Možemo u EU tek kada prihvatimo prava gejeva

11.2.2010.
11:46
VOYO logo

arti-201002100614006Od Vlade Republike Hrvatske, kako stoji u Rezoluciji, traži se da ''osudi i procesuira političku mržnju i nasilje protiv manjina i poziva na provedbu Zakona o suzbijanju diskriminacije''. Kao negativan primjer i razlog za zabrinutost ističe se nasilje na Zagreb Prideu 2009. godine.

Austrijska europska zastupnica Ulrike Lunacek, inače gošća Zagreb Pridea i sudionica Povorke ponosa 2008., izjavila je nakon usvajanja Rezolucije da je izuzetno važno što je Europski parlament izričito naglasio da se ''antidiskriminacijski standardi moraju primjenjivati u zemljama kandidatkinjama''. Lunacek se pozvala i na razgovor s novim europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom koji je ''obećao punu potporu u ovom pitanju''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osudu homofobnog nasilja od strane izvršnih vlasti, kako gradskih tako i državnih, Zagreb Pride tražio je svaki put kada su se događali zločini iz mržnje prema LGBT osobama, no izričite i bezrezervne osude od vlasti u RH do sada nikada nismo imali prilike čuti.

Postupanjem izvršnih vlasti prilikom dopuštanja tzv. ''antigay skupa'' na dan Povorke ponosa LGBT osoba 2009. u EU se poslala slika Hrvatske u kojoj se toleriraju nasilni skupovi, potiče govor mržnje i nasilje, poziva na kršenje zakona i ustavnog poretka Republike Hrvatske, kao i temeljnih europskih vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb Pride optužuje zagrebačku policiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova da su toleriranjem tzv. ''antigay skupa'' od strane jedne marginalne vanparlamentarne stranke i jedne neformalne grupe građana legalizirali otvoreno iskazivanje mržnje i fašizma na ulicama i trgova glavnoga grada zemlje pristupnice u EU.

''Zbog izostanka javne političke osude homofobije i zločina iz mržnje od strane izvršnih vlasti, uključujući i izostanka konkretnih mjera za suzbijanje svakodnevnog nasilja prema LGBT građankama i građanima Republike Hrvatske, te sve težim propustima policije, Zagreb Pride će i dalje činiti sve u našoj mogućnosti da se takva praksa ne ponovi'', stoji u priopćenju Zagreb Pridea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo