Može li marihuana postati lijek i u Hrvatskoj?

11.5.2011.
8:47
VOYO logo

Naime, dok se cvjetovi biljke kanabis (Cannabis sativa) u strogo medicinske svrhe koriste se već godinama u Nizozemskoj, Italiji, Poljskoj, Njemačkoj, Finskoj i desetak saveznih država SAD-a, hrvatsko Ministarstvo zdravstva je bez razmišljanja odbilo inicijativu osječke udruge Medicinski kanabis, koja zastupa legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe.

No, da marihuana može pomoći kod olakšanja tegoba kod specifičnih bolesti pokazala su mnoga klinička ispitivanja, a u šest europskih država upravo je u tijeku procedura odobrenja Sativexa, lijeka na bazi kanabisa, koji služi za ublažavanje grčeva i boli uzrokovanih multiplom sklerozom. Terapeutski učinci primjećeni su i kod povreda kralježničke moždine, mučnina ili kronične neurološke boli, Alzheimerove bolesti te u palijativnom liječenju karcinoma i AIDS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog sve šire primjene lijekova na bazi marihuane u državama Europske unije, i Hrvatska bi, piše Novi list, u skladu s europskom praksom mogla posegnuti za novim načinom liječenja.

Na internetskoj stranici www.medicinski-kanabis.com aktivisti osječke udruge Medicinski kanabis zato prikupljaju medicinsku dokumentaciju pacijenata zainteresiranih za ovakav vid terapije, kako bi svoj zahtjev Ministarstvu potkrijepili još jačim argumentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, za sve pristaše legalizacije marihuane, valja napomenuti da se marihuana kao lijek uglavnom primjenjuje u obliku tableta ili aplikatora, a ne cigareta, i samo uz recept ili uz liječničku preporuku.

Vezani članci:

arti-201105020685006 arti-201105050316006 arti-201105090511006 arti-201105090802006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo