ISTRAŽILI SMO /

Može li se danas hrvatske građane doista tako lako neovlašteno prisluškivati?

Teške riječi i uvrede nemilice padaju u aferi prisluškivanje. Bivši šef tajne službe koja je krajem 90-tih prisluškivala novinare, Smiljan Reljić, ministru Ranku Ostojiću koji ga je za to izravno prozvao uzvratio je da je sitni lažov. Zanimalo nas je može li se danas, kao nekad, tako lako nezakonito prisluškivati

7.1.2016.
22:29
VOYO logo

Ne može. To bi bio kratak i jednostavan odgovor da je tajni nadzor neke osobe jednostavan kao nekad, ali nije, objašnjava jedan od najvećih hrvatskih informatičkih stručnjaka.

Image
'treba se suočiti sa saborskim odborom' /

Petrov odbio Ostojićev poziv na sučeljavanje: 'Ministar se bavi tračevima koje iznosi kao dokaze'

Image
'treba se suočiti sa saborskim odborom' /

Petrov odbio Ostojićev poziv na sučeljavanje: 'Ministar se bavi tračevima koje iznosi kao dokaze'

"Tradicionalno praćenje, nadzor, zahtjeva sudski nalog, ali već i u tom tradicionalnom nadzoru postoji bijela zona gdje uz jednostavan nalog možete pratiti obilježja komunikacije, ne možete prisluškivati telefonske razgovore, ali možete vidjeti tko je s kim razgovarao, gdje su bili", objasnio je Lucijan Carić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo tako Ostojić je posredno dobio informacije o analizi komunikacije Petrova, odnosno za to postoje indicije, ponavlja danas i puno veći obavještajni znalac od Nikole Grmoje, ali opet, kao i Grmoja, bez dokaza.

"To je to, mislim da je moguće, apsolutno, i to se treba istražiti i treba netko odgovarati ako je to tako. Postoje indicije da je bilo zloupotrebe policijskog USKOK-a, i SOA-e, i tako dalje. To je nedopustivo", izjavio je šef HDZ-a Tomislav Karamarko

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što ustvari USKOK istražuje? Prema zakonu u svakoj proceduri prisluškivanja uvijek sudjeluju tri potpuno odvojena elementa. Pa tako kada policija ili USKOK žele doznati sadržaj nečijih razgovora, prvo moraju pred suca istrage po nalog, a potom nezavisnom operativno-tehničkom centru predaju zahtjev. 

Tek tada ide nalog prema teleoprateru koji prisluškivanje omogućuje povratno centru, odnosno policiji i USKOK-u. Ali, ako ne žele slušati razgovor, već samo vidjeti koga je tko zvao, kada i koliko dugo su pričali, onda policiji i USKOK-u ne treba sudski nalog.  

Takve analize same po sebi nikako ne bi bile zloupotrebe.

"Onog časa kad vi postane neki faktor, logično je da se istraži da li ste na bilo koji način podložni nekim rizicima. Jednostavno, da se procijeni vaša sigurnosna situacija i to su normalne stvari", rekao je Carić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali EnimarkPonjević, šef zaštitarske tvrtke koja štiti čelnike Mosta i osoba koju je Ostojić prozvao opasnim obavještajnim podzemljem, tvrdi da su ti podaci došli u ruke SDP-a što bi bilo kazneno djelo. 

Smiljan Reljić, nekadašnji ravnatelj službe za zaštitu ustavnog poretka kojeg je Ostojić također prozvao zbog špijuniranja novinara, ne bira riječi.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram kazati da je gospodin Ostojić najobičniji mali sitni lažljivac i da će vrijeme to sigurno pokazati. Jako je žalosno da ministar unutarnjih poslova tako zlorabi svoju poziciju kako bi dezinformirao i obanuo hrvatsku javnost", izjavio je. 

Tko koga obmanjuje jedino mogu rasvijetliti istražitelji USKOK-a. Kad dovrše istragu i doznamo tko, tek tada se postavlja i pravo pitanje - zašto?

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo