parlamentarni izbori 2020. / Most - od populističkog pokreta i 'trećeg puta' do borbe za opstanak

Image
Foto: Pixsell

Prije pet godina Most je bio zvijezda na političkom nebu, a danas je upitna njegova politička opstojnost

17.6.2020.
11:00
Pixsell
VOYO logo

Most nezavisnih lista, politička je stranka nastala krajem 2012. godine u Metkoviću. Zamišljen kao politička platforma, Most su osnovali uglavnom mladi ljudi iz Metkovića i okolice koji nisu nikada aktivnije sudjelovali u političkom životu. Međutim, bili su društveno angažirani u udrugama i građanskim inicijativama kao što je bila Nerenta koju je osnovao Nikola Grmoja. Prvi predsjednik Mosta bio je Božo Petrov.

Na prvim lokalnim izborima na kojima sudjeluju 2013. godine, osvojili su 46,25 posto glasova i sa devet od 17 vijećničkih mandata dobili većinu u Gradskom vijeću Grada Metkovića. A Petrov je u drugom krugu „potukao“ jednog od najdugovječnijih gradonačelnika u zemlji, Stipu Gabrića Jamba. Uz gradonačelnika, Most je dobio i dvoje dogradonačelnika: Katarinu Ujdur i Nikolu Grmoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KREŠIMIR MACAN: /

Koga nakon izbora više nećemo gledati u Saboru? 'Uglavnom otpadnike iz Mosta i Živog zida'

Image
KREŠIMIR MACAN: /

Koga nakon izbora više nećemo gledati u Saboru? 'Uglavnom otpadnike iz Mosta i Živog zida'

Nakon početnog uspjeha u Metkoviću, Mostu su se pridružili brojni nezavisni gradonačelnici i načelnici, vijećnici, ali i građani koji nikad nisu bili u politici. 

Na krilima uspješnih lokalnih pojedinaca Most je rastao u populistički pokret percipiran kao „treći put“, između političkih elita HDZ-a i SDP-a, a njegovi čelnici kao političari koji će pošteno i odgovorno raditi svoj posao za opće dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na parlamentarnim izborima 2015. godine Most je osvojio senzacionalnih 19 mandata i postali su snaga bez koje se nije moglo sastaviti vlast. Nakon iscrpnih pregovora ulaze u pakt s HDZ-om, no Vlada ubrzo pada zbog afere „Konzultantica“. Na prijevremenim parlamentarnim izborima 2016. godine Most osvaja tek 13 mandata, a birači su brzo kaznili njihovu politiku očito izgubivši povjerenje u "nezavisnu" ekipu s lokalnim rezultatima koja je obećavala promjene i na državnoj razini.  

Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

Potvrdili su to i izbori za Europski parlament 2019. na kojima Mostova lista koju je nosio Božo Petrov nije uspjela prijeći niti prag od pet posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraj 9. saziva Sabora Most dočekuje sa samo 10 zastupnika. U međuvremenu su ga napustile „perjanice“ poput bivših ministara Vlahe Orepića i Tomislava Panenića dok je posljednji, nakon propalih pregovora sa Domovinskim pokretom stranku razočaran odlučio napustiti i Slaven Dobrović, također bivši ministar, koji je bio Mostov povjerenik u Zagrebu.

Optužio je stranačko vodstvo da se Most sveo na predsjednika i tajnika, misleći na Božu Petrova i Nikolu Grmoju, te da su se okružili „isključivo ljudima koji o njima ovise, ne slušajući kritike“.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most je uoči izbora ostao bez još nekih važnih karika, poput Ružice Vukovac u Slavoniji i Vlade Jukića, dok su saborski zastupnici Ines Strenja,Ivana Ninčević-Lesandrić i Robert Podolnjak najavili povlačenje iz politike. 

Prema posljednjem CRO Demoskopu koji je u svibnju objavio RTL Most je na četiri posto potpore birača što je ispod praga za ulazak u Sabor. Dio njihovog biračkog tijela sigurno odnosi Domovinski pokret Miroslava Škore i niz političkih aktera na desnom spektru, a hoće li nekolicina preostalih Mostovih perjanica - Petrov, Bulj, Grmoja - s možda nekim novim licima, poput Marije Selak Raspudić, biti dovoljno glasna da ponovno pridobiju povjerenje birača i imaju klub u Saboru znat ćemo brzo.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo