MOZEMO LI ZARADIVATI NA BURI? / Njemacki 'storm chaseri' pohrlili u Hrvatsku

Prosloga tjedna ciklonu Rea i divlju buru uz nase 'chasere' dosli su vidjeti i Nijemci, pa bi se uza sve grane turizma kod nas mogao razviti i meteoroturizam.

13.3.2015.
10:10
VOYO logo

Tako je nekoliko grupacija iz Njemacke poslalo svoje reportere ili chasere u Hrvatsku, da bi se na licu mjesta uvjerili u snagu ovog naseg prirodnog fenomena. Poznati WetterOnline redovito je izvjestavao svoje citatelje s podrucja podvelebitskog primorja, reporter je tek drugog dana puhanja bure uspio stajati na nogama u blizini Maslenickog mosta.

Na buru su cekali danima, pratili prognoze, a onda se zaputili prema Hrvatskoj, u srediste zbivanja, pod Velebit. Medu onima koji su iz prve ruke htjeli osjetiti snagu prirode je i Marco Kaschuba, njemacki meteorolog i strastveni lovac na vremenske ekstreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi za Hail Research Laboratory (Centar za izucavanje tuce), a takoder je i dokumentarni snimatelj, specijaliziran za vremenske ekstreme. Upravo takav ekstrem bila je prosla bura koja stigla s ciklonom Rea.

Opasan pothvat

''Uzivao sam jer sam u Hrvatskoj istim povodom bio do sada dvaput. No, tada bura nije bila osobito jaka, udari su dosezali 120 kilometara na sat. Ovoga puta, bila je mnogo jaca. Iz toga se da zakljuciti da sam i storm chaser. Ponekad radim reportaze o vremenu za njemacke servise i medije'', kaze Marco Zadarskom.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznaje da je to vrlo opasan pothvat, no unatoc tomu, nije odustao vec je izisao na buru i pratio sve kamerom.

''Ako vam nije dosta zivota, ako imate osnovno znanje o vremenskim procesima i ako pazite na osobnu sigurnost tijekom lova na oluju, onda nije opasan. Tocno, na terenu se suocavate sa silovitom snagom majke prirode i potrebno ju je postovati u svakom trenutku. Posebno se to osjetilo za ove prosle bure, bilo je strasno i impresivno i moji gledatelji su uzivali u tim snimkama'', kaze Marco.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kachub je otkrio jos jednu zanimljivost.

Najsnazniji vjetar u Europi

''Nekoliko je planinskih vrhova s ekstremno jakim udarima vjetra u Europi. No, kada govorimo o nizim ili obalnim podrucjima, nema sumnje da je bura najsnazniji vjetar u Europi. Cak bi rekao da je takoder i medu najjacima u svijetu. Mostovi su obicno mjesta gdje se mjere jaci vjetrovi nego u okolici, a za to su najbolji primjeri Paski i Maslenicki most'', porucuje Marco.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako najavljuje, i sljedeci ce put u Hrvatsku radi olujnog juga i orkanske bure, no planira ostati i jos koji dan te prijateljima pokazati ljepote nase zemlje, te ponovno slati zanimljive razglednice u svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo