MRAČNA PROGNOZA HRVATSKOG INTELEKTUALCA: /  'Ovo je tek vježba za ono najgore, a i onda će najviše stradati oni najsiromašniji'

Image

'Iduću krizu, bojim se, neće rješavati liječnici nego vojnici', smatra profesor emeritus

14.4.2020.
21:53
VOYO logo

Profesor emeritus Splitskog sveučilišta dr. sc. Nikola Visković upozorio je na niz društvenih posljedica koje nas čekaju jednom kada ovo prođe. Prva, koja se već manifestira, jest da se svijet okreće autoritarnim režimima, a ne socijalističkim.

'Ovo vrijeme traži diktatore'

"Ovo vrijeme traži diktatore. Težina krize stvara pritisak za jakim vođama. Vidite i po Hrvatskoj – opozicija je nestala. Milanović šuti, on nema što reći", ističe dr. sc. Visković. Niti intervencionističko upumpavanje milijardi u ekonomiju za kojim su posegnule gotovo sve države nije socijalistička mjera jer kako kaže "te pare nisu usmjerene prema najslabijima". Kao primjer navodi disproporcionalan udio onih najugroženijih među oboljelim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EUROPA STRAHUJE OD COVID-DIKTATURA, SVE JE KRENULO IZ MAĐARSKE: ‘Orbanu je potreban novi neprijatelj, jer više nema migranata’ "U New Yorku od koronavirusa umiru tisuće ljudi, ali nitko ne piše da žrtve najviše dolaze iz Queensa i da su najvećim dijelom crnci. Čitam da u američkim državama Louisiani i Milwaukeeju crnci čine dvije trećine žrtava, iako čine samo trećinu populacije. To je čista manifestacija neoliberalnog kapitalizma, u kojem stradavaju najsiromašniji, oni s društvene margine", pojašnjava.

Image
EUROPA STRAHUJE OD COVID-DIKTATURA, SVE JE KRENULO IZ MAĐARSKE: /

'Orbanu je potreban novi neprijatelj, jer više nema migranata'

Image
EUROPA STRAHUJE OD COVID-DIKTATURA, SVE JE KRENULO IZ MAĐARSKE: /

'Orbanu je potreban novi neprijatelj, jer više nema migranata'

Niti izjave francuskog predsjednika Macrona, kako je ova kriza pokazala da ključne grane i službe poput zdravstva ili opskrbe hrane ne smiju biti prepuštene tržištu, ne vidi kao udar na neoliberalizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekonomija krojena po mjeri neoliberala

"To samo znači da Macron ima dobre savjetnike. On je i prije godinu-dvije, uoči pariške konferencije o klimatskim promjenama, slao točne poruke da naš planet propada. Iz toga se vidi da je dobro savjetovan od vrhunskih stručnjaka i znanstvenika, pa daje takve izjave, ali kad treba te izjave pretočiti u praksu, tada nailazi na otpor. I da se razumijemo – taj otpor ne dolazi samo od buržuja, nego i od radničke klase i srednjih slojeva. Sjetimo se kad je Macron preklani htio uvesti ekološki porez – odmah su mu se pojavili Žuti prsluci.

Ne samo da lijeva opcija u svijetu propada jer nema političke, a ni vojne snage, nego smatra i kako je došlo do kraja ideologija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idemo prema distopiji

Više nema ideologija koje se ravnopravno sukobljavaju, budući da neoliberalna ideologija potpuno vlada, bez konkurencije. I sociologija se raspala, ali zato ima puno historičara, jer jača interes za prošlost, budući da je budućnost postala nepredvidiva.

Prije ste mogli govoriti o nekoj budućoj revoluciji, a sada ne možete ništa predvidjeti. Mi idemo u distopiju, odnosno u mračnu budućnost, jer više nitko ne traži utopijske mogućnosti, a možda i one postaju nemoguće", smatra i dodaje kako su čak i pomoći najranjivijima koje u ovo krizno vrijeme daju države u službi neoliberalizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak ni ove pomoći što se daju radnicima nisu zbog radnika, nego da privreda kakva jest – po neoliberalnom kroju - ne propadne. Opet će se banke izvući i rasti, a ne zdravstvo i školstvo. I to je lukavstvo povijesti", smatra.

Upozorava i kako je sve ovo tek uvertira u puno veću krizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Buduće krize rješavat će vojnici

"Ovo je biološka, socijalna i svaka druga vježba za ono što će doći, a to su klimatske promjene... Pandemija će pokositi 100 do 150 tisuća ljudi i napraviti veliku ekonomsku štetu, ali ta buduća kriza bit će puno dramatičnija i uključivat će čak i seobe naroda. I bojim se da te buduće krize neće rješavati liječnici, nego vojnici", smatra.

"Ova kriza trajat će recimo godinu dana i nju možemo prevladati; klimatska kriza trajat će sljedećih nekoliko desetljeća i nju, sa svim ogromnim štetama koje će izazvati, ne možemo prevladati, već te štete možemo samo s velikim naporima ograničiti", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenoseći katastrofične prognoze klimatologa o Zemlji poharanoj globalnim zatopljenjem, predviđa da će i time biti najviše pogođeni oni najranjiviji.

Od moćnika ne možemo očekivati da nešto poduzmu

"Nisam teoretičar zavjere, kao što Marx nije bio teoretičar mržnje prema kapitalu. Ali klimatske promjene neće pogoditi elitu nego srednje i niže slojeve, a to je 90 posto populacije, dok onih 10 posto nema uopće interesa da se nešto napravi s klimatskim promjenama, jer bi nužni odgovori na te promjene uključivali oduzimanje njihovih bogatstava i privilegija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moćnici imaju uvjete života – stanove, vile, bazene, privatne sanatorije itd. - s kojima se nadaju da bi mogli dobro proći i kroz klimatski kaos. Prema tome, od njih ne možemo očekivati da nešto poduzmu", zaključuje.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo