperaturu od -1 do -12, gdje možemo zapravo podići temperaturu do plus 2, plus 3 i u trajanju od dva do tri sata vjerujem da možemo obraniti nasad", kaže voćar Domagoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stroj koji tjera mraz najnovija je inovacija u Europi i jedini je u Hrvatskoj. Sastoji se od propelera, krana i postolja. Pogoni ga motor od 30 konjskih snaga. 

"U pravilu mraz traje dva do tri sata i u ta dva do tri sata bitno je izazvati vjetar u voćnjak", dodaje Domagoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok radi, pravi puni krug i opslužuje do pet hektara. Rezultate postiže do -5 Celzijevih stupnjeva. A proljetni/kasni mrazevi su opasni.

Prije 15 dana pao je prvi mraz, jabuke u Slavoniji nisu bile u cvatu. Međutim, sada su sve voćke u cvatu i ovaj koji se očekuje pred kraj tjedna može napraviti mnogo štete. Zato se poljoprivrednici trebaju braniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo je od kasnih mrazeva u Hrvatskoj lani šteta bila milijardu kuna, a isplaćeno je tek 20 milijuna. Premije osiguranja su previsoke, a rizici preveliki.

"To je izazvalo velike posljedice na tržištu, posebno voća. To se vidi danas kad imamo nedostatak hrvatskog voća, hrvatskih jabuka na našem tržištu. Veliki su problemi zato što smo mi ravničarski dio s velikim udjelom nasada u ukupnoj proizvodnji", Željko Kraljičak, osječko-baranjski dožupan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je preventivno djelovanje najbolje. Domagoj uz vjetrenjaču među jabukama, voćnjak s marelicama tretira fitohormonima.

"Giberelinima – gdje ćemo zapravo podići kondiciju biljke, tu spašavamo do -1,-2. A još na nekim isturenim lokacijama ćemo raditi s paljenjem peći, odnosno paljenjem slame."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hladni tjedan veliki je problem za poljoprivredu, ako borba s mrazevima uspije – bit će plodova, u protivnom urodi će biti slabi u "tvornici pod vedrim nebom".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo