Ima li nam spasa? / Možemo li predvidjeti propast civilizacije? Istraživanja pokazuju da možemo

Znanstvenici su napravili okvir koji će moći predvidjeti propast društva. Ovaj novi okvir može pomoći u sprječavanju budućih društvenih propadanja, pogotovo danas kada smo svjedoci velik društvenih promjena

2.9.2016.
11:48
VOYO logo

Čovječanstvo je vidjelo toliko društava koja su propala, a poveznica im je da su to bile zajednice pune života čiji se broj članova povećavao, a njihova tehnologija je postajala sofisticiranija i naprednija. No, jednog je dana to sve propalo.

S ovime na umu, znanstvenici su proučavali više od 2 tisuće arheoloških nalazišta devet regija neolitske Europe. Istraživači sa Sveučilišta u Marylandu i sa Sveučilišta u Londonu željeli su pronaći rane znakove koji su mogli upućivati na propadanje neke zajednice, piše Nature World News 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati istraživanja su pokazala da 'velike reorganizacije' ili kretanja unutar ekosistema mogu biti pokazatelji da će se neko društvo uskoro raspasti.

Neolitska Europa bila je prije 9 tisuća godina, a za trajanja neolitika već su postojala društva koja su porasla u broju svojih članova zbog razvijene tehnologije i agrokulture. No, i u tom periodu bilo je katastrofalnih društvenih nestabilnosti koja su započela razvojem tehnologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon istraživanja i dobivenih rezultata, znanstvenici su otkrili da postoje dva znaka da će se društvo raspasti. Prvi je 'Drastično usporavanje', a drugi je 'Treperenje'.

Drastično usporavanje opisuje općeniti porast koji je potreban društvu da se oporavi od vanjskih čimbenika kao što je pomor populacije radi izbijanja neke bolesti, rata ili neuspjele žetve. Treperenje s druge strane opisuje porast pristranosti u pokušaju društvenog sistema da se odupre uznemirenjima, kao primjer, znanstvenici navode društvo koje je zapelo u socioekološkoj zamci u kojoj neko ojačano ponašanje zajedno s nedostatkom inovacija vodi u propast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući ovom istraživanju možemo već na početku saznati je li naše društvo osuđeno na propast ili ga se da spasiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo