Barišićeva nasljednica /

Može li nova ministrica Blaženka Divjak pokrenuti kurikularnu reformu ili je samo smokvin list političke trgovine?

Je li obrazovna reforma samo alibi za prodaju obraza ili HNS doista misli zagristi u tu trulu jabuku koju iza sebe ostavljaju Plenkovićev Pavo Barišić i Karamarkov Predrag Šustar?

8.6.2017.
22:33
VOYO logo

O tome se ova dva dana vode ostrašćene političke, stručne i laičke polemike, ali odgovor će najbolje dati nova ministrica Blaženka Divjak tj. ono što će ona učiniti. 

Sama ministrica po svom stručnom profilu jest osoba koja reformu može pokrenuti u smjeru u kojem ga je počeo voditi Boris Jokić, a nije isključen ni njegov povratak. Ali mogu li jedna ili dvije osobe učiniti razliku? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moderno i bolje obrazovanje tražile su tisuće na prosvjedu - može li to ostvariti ova žena - Blaženka Divjak? Prvi njezin istup pokazuje da ona ne dvoji.  

"Kurikularna reforma nema alternativu u Hrvatskoj, a o samim procesima tome ako sve ovo prođe", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je moguća nasljednica Pave Barišića? Bogati životopis na četiri stranice obiluje priznanjima i nagradama. 

Rođena je prije 50 godina u Varaždinu, profesorica je matematike i prodekanica za znanost na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Autorica je sedam knjiga i dva sveučilišna udžbenika iz matematike. Od 2010. do 2014. bila je prorektorica na zagrebačkom sveučilištu. 

Svoje je nezadovoljstvo odlukama Sveučilišta ili vlasti dosad javno izražavala. Podržala je štrajk i blokadu na Hrvatskim studijima. Odluke Sveučilišta nazivala je nezakonitima i protustatutarnima, a sudjelovala je ina prosvjedu za kurikularnu reformu prošle godine.

Organizatori tog prosvjeda o Blaženki Divjak misle pozitivno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Susrela sam ju nekoliko puta na samom radu na Strategiji. Mislim da se radi o jako kvalitetnoj osobi koja nije vezana u interesnim skupinama, što je jako važno u ovom trenutku", kazala nam je Eli Pijaca Plavšić iz inicijative Hrvatska može bolje.

A što joj ostavlja još uvijek aktualni ministar Barišić? Osnovao je Posebno stručno povjerenstvo na čelu sa zadarskom rektoricom Dijanom Vican inače bliskoj HRAST-u i udruzi U Ime obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za voditelja stručnog tima za kurikularnu reformu izabrana je Jasminka Buljan Culej. Nju se optužuje da je vrlo nekonkretan akcijski plan prepisala, a da natječaj na kojem je izabrana nije bio transparentan. 

"Naravno da treba novi natječaj, ali prije toga treba puno toga provjeriti. Depolitizacija obrazovanja prije svega i rad koji će imati koristi za sve a ne samo za neke", izjavila je Blaženka Divjak, kandidatkinja za ministricu obrazovanja.

O novoj ministrici ne znaju puno u udruzi U ime obitelji, ali novi dogovor već im se ne sviđa.

"Ako dođe do koalicije onda su gospodin Plenković i Vrdoljak prevarili svoje birače kako bi zaštitili interesne grupe oko Agrokora i raznih plinskih društava. Ne vidim kako bi oni koji su prevarili odrasle mogli napraviti dobar obrazovni sustav za djecu", tvrdi Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li onda nova ministrica uspjeti? Posla je puno, a pitanje reforme obrazovanja bez politike dosad je bilo nemoguće postići.  

"Ni ova ni prošla vlada po pitanju obrazovne reforme nisu radile apsolutno ništa. I njoj ili bilo kome drugom će trebati vremena da stvore neki tim koji će biti zainteresiran 
za jedan stručan posao", ističe Eli Pijaca Plavšić iz inicijative Hrvatska može bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spasiti kurikularnu reformu ne mogu bez 2 glasa HRAST-a i Glavaša pa vi meni recite je li to nešto što može biti stabilno", tvrdi Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a.

Jedno je sigurno, ako pregovori uspiju, premijer je time djelomično ispunio što su tražili prosvjednici - Pavo Barišić više nije ministar obrazovanja. A ujedno je Plenković dobio nekoliko ruku u saboru. 

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo